Η πρώτη εικόνα από το εσωτερικό των γραφείων του Charlie Hebdo

Στην φωτογραφία φαίνεταιένας διάδρομοςμε χαρτιά βαμμένα στο αίμα λίγο μετά την δολοφονία δώδεκα ανθρώπων.Διαβάστε παρακάτω την συγκλονιστική περιγραφή της Le Monde για τα τραγικά γεγονότα της Τετάρτης 7 Ιανουαρίου

Τις στιγμές πριν την εκτέλεση περιγράφει με άρθρο της η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

«Ήταν όλοι εκεί όπως κάθε Τετάρτη γύρω από το οβάλ τραπέζι για την καθιερωμένη σύσκεψη σε μια ιεροτελεστία για το Charlie Hebedo. Στα αριστερά καθόταν

πάντα ο Charb, ο διεθυντής σύνταξης. Δίπλα του αυτή την Τετάρτη ήταν οι γελοιογράφοι Cabu, Wolinski, Tignous, Honoré και Riss, οι συντάκτες Laurent Léger, Fabrice Nicolino και Philippe Lançon, ο οικονομικός συντάκτης Bernard Maris και οι αρθογράφοι Sigolène Vinson και Elsa Cayat.

Οι συσκέψεις ξεκινούσαν συνήθως στις 10:30 το πρωί και γρήγορα ξέφευγε εν μέσω των "βρώμικων" ανεκδότων που ακούγονταν. Ένα το μόνιμο θέμα διαφωνίας: η μηχανή του καφέ που δεν δούλευε ποτέ. Στους τοίχους καρφιτσωμένα ορισμένα από τα εμβληματικά σχέδια του περιοδικού. Ανάμεσά τους και αυτό που προκάλεσε την εμπρηστική επίθεση το 2011.

Η σύσκεψη τελείωνε οταν ερχόταν η ώρα για φαγητό στο μπιστρό Our Gang στη rue Amelot. Μόνο που την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου κανείς δεν έδωσε το παρών.

Η σύσκεψη ήταν σε εξέλιξη εδώ και μισή ώρα όταν δύο μασκοφόροι μπήκαν στο χώρο και σκόρπισαν τη σιωπή. Ήταν οπλισμένοι με πυροβόλα όπλα. Ένας από τους δύο ρώτησε: Charb; και στη συνέχεια τον πυροβόλησε. Στη συνέχεια φώναξαν τα υπόλοιπα ονόματα και έριξαν τις χαριστικές βολές. Όταν έφτασαν στη Sigolène Vinson της είπαν αφού της έβαλαν το όπλο στο κεφάλι: Εσένα δεν θα σε σκοτώσουμε για τί δεν σκοτώνουμε γυναίκες, αλλά να διαβάσει το Κοράνι.

«Βροχή» οι οικονομικές ενισχύσεις στο Charlie Hebdo (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μέσω του λογαριασμού του στο twitter ο εκδότης της εφημερίδας Guardian ανακοίνωσε πως η εταιρεία σκοπεύει να δωρίσει 127.500 ευρώ στο περιοδικό Charlie Hebdo. Ανάλογη κίνηση αναμένεται να κάνει και η Google όπως αναφέρει ο Αλαν Ρασμπριτζερ στο tweet που δημοσίευσε πριν λίγη ώρα.

Guardian Media Group has pledged £100k donation to Charlie Hebdo to help ensure it's not silenced. Google giving $300k

— alan rusbridger (@arusbridger) January 8, 2015

Την ίδια ώρα η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού Φλερ Πελερέν ανακοίνωσε ότι θα αποδεσμεύσει «εκτάκτως» μια βοήθεια ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ για την εφημερίδα, αν κριθεί αναγκαίο.

Τα μέλη της συντακτικής ομάδας της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo πρόκειται να εκδώσουν την επόμενη εβδομάδα «ένα φύλλο των επιζώντων», το οποίο θα κυκλοφορήσει με τιράζ ενός εκατομμυρίου αντιτύπων, χάρη στη μεγάλη υποστήριξη που έλαβε η εφημερίδα.

«Η Charlie Hebdo θα κυκλοφορήσει την επόμενη Τετάρτη και το τιράζ της θα είναι 1 εκατομμύριο αντίτυπα», έναντι 60.000 που είναι κανονικά, ανακοίνωσε ο δικηγόρος Ρισάρ Μαλκά μετά τη σύσκεψη των εναπομεινάντων μελών της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας. Τα έσοδα από το συγκεκριμένο φύλλο θα δοθούν στις οικογένειες των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης.

Το επόμενο φύλλο της Charlie Hebdo θα είναι μόλις 8 σελίδων έναντι 16 που είναι κανονικά.

«Θα προσπαθήσουμε να βγάλουμε μια μικρή εφημερίδα την επόμενη εβδομάδα. Θα κάνουμε κάτι. Είναι σημαντικό», δήλωσε ο Λοράν Λεζέ, ρεπόρτερ της εφημερίδας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Info.

«Δεν θέλω να κάνουμε μια νεκρολογία, θέλω να κάνουμε μια εφημερίδα για να εκφράσουμε την πρόκληση του να υπάρχεις, την πρόκληση του να λες τα πράγματα, του να συνεχίζεις να πολεμάς κατά της μαλ…ίας, κατά της ανθρώπινης βλακείας, κατά του σκοταδισμού, κατά όλων των φονταμενταλισμών», υπογράμμισε.

Η συντακτική ομάδα θα ξεκινήσει να εργάζεται από την Παρασκευή στα γραφεία της εφημερίδας Liberation, η οποία προσέφερε καταφύγιο στην ομάδα της Charlie Hebdo «για όσο διάστημα το χρειαστούν».

Σχεδόν όλα τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης έχουν προσφέρει τη βοήθειά τους στην ομάδα της Σαρλί Εμπντό.

Πριν την επίθεση η σατιρική εφημερίδα κινδύνευε με χρεοκοπία εξαιτίας των χαμηλών πωλήσεων. Τον Νοέμβριο είχε κάνει έκκληση για δωρεές, όμως είχε λάβει μόνο μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ ως τα τέλη της χρονιάς, την ώρα που στόχος της ήταν να συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο.

Tags: Charlie HebdoΓαλλίαΠαρίσι
Keywords
Τυχαία Θέματα