ΚΚΕ: ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ ερίζουν για την ηγεμονία στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας

Για την εκπροσώπηση της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα και την ηγεμονία στο χώρο της λεγόμενης κεντροαριστεράς ερίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, αν και η ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία έχει επισημοποιήσει το «φλερτ» με τον Αλ. Τσίπρα.

Το ΠΑΣΟΚ απέρριψε

το άνοιγμα για συνεργασία που του έκανε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι αυτό που προέχει είναι ο σχηματισμός μίας κυβέρνησης «ευρείας πλειοψηφίας».

«Δεν θα συμμετέχουμε σε αδύναμες κυβερνήσεις που θα οδηγήσουν τη χώρα μέσα σε καθεστώς πόλωσης σε νέα αδιέξοδα. Το μοντέλο αυτό - όπως είναι η σημερινή κυβέρνηση - έχει αποτύχει. Και αυτό ισχύει τόσο για τον κ. Τσίπρα, όσο και για τον κ. Μητσοτάκη», τονίζει το ΠΑΣΟΚ. «Χρειάζεται εθνική συνεννόηση, εθνική γραμμή και κυβέρνηση ευρείας, λαϊκής και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας», προσθέτει. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι «η διακυβέρνηση του κ. Τσίπρα και του ακροδεξιού συνεταίρου του έχει τόση σχέση με την αριστερά, όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο».

Ο Αλέξης Τσίπρας «αναζητεί τον προοδευτικό του προσανατολισμό συγκυβερνώντας με την εθνικολαϊκιστική Δεξιά των ΑΝΕΛ και έχοντας στην κυβέρνησή του την καραμανλική πτέρυγα της Δεξιάς και βεβαίως "γνήσιους αριστερούς" όπως ο Πολάκης», αναφέρει η Δημοκρατική Αριστερά.

«Θα χαιρόμασταν ειλικρινά αν (το ΠΑΣΟΚ) έβρισκε ξανά τον προοδευτικό του προσανατολισμό, αλλά και το κουράγιο να ανοίξει έναν ειλικρινή και χωρίς προκαταλήψεις διάλογο με την κυβερνώσα Αριστερά, το ΣΥΡΙΖΑ, για την προοπτική της προοδευτικής διακυβέρνησης μετά το τέλος των μνημονίων», δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα».

Yπενθυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε στις Βρυξέλλες σε εκδήλωση της «Προοδευτικής Συμμαχίας» για την «Εναλλακτική για τους Ευρωπαίους», αναζητώντας σενάρια εγκλωβισμού του λαού, εντός και εκτός συνόρων.

Η «Προοδευτική Συμμαχία» (Progressive Caucus) είναι σχήμα ευρωβουλευτών από τις ευρωομάδες της GUE, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, πρόπλασμα ευρύτερων συμπράξεων αλλά και διεργασιών για την ανασύνθεση της σοσιαλδημοκρατίας.

ΚΚΕσοσιαλδημοκρατία
Keywords
Τυχαία Θέματα