ΙΚΥ: 295 υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές σε Ελλάδα και Εξωτερικό

Tweet

Στη χορήγηση 295 υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές πρώτου κύκλου (μάστερ) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, προχωρεί το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014, χρηματοδοτούμενο από το Ε.Σ.Π.Α. / Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

Τα εγκεκριμένα μεταπτυχιακά προγράμματα του ΙΚΥ

αφορούν έξι επιστημονικές περιοχές, ως εξής:

Μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα (235 θέσεις)Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Επιστήμες Εκπαίδευσης, Πολιτισμικές Σπουδές, Εικαστικές Επιστήμες: 38 θέσειςΝομικές, Πολιτικές, Κοινωνικές και Οικονομικές Επιστήμες: 38 θέσειςΒιολογικές και Ιατρικές Επιστήμες: 40 θέσειςΓεωτεχνικές Επιστήμες, Ενεργειακές Επιστήμες, Περιβαλλοντικές Επιστήμες και Επιστήμες Διαστήματος: 40 θέσειςΕπιστήμες Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας: 40 θέσειςΕπιστήμες Μηχανικών, Επιστήμες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών: 39 θέσειςΜεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό (60 θέσεις)Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Επιστήμες Εκπαίδευσης, Πολιτισμικές Σπουδές, Εικαστικές Επιστήμες: 10 θέσειςΝομικές, Πολιτικές, Κοινωνικές και Οικονομικές Επιστήμες: 10 θέσειςΒιολογικές και Ιατρικές Επιστήμες: 10 θέσειςΓεωτεχνικές Επιστήμες, Ενεργειακές, Περιβαλλοντικές Επιστήμες και Επιστήμες Διαστήματος: 10 θέσειςΕπιστήμες Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας: 10 θέσειςΕπιστήμες Μηχανικών, Επιστήμες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών: 10 θέσεις.

Προϋποθέσεις συμμετοχής
Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι Ελληνες πολίτες ή πολίτες της Ε.Ε. ή πολίτες άλλων κρατών. Για τον υποψήφιο που δεν είναι Ελληνας πολίτης απαιτείται πιστοποιητικό επαρκούς γνώσης της ελληνικής γλώσσας επιπέδου Δ, αποκτηθέν από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ή το Σχολείο της Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ.

Επίσης πρέπει να είναι κάτοχοι πτυχίου/διπλώματος ελληνικού Πανεπιστημίου ή ισότιμου πτυχίου/διπλώματος της αλλοδαπής, ή πτυχίου ελληνικού Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ή ισότιμου της αλλοδαπής και ο τελικός βαθμός του πτυχίου/διπλώματός τους να αναγράφεται με ακρίβεια δύο δεκαδικών ψηφίων.

Θεωρείται πτυχιούχος και ο υποψήφιος που κατέχει -εντός της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων- βεβαίωση της Γραμματείας του οικείου Ιδρύματος ότι εξετάσθηκε επιτυχώς σε όλα τα απαιτούμενα μαθήματα και έχει εκπληρώσει όλες τις σπουδαστικές υποχρεώσεις για τη λήψη του πτυχίου του.

Εξάλλου οι υποψήφιοι θα πρέπει:

Να είναι κάτοχοι πιστοποιητικού γλωσσομάθειας επιπέδου τουλάχιστον καλής γνώσης (επίπεδο Β2) σε τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα.Να μην είναι ταυτόχρονα υποψήφιοι για απόκτηση υποτροφίας για μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών α' κύκλου (όσοι ήδη κατέχουν ή εκπονούν ένα μεταπτυχιακό τίτλο (μάστερ), άλλο από αυτόν για τον οποίο διεκδικούν την υποτροφία ή όσοι εκπονούν ή κατέχουν διδακτορικό δίπλωμα σε οποιαδήποτε επιστημονική περιοχή).

Τέως υπότροφοι του Ι.Κ.Υ. σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών (περιλαμβάνεται και η εκπόνηση καλλιτεχνικού έργου) δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν μόνο μία αίτηση (και μόνον σε ένα πρόγραμμα), ενώ θα πρέπει να έχουν επίσημη βεβαίωση αποδοχής από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Α.Ε.Ι. όπου θα πραγματοποιήσουν τις σπουδές τους, το οποίο θα είναι αυτό που θα έχει δηλωθεί στην αίτησή τους.

Η έναρξη φοίτησης πρέπει να γίνει περιοριστικά μέσα στο ακαδ. έτος 2013-2014 και είναι ανεξάρτητη από τον χρόνο έκδοσης των αποτελεσμάτων από το Ι.Κ.Υ. ή από την έναρξη καταβολής της υποτροφίας.

Υποβολή υποψηφιότητας
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν έως τις 12 Σεπτεμβρίου ειδική αίτηση-υπεύθυνη δήλωση, που διατίθεται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή. Η υποβολή γίνεται μόνο μέσω του διαδικτυακού τόπου/ πλατφόρμας http://apps.gov.gr/minedu/iky_scholarships/iky/public/ χωρίς καμία παράλειψη.

Οι αιτήσεις των υποψηφίων θα αξιολογηθούν, εξατομικευμένα, από ομάδες ενεργών μελών ΔΕΠ, ή/ και ερευνητών, Α, Β και Γ βαθμίδας ιδρυμάτων της ημεδαπής ή/και της αλλοδαπής, που θα συσταθούν ανά επιστημονική περιοχή.

Χορηγία έως 18 μήνες

Η διάρκεια της υποτροφίας ορίζεται έως 18 μήνες και εξαρτάται τόσο από το πρόγραμμα σπουδών που θα ακολουθήσει ο υπότροφος, όσο και από την επίδοση που θα σημειώνει κατά τη διάρκεια της μετεκπαίδευσής του και με την προϋπόθεση ότι ανεξαρτήτως διάρκειας του μεταπτυχιακού προγράμματος, την 30ή Ιουνίου 2015 όλοι οι υπότροφοι θα πρέπει να έχουν προσκομίσει στο Ι.Κ.Υ. τον μεταπτυχιακό τίτλο για τον οποίο χρηματοδοτήθηκαν.

Για τους υποτρόφους εξωτερικού ορίζονται έως 18 μήνες για πρόγραμμα σπουδών επιπέδου M.A./M. Sc., ή Master 2 ή άλλου ισότιμου τίτλου.

Για τους υποτρόφους εσωτερικού ορίζονται έως 18 μήνες για την απόκτηση του Μ.Δ.Ε., εφόσον το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών είναι αντίστοιχης διάρκειας.

Υπενθυμίζεται πως δεν χορηγείται υποτροφία πέραν των 18 μηνών για την απόκτηση του Μεταπτυχιακού Τίτλου, έστω και αν η διάρκεια του Προγράμματος είναι μεγαλύτερη των 18 μηνών και η ημερομηνία λήξης της υποτροφίας δεν μπορεί να έπεται της 31ης Μαΐου 2015.

Ο κάθε υπότροφος οφείλει να υποβάλλει ηλεκτρονικώς έκθεση προόδου κάθε έξι μήνες, ώστε το Ιδρυμα να ελέγχει την πρόοδο των υποτρόφων που μετεκπαιδεύονται στο εξωτερικό και το εσωτερικό.

Δίδακτρα και τροφεία

Οι οικονομικές παροχές ανά πρόγραμμα αφορούν στα καθαρά ποσά τα οποία θα καταβάλλονται στους υποτρόφους. Επομένως στους υποτρόφους εξωτερικού χορηγούνται:

Μηνιαία τροφεία ύψους 870 ευρώ.Δαπάνες για τα καθαρά πανεπιστημιακά δίδακτρα υποχρεωτικού χαρακτήρα (tuition fees), το ύψος των οποίων δεν θα υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ ετησίως.Κολεγιακά δίδακτρα, ποσό ύψους έως 2.000 ευρώ ετησίως.Μέρος εργαστηριακών δαπανών, εφόσον έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα για την εκτέλεση του προγράμματος σπουδών που εγκρίθηκε από το Δ.Σ., όχι ανώτερο των 2.500 ευρώ ετησίως.Ασφάλιση, όπου απαιτείται και εφόσον δεν συμπεριλαμβάνεται στα δίδακτρα, ποσό όχι ανώτερο των 2.500 ευρώ ετησίως.Εφάπαξ ποσό ύψους 700 ευρώ για έξοδα πρώτης εγκατάστασης, τo οποίo αποσκοπεί να καλύψει και τα έξοδα των εισιτηρίων μετάβασης και οριστικής επανόδου στην Ελλάδα, μετά τη λήξη των σπουδών τους.Δαπάνη δημοσίευσης διπλωματικής εργασίας, ποσού 150 ευρώ.Στους υποτρόφους εσωτερικού χορηγούνται:Μηνιαία τροφεία ύψους 450 ευρώ.Δαπάνες για τα καθαρά πανεπιστημιακά δίδακτρα υποχρεωτικού χαρακτήρα, που δεν θα υπερβαίνουν το ποσό των 3.000 ευρώ ετησίως.Συνολικές δαπάνες μετακίνησης και έξοδα εγγραφής σε επιστημονικά συνέδρια του εξωτερικού μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ.Δαπάνη δημοσίευσης μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας ποσού 150 ευρώ.

ΤΑ 6 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΔΙΑ

1 Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Επιστήμες Εκπαίδευσης, Πολιτισμικές Σπουδές, Εικαστικές Επιστήμες

2 Νομικές, Πολιτικές, Κοινωνικές και Οικονομικές Επιστήμες

3 Βιολογικές και Ιατρικές Επιστήμες

4 Γεωτεχνικές Επιστήμες, Ενεργειακές Επιστήμες, Περιβαλλοντικές Επιστήμες και Επιστήμες Διαστήματος

5 Επιστήμες Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας

6 Επιστήμες Μηχανικών, Επιστήμες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

870€ είναι τα μηνιαία τροφεία2.000€ δικαιολογούνται για κολεγιακά δίδακτρα κάθε χρόνο

Πηγή:newsedu.gr

Tags: ΙΚΥΥποτροφίεςμεταπτυχιακές σπουδές Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα