Κινητοποίηση τη Δευτέρα στο ΣτΕ για τις μετεγραφές στις Αρχιτεκτονικές σχολές

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας προχωρούν τη Δευτέρα 22 Δεκέμβρη οι πρωτοετείς φοιτητές που δικαιούνται μετεγγραφή στην Αρχιτεκτονική του ΕΜ Πολυτεχνείου, για τους οποίους το ΣτΕ έκρινε ότι πρέπει να παγώσουν οι μετεγγραφές τουλάχιστον μέχρι το Φλεβάρη, οπότε θα εκδικαστεί η προσφυγή που έχουν καταθέσει στο ΣτΕ οι Αρχιτεκτονικές σχολές Αθήνας και Θεσσαλονίκης

κατά των νόμων και των υπουργικών αποφάσεων για τις μετεγγραφές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του 902.gr, σε περίπτωση δικαίωσης της προσφυγής των δυο σχολών που ζητούν να βγουν αντισυνταγματικοί οι νόμοι κι οι υπουργικές αποφάσεις, κινδυνεύουν να ανακληθούν όλες οι μετεγγραφές σε όλα τα ιδρύματα και να αναγκαστούν χιλιάδες φοιτητές να επιστρέψουν στις σχολές που εισήχθησαν αρχικά (μακριά από τις εστίες τους) ή να διακόψουν τις σπουδές τους αν δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά σε σπουδές σε άλλη πόλη.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι μέχρι το Φλεβάρη οι φοιτητές (υπό μετεγγραφή) των Αρχιτεκτονικών σχολών Αθήνας και Θεσσαλονίκης δεν θα μπορούν να εγγραφούν κανονικά στις σχολές τους και χάνουν έτσι ήδη το πρώτο εξάμηνο των σπουδών τους.

Οπως τονίζουν χαρακτηριστικά οι φοιτητές από μετεγγραφή της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ:

«Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε μας και στις οικογένειες μας εντείνονται καθώς παρατείνεται η αγωνία για το που και αν θα σπουδάσουμε τελικά. Οι οικογένειες μας δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος των σπουδών σε άλλη πόλη και για αυτό το λόγο είχαμε κάνει και την αίτηση για μεταγραφή, συμπληρώνοντας και το μηχανογραφικό μας με βάση και την νομοθεσία που υπήρχε. Η απόφαση των καθηγητών μας να προσφύγουν στο ΣτΕ προκειμένου να μην εγγραφούμε στη σχολή μας καταδικάζει στο να μην μπορούμε πολλοί από μας να σπουδάσουμε αλλά και να καταλήγουμε να έχουμε χάσει ένα ολόκληρο εξάμηνο τη στιγμή μάλιστα που καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να παρακολουθούμε τα μαθήματα.

Η ανάγκη μας για μεταγραφή προκύπτει από την κατάσταση που υπάρχει στα σπίτια μας και από το γεγονός ότι οι γονείς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος σπουδών στην επαρχία (ενοίκια, σίτιση, κτλ), αφού δεν υπάρχουν οι υποδομές (εστίες, δωρεάν λέσχη σίτισης, μετακίνηση, κτλ).

Θέλουμε να διεκδικήσουμε μαζί με τους συμφοιτητές μας που έχουν εγγραφεί στο εξάμηνο, πραγματικά ποιοτικές σπουδές, με επαρκή αριθμό καθηγητών και ανθρώπινους όρους μαθήματος, σε κατάλληλες αίθουσες. Χωρίς να χρειάζεται να βάζουμε κάθε μέρα το χέρι στην τσέπη, είτε για να ανταποκριθούμε στο μάθημα (εκτύπωση πινακίδων, μακέτες, συγγράμματα κ.α.) είτε για τη στέγαση, τη σίτιση, τη μετακίνηση από και προς τη σχολή.

Διεκδικούμε:

Την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταγραφής που αποτελεί νόμιμο δικαίωμά μας.

Να μη χαθεί το εξάμηνο για κανέναν φοιτητή, ο οποίος αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον "αέρα" λόγω της παράτασης της παραπάνω διαδικασίας.

Να μη μείνει κανένας φοιτητής εκτός εργαστηρίου.

Να χρησιμοποιηθούν κτήρια και αίθουσες που παραμένουν αναξιοποίητα μέχρι και σήμερα.

Να χορηγηθούν τα απαραίτητα συγγράμματα σε όλους τους μετεγγραφόμενους φοιτητές».

Tags: μετεγγραφέςΑρχιτεκτονικέςΣΤΕΑντισυνταγματικές
Keywords
Τυχαία Θέματα