Κίνδυνος «μπλακ άουτ»στα πανεπιστήμια

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;}

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 10/5/2012

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος τόνισε οτι ζητούνται λύσεις σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση αλλά και τη διοίκηση των ιδρυμάτων

ΤΗΣ ΛΙΝΑΣ ΚΟΪΝΑ

Σήμα κινδύνου για τη λειτουργία των ΑΕΙ εξέπεμψαν, για άλλη μία φορά, οι πρυτάνεις, καλώντας το υπουργείο Παιδείας

να δώσει άμεσα λύσεις, καθώς από 1η Ιουλίου «μπαίνει φρένο» στη χρηματοδότηση και από την 1η Σεπτεμβρίου δε θα υπάρχουν διοικήσεις στα ιδρύματα.

Κατά τη χτεσινή δεύτερη συνεδρίαση της επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν και οι πρυτάνεις, για το νέο νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση στο υπουργείο Παιδείας, τέθηκαν μόνο τα επείγοντα ζητήματα, λόγω της ρευστής πολιτικής κατάστασης.

«Η κατάσταση στα πανεπιστήμια βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη, λόγω της επερχόμενης ολοκληρωτικής διακοπής της χρηματοδότησής τους και της παύσης των διοικήσεών τους, παρ\' όλες τις προσπάθειες του υπουργού, Γ. Μπαμπινιώτη, να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων», επισήμανε το Συντονιστικό των Πρυτάνεων.

Ο κίνδυνος «μπλακ άουτ» τους επόμενους μήνες τονίστηκε από τους πρυτάνεις, οι οποίοι υπενθύμισαν πως από την 1η Ιουλίου τα πανεπιστήμια θα μείνουν χωρίς χρηματοδότηση και από 1η Σεπτεμβρίου δε θα υπάρχουν διοικήσεις στα ιδρύματα (Σύγκλητοι και πρυτανικές αρχές), καθώς και πρόεδροι ή κοσμήτορες σε τμήματα και σχολές. «Αυτήν τη στιγμή έχουμε χρηματοδότηση με τα δωδεκατημόρια, αλλά από την 1η Ιουλίου θα διακοπεί», ανέφερε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, τονίζοντας την ανάγκη να δοθούν λύσεις στα δύο επείγοντα θέματα της χρηματοδότησης και της διοίκησης.

Αφού χαρακτήρισαν «δραματικές τις συνθήκες», οι διοικήσεις των ΑΕΙ επανέφεραν τις προτάσεις που είχαν διατυπώσει στην έκτακτη Σύνοδο του Λαυρίου, το Δεκέμβριο του 2010, αλλά δεν είχαν ληφθεί υπόψη κατά την κατάρτιση του νόμου 4009/2011.

Πρόταση για έξι αλλαγές

Τα μέλη της Συνόδου των Πρυτάνεων που συμμετέχουν στην επιτροπή του υπουργείου Παιδείας κατέθεσαν τα έξι βασικά σημεία των άμεσα επιβαλλόμενων αλλαγών του νόμου για την ομαλοποίηση της λειτουργίας των ΑΕΙ. Αυτά συνίστανται στα εξής:

-αποκατάσταση των ακαδημαϊκών και διοικητικών αρμοδιοτήτων των Συγκλήτων,

-επαναφορά των τμημάτων και των τομέων ως θεμελιωδών ακαδημαϊκών και διοικητικών μονάδων,

-άμεση εκλογή των πανεπιστημιακών αρχών (πρυτάνεων, κοσμητόρων, προέδρων κ.ά.) από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας,

-διασφάλιση της δημόσιας χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και αποδέσμευση αυτής από την ακαδημαϊκή αξιολόγηση,

-θεσμική και οικονομική διασφάλιση της φοιτητικής μέριμνας (σίτιση, στέγαση, κ.ά.),

-ανάκληση των κανονιστικών πράξεων εφαρμογής που αφορούν τον ορισμό οργανωτικών επιτροπών και τη θέσπιση της ταξινομικής ψήφου.

Μιλώντας στον «Α», ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλο

Keywords
Τυχαία Θέματα