Και τώρα η Καταλονία: Προχωρά σε δημοψήφισμα ανεξαρτησίας αγνοώντας τη Μαδρίτη

Tweet

Ο περιφερειακός πρόεδρος της Καταλονίας Αρτούρ Μας παρακάμπτει τις κατευθύνσεις της κεντρικής κυβέρνησης της Μαδρίτης και προχωράει σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Ισπανικής περιφέρειας τον προσεχή μήνα. Η κυβέρνηση της Μαδρίτης προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να κηρύξει την ψηφοφορία παράνομη.

Ο ηγέτης της Καταλονίας

όρισε επταμελή επιτροπή που θα επιβλέψει την διαδικασία του δημοψηφίσματος.

Με πληθυσμό 7,5 εκατομμύρια κατοίκους, η Καταλονία, η οποία αντιστοιχεί στο 1/5 της οικονομίας της Ισπανίας, θα διεξάγει το δημοψήφισμα στις 9 Νοεμβρίου.

Αυτές οι κινήσεις είναι οι πρώτες επίσημεςμετά την Δευτέρα, οπότε το Συνταγματικό Δικαστήριο συμφώνησε να εξετάσει τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος - μία απόφαση η οποία ουσιαστικά επέφερε την αναστολή του.

Ο Άρτουρ Μας πρόκειται να έχει συναντήσεις στη Βαρκελώνη με τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας, προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν έπειτα από τη δικαστική απόφαση.

Η Μαδρίτη υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα θα διαλύσει τη χώρα την ώρα που με αργούς ρυθμούς ανακάμπτει μετά την οικονομική ύφεση και υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία αντιτίθεται στο ισπανικό Σύνταγμα του 1979.

Πριν περίπου ένα μήνα σύμφωνα με το CiU τουλάχιστον 1,8 εκατομμύριο άνθρωποι, κρατώντας τις χρυσοκόκκινες σημαίες της Καταλονίας, διαδήλωσαν με αίτημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την απόσχιση της αυτόνομης περιοχής.

Επιμέλεια: Νίκος Μαντζώρος

Tags: δημοψήφισμα ανεξαρτησίαςδημοψήφισμα καταλονίαΚαταλονίαΙσπανία Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα