Ισπανία: Ο δικομματισμός στον πάτο

Πολιτική

Ο δικομματισμός, στην Ισπανία όπως τον γνωρίζαμε με βάση τη διαδοχή των δύο μεγάλων κομμάτων, που μονοπωλούσαν μέχρι σήμερα πάνω από το 75% των ψήφων, δείχνει να πλησιάζει στο τέλος του. Τουλάχιστον, σύμφωνα με την έρευνα της Metroscopia (για το σύνολο της ισπανικής επικράτειας) φαίνεται ότι το ποσοστό των PP(Λαίκό Κόμμα) καιPSOE("Σοσιαλιστικό" Κόμμα) φτάνει ακόμη και κάτω από το 50% του εκλογικού σώματος. ΗIU(Ενωμένη Αριστερά) καταγράφει το καλύτερό της αποτέλεσμα (15,6%), εδραιώνοντας την θέση της, ωςμεγάλη αντιπολιτευτική δύναμη, στο ισπανικό πολιτικό σκηνικό .Αξίζει

να επισημανθεί ότι η Ενωμένη Αριστερά ξεκίνησε από το 3,8% του 2008, στα πρόθυρα της διάλυσης και έφτασε στο 6,9% το 2011. Το κόμμα της αντιμνημονιακής «λαϊκής» δεξιάς UPyD βρίσκεται επίσης σε άνοδο. Το PP με το χειρότερο αποτέλεσμα της ιστορίας του, διατηρεί την πρωτιά του, επειδή το PSOE του Alfredo Perez Rubalcaba πέφτει συνεχώς.

ΑΛΛΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Η έρευνα επισημαίνει την ανάγκη για τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος.

Οι "Σοσιαλιστές" έχουν ένα μειονέκτημα μόλις κατά 1,5 πάνω από το PP, αλλά τώρα είναι στο 23% των ψήφων, 5,7 μονάδες λιγότερο από ότι στις προηγούμενες εκλογές, το οποίο σημερινό ποσοστό του είναι το χειρότερο στην ιστορία του.

Η Ενωμένη Αριστερά είναι μόλις 7,4 μονάδες πίσω από το PSOE έχοντας την μικρότερη μεταξύ τους απόσταση στην σύγχρονη Ισπανική ιστορία, που επωφελούνται από το γεγονός ότι η "σοσιαλιστική" αντιπολιτευση δεν πείθει κανέναν!. Από τους ψηφοφόρους των Σοσιαλιστών, έως και το 84% απορρίπτει την παρούσα πολιτική του, και ικανοποιεί μόνο το 34% των ψηφοφόρων σε κάποιο βαθμό. Ο Πρωθυπουργός, Mariano Rajoy, επικρίνεται συνολικά για την πολιτική του και σε μικρότερο βαθμό, ο σοσιαλιστής ηγέτης. Ολόκληρη η κυβέρνηση απορρίπτεται από τους πολίτες, σε ένα περιβάλλον αύξησης της απαισιοδοξίας και της δυσφορίας.

Το άρθρο από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, Elpais.

ΕΤΟΙΜΟ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΤΟ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΟ ΚΚ

Ο Γενικός Γραμματέας του πορτογαλικού ΚΚ (PCP), Ζερόνιμο ντε Σόουζα, δήλωσε σε ανοιχτή συγκέντρωση του κόμματος στο Trás-os-Montes, ότι το PCP είναι έτοιμο να συμμετάσχει σε κυβέρνηση της Αριστεράς:"Είμαστε διαθέσιμοι να δουλέψουμε για το στόχο μιας νέας αριστερής και πατριωτικής πολιτικής και να αναλάβουμε όλες τις ευθύνες που θα θελήσει να μας αναθέσει οπορτογαλικός λαός, συμπεριλαμβανόμενης της συμμετοχής στην κυβέρνηση".

iskra.gr

Tags: Ισπανίαδικομματισμόςεκλογές
Keywords
Τυχαία Θέματα