Καταργούνται δημόσια σχολεία και νοσοκομεία

Κοινωνία

«Η "Παναγία" δεν είναι στα νοσοκομεία που κλείνουν. Όλα τα δημοσιεύματα για το θέμα δεν ξέρω από που προκύπτουν. Εμείς δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση ότι το νοσοκομείο θα κλείσει». Η Έλενα Μπακίρλη, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου «Παναγία» της Θεσσαλονίκης δηλώνει έκπληκτη με τη φημολογία ότι το «Παναγία» είναι ένα από τα 5 νοσοκομεία που αναμένεται να κλείσουν μέσα στο καλοκαίρι. Το υπουργείο

Υγείας φαίνεται ότι σχεδιάζει συνολικά το κλείσιμο 13 νοσοκομείων, με 5 από αυτά να κινδυνεύουν άμεσα με διακοπή της λειτουργίας τους. Τα τέσσερα από αυτά, το «Αγία Βαρβάρα», το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, η Πολυκλινική της Ομόνοιας και το «Αγία Ελένη», βρίσκονται στην Αθήνα.

Η Έλενα Μπακίρλη επισημαίνει ότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, ότι το νοσοκομείο «Παναγία» θα λειτουργεί κανονικά μέχρι το τέλος του 2014. «Ο υπουργός ήταν κάθετος ότι από τη στιγμή που ψηφίστηκε η τροπολογία στη Βουλή θα εφαρμοστεί ως νόμος του κράτους» τονίζει η ίδια. Η τροπολογία ψηφίστηκε στις 24/1 και προβλέπει τη συνέχιση της λειτουργίας του νοσοκομείου μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς, μέχρι δηλαδή να λυθεί το πρόβλημα της μετεγκατάστασης της νοσοκομειακής μονάδας στο ΓΝ «Άγιος Παύλος». «Μετά από αυτό που έγινε στην ΕΡΤ δεν μπορώ να σας πω ότι δεν υπάρχει φόβος ότι μπορεί και εδώ να κάνουν το ίδιο σε ένα βράδυ. Ωστόσο επίσημα δεν υπάρχει καμία τέτοια ενημέρωση αλλά μόνο διαβεβαιώσεις ότι το νοσοκομείο θα μείνει ανοικτό» υποστηρίζει η Έλενα Μπακίρλη.

Πολύ αρνητικές οι συνέπειες του λουκέτου

Μια ενδεχόμενη διακοπή λειτουργίας του «Παναγία» θα είχε πολύ αρνητικές συνέπειες για την περίθαλψη των κατοίκων της Ανατολικής Θεσσαλονίκης αλλά και άλλων περιοχών. Το νοσοκομείο διαθέτει 220 κρεβάτια, όλες τις αναγκαίες κλινικές, 15 θέσεις τεχνητού νεφρού και ακολουθεί τις 7 24ώρες γενικές εφημερίες. Σε αυτό πραγματοποιούνται 800 αιμοκαθάρσεις το μήνα. «Είναι ένα απόλυτα λειτουργικό και απόλυτα χρήσιμο για την Ανατολική Θεσσαλονίκη νοσοκομείο» τονίζει η πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων. Σύμφωνα με την ίδια οι μειώσεις που έχουν γίνει στον αριθμό του προσωπικού δεν έχουν επηρεάσει ζωτικά τη λειτουργικότητα οποιουδήποτε τμήματος και ιδιαίτερα των χειρουργείων.
Σχετικά με τα προβλήματα λειτουργίας του Νοσοκομείου «Παναγία» είχαν καταθέσει ερώτηση, τον περασμένο Δεκέμβριο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Αμανατίδης Ευ. Αμανατίδου, Ι. Γαιτάνη, Τ.Κουράκης, Α.Ξανθός και Δ. Χαραλαμπίδου. Σε αυτή, ζητούσαν από τον υπουργό Υγείας να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της νοσοκομειακής μονάδας ενισχύοντας το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό της. Παράλληλα, εξέφραζαν την ανησυχία τους για την απαξίωση του νοσοκομείου η οποία αν συνεχιζόταν θα οδηγούσε σε διακοπή της λειτουργίας του.

Και η παιδεία συρρικνώνεται

Με υποβάθμιση και διακοπή της λειτουργίας τους, όμως, δεν κινδυνεύουν μόνο οι νοσοκομειακές μονάδες αλλά και δεκάδες σχολεία στη χώρα μας. Η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Παιδείας προβλέπει την κατάργηση 32 δημοτικών σχολείων και 89 νηπιαγωγείων. Προβλέπεται επίσης η συγχώνευση 27 δημοτικών σχολείων και 13 νηπιαγωγείων, ενώ υποβιβάζονται 34 δημοτικά και 5 νηπιαγωγεία. Ο δήμος Περιστερίου είναι μια από τις περιοχές οι οποίες πλήττονται ιδιαίτερα από τις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας. Ο Κώστας Λεμπέσης, γενικός γραμματέας της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Περιστερίου, επισημαίνει ότι οι συγχωνεύσεις ξεκίνησαν στο δήμο από το 2011. «Το 2011 συγχωνεύθηκαν, καταργήθηκαν και υποβιβάστηκαν περίπου 30 σχολεία. Το Περιστέρι δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από τις συγχωνεύσεις του 2011 στο πλαίσιο της δημιουργίας του "νέου" σχολείου». Το καλοκαίρι του 2012 τίθεται η πρόταση για τη συγχώνευση τεσσάρων δημοτικών σχολείων και την κατάργηση ενός. «Έγιναν μεγάλες κινητοποιήσεις από την Ένωση Γονέων Περιστερίου, το Σωματείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης "Έλλη Αλεξίου" και όλους τους φορείς. Καταφέραμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα να σταματήσουμε την κατάργηση ενός σχολείου» επισημαίνει ο Κώστας Λεμπέσης. Τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τον ίδιο, υπήρξε πάλι μια πρόταση για συγχωνεύσεις σχολείων στο Περιστέρι αλλά δεν προχώρησε.
«Στις 12 Ιουνίου διαβάσαμε σε ιστοσελίδα εκπαιδευτικών για την απόφαση της συγχώνευσης και κατάργησης σχολείων σε πανελλαδική κλίμακα. Διαπιστώσαμε ότι τέσσερα σχολεία του Περιστερίου συγχωνεύονται, ενώ το 29ο υποβαθμίζεται από οκταθέσιο σε εξαθέσιο. Έγινε άμεσα κινητοποίηση και είχαμε μια συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας. Η κ. Μαρίνου μας διαβεβαίωσε ότι οι συγχωνεύσεις δεν θα γίνουν αλλά η υποβάθμιση του 29ου θα υλοποιηθεί» περιγράφει ο Κώστας Λεμπέσης τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Σε περίπτωση που γίνουν οι συγχωνεύσεις των σχολείων στο Περιστέρι, θα δημιουργηθούν τάξεις με ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό μαθητών. Συγκεκριμένα, αν συγχωνευθεί το 11ο Δημοτικό, το οποίο είναι δωδεκαθέσιο, με το εξαθέσιο 36ο θα συγχωνευθούν 18 τμήματα σε 12. Για τον Κώστα Λεμπέση αυτό είναι το νέο μοντέλο σχολείου το οποίο θέλει να επιβάλλει το υπουργείο και το οποίο οδηγεί σε τάξεις 25 και 28 μαθητών. Για να αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υποστηρίζει ο ίδιος, χρειάζεται επαγρύπνηση έτσι ώστε να εμποδιστεί κάθε πιθανή προσπάθεια για πραγματοποίηση των συγχωνεύσεων αθόρυβα μέσα στο καλοκαίρι.

Αλέξανδρος Μαυρογένης - epohi.gr

Tags: Αλέξανδρος Μαυρογένηςπανεπιστήμιανοσοκομείακαταργήσειςσυγχωνεύσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα