Η θυσία των "Ιφιγενειών", της Ευγενίας Μαρασλή

Tweet

Η ΘΥΣΙΑ «ΤΩΝ ΙΦΙΓΕΝΕΙΩΝ»

Μελετώντας το σχέδιο για τη Β/θμια εκπαίδευση παρατηρούμε κάποια παρανοϊκά πράγματα. Εκτός από την κατάργηση – καρατόμηση των τομέων Υγείας – Πρόνοιας και Αισθητικής από τα ΕΠΑΛ , ΕΠΑΣ και τη μεταφορά τους στα ΙΕΚ του τομέα υγείας – πρόνοιας και στα ΣΕΚ

και ΙΕΚ του τομέα αισθητικής, δ ε ν υπάρχει διέξοδος προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση για τα παιδιά αυτών των τομέων.

Ενώ λοιπόν πολλές ειδικότητες υπάρχουν και στα ΕΠΑΛ και στα ΙΕΚ και μπορεί ο κάθε μαθητής/τρια να επιλέξει εάν θα συνεχίσει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω ΕΠΑΛ ή όχι ( δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα από τα ΙΕΚ), για τους μαθητές , μάλλον για τις μαθήτριες των παραπάνω τομέων αυτό είναι αδύνατο ( λέω μαθήτριες γιατί σ’ αυτές τις ειδικότητες το 90 % είναι κορίτσια) παρόλο που υπάρχουν οι αντίστοιχες ειδικότητες στα ΤΕΙ.

Ακόμη ενώ μπορεί ένας (επιλέγω στη τύχη) τεχνικός οχημάτων, τεχνικός διαχείρισης και ανακύκλωσης ή υπαλλήλων αποθήκης και συστημάτων εφοδιασμού ή τεχνικός ανθοκομίας κλπ να αποκτά Πτυχίο επιπέδου 4 μετά από 4 χρόνια σπουδών στα ΕΠΑΛ και πρόσβαση στα ΤΕΙ, μία νοσηλεύτρια ή βρεφοκόμος ή αισθητικός μετά από 5,5 χρόνια σπουδών στα ΙΕΚ αποκτά Δίπλωμα ( ; ) επιπέδου 4 αλλά ΟΧΙ πρόσβαση στα ΤΕΙ.

Μια μαθήτρια Γυμνασίου λοιπόν που θέλει να σπουδάσει π.χ βρεφοκόμος ή νοσηλεύτρια ή άλλο επάγγελμα υγείας, θα πρέπει να τελειώσει το Γενικό Λύκειο κι αν δεν περάσει στο αντίστοιχο ΤΕΙ να πάει στο ΙΕΚ άλλα 2,5 χρόνια ( πάλι σύνολο 5,5 χρόνια) για να πάρει το δίπλωμά της, ενώ οι συμμαθητές της που προτίμησαν ειδικότητες που υπάρχουν στα ΕΠΑΛ προηγούνται κατά 2,5 χρόνια και έχουν πτυχίο επιπέδου 4.

ΓΙΑΤΙ αυτός ο διαχωρισμός των παιδιών μας ;

ΓΙΑΤΙ αυτή η ανισότητα και μάλιστα σε επαγγέλματα που προτιμούν τα ΚΟΡΙΤΣΙΑ ;

ΕΙΝΑΙ παιδιά ενός κατώτερου θεού ;

ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΑΝ ρατσιστικά; ( κορίτσια είναι, τι τις θέλουν τις σπουδές; )

Ή, το χειρότερο , ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ως σύγχρονες ΙΦΙΓΕΝΕΙΕΣ ;

Τόσα παιδιά λοιπόν ,τόσες μαθήτριες, τόσες κόρες τόσων οικογενειών έπρεπε να θυσιαστούν για να πάει το κράτος μπροστά ;

Αυτή τη θυσία χρειαζόταν; 20.000 κόρες, που τους άρεσαν τα ανθρωπιστικά επαγγέλματα που εμπεριέχουν τη φροντίδα, την αφοσίωση και την αγάπη για τα παιδιά και τον άρρωστο ; Και άλλες 6-7.000 κάθε χρόνο που δε θα βρίσκουν την ειδικότητά τους στα ΕΠΑΛ ;

Και μη ξεχνάμε βέβαια και τις 2.000 διαθεσιμότητες-απολύσεις των καθηγητριών, στην πλειοψηφία , των αντίστοιχων τομέων .

ΤΙ ΦΟΡΟΣ ΨΥΧΩΝ είναι αυτός και ποιος τον καθορίζει ;

ΠΟΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ το δέχεται και εφησυχάζει ;

ΠΟΙΟΣ ΓΟΝΙΟΣ ΚΟΡΙΤΣΙΟΥ το ακούει και το δέχεται ;

ΠΟΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ που πιστεύει στην ισότητα των δύο φύλων το ανέχεται;

ΔΕΝ μπορείτε κκ Πρωθυπουργοί, Υπουργοί και λοιποί υπεύθυνοι να θυσιάζετε 22.000 ΙΦΙΓΕΝΕΙΕΣ που καμιά από αυτές ΔΕΝ είναι η κόρη σας ,η αδελφή σας, η γυναίκα σας ή η μητέρα σας.

Πόσο σοφοί ήταν οι αρχαίοι πρόγονοί μας που αγαπούσαν, μόρφωναν, ασκούσαν και έριχναν τις ελπίδες τους στους ΝΕΟΥΣ αλλά τιμούσαν τους μεγάλους για τη σοφία τους .

Ο βασιλιάς Αγαμέμνονας ΔΕ θυσίασε την κόρη ενός δούλου, ενός αγρότη ή ενός έμπορα, ούτε κάν το στρατηγό του, πόσο δε μάλλον δε θυσίασε τον ίδιο το δάσκαλο.

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΘΥΣΙΑΣΕ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ

Tags: Ευγενία Μαρασλή Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα