Και στην εκπαίδευση συνεχίζουν από εκεί που σταμάτησαν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου - Παπαδήμου, του Χρήστου Κάτσικα

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;}

Του Χρήστου Κάτσικα

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ

Το φάντασμα της Διαμαντοπούλου είναι εδώ!

Σύμφωνα με εισήγηση του ΚΕΠΕ, η οποία εξετάζεται στις διαδοχικές κυβερνητικές συσκέψεις, ο προϋπολογισμός
για την Παιδεία μπορεί να μειωθεί κατά πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια! Μερικά από τα «ισοδύναμα» για την διετία 2012 – 2013 προβλέπουν την επιβολή διδάκτρων στους φοιτητές που έχουν ξεπεράσει το χρονικό όριο των σπουδών τους και την σταδιακή εξαφάνιση της φοιτητικής μέριμνας (σίτιση – στεγαση κλπ).
Αν υπήρχε διαγωνισμός για εκείνους που άλλαζαν με την πιο μεγάλη μαεστρία το νόημα των λέξεων και των εννοιών, τότε το πρώτο βραβείο θα έπρεπε να απονεμηθεί στις τελευταίες ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας. Αυτές οι ηγεσίες, βαδίζοντας στα χνάρια της επικοινωνιακής πολιτικής της Κυβέρνησης του Παπανδρέου, του Παπαδήμου και της Συγκυβέρνησης, δίνει τα επικοινωνιακά «ρέστα» της για να πείσει την κοινή γνώμη ότι οι «οι ριζικές αλλαγές που προτείνονται στην εκπαίδευση ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας»
Οφείλουμε να το ξεκαθαρίσουμε: Η νέα (;) πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας είναι έτοιμη να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε η Άννα Διαμαντοπούλου. Και είναι τυφλός όποιος δεν βλέπει ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθεί προς ψήφιση ο Υπουργός Παιδείας με τη μορφή του κατεπείγοντος, δεν αλλάζουν την ουσία του νομοθετήματος του νόμου Διαμαντοπούλου. Ουσιαστικά η νέα τρικομματική επαναφέρει μεταλλαγμένο τον ίδιο νόμο καθώς οι αλλαγές που προτείνονται στα συμβούλια Διοίκησης, στις συγκλήτους και στα τμήματα δεν μεταβάλλουν τον χαρακτήρα της μετατροπής των ΑΕΙ σε πεδία επιχειρηματικών συμφερόντων όπου καταργούνται τα επιστημονικά αντικείμενα, καταργείται η συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ και προωθείται η κατάργηση της δωρεάν εκπαίδευσης.

Καθώς υπάρχει πλέον η συσσωρευμένη εμπειρία που βοηθάει να διαβάζουμε μπροστά και πίσω από τις λέξεις, καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν έχει καμιά σημασία τι λέει το Υπουργείο Παιδείας αλλά αντίθετα σημασία έχει τι εννοεί, ας δούμε τον πυρήνα των αλλαγών που επιδιώκονται, αλλαγές που αλλάζουν το DNA των Πανεπιστημίων:
1. Διαμορφώνεται νέος χάρτης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ένα μεγάλο τμήμα σχολών και τμημάτων θα συγχωνευθούν, άλλα θα καταργηθούν ενώ όσα μείνουν σε τίποτε δεν θα θυμίζουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Οι προτάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Εκπαίδευσης που θα συζητηθούν στο επόμενο διάστημα προβλέπουν τη σύσταση 12 ή 14 ανώτατων ιδρυμάτων (από 22) και την ύπαρξη 8 ή 6 ΤΕΙ (από 16) σε ολόκληρη τη χώρα.
2. Τα Πανεπιστήμια καλούνται ευθέως να «βγάλουν το ψωμί τους» μόνα τους. Το Υπουργείο Παιδείας εξαναγκάζει τα τριτοβάθμια ιδρύματα «να συμμορ

Keywords
Τυχαία Θέματα