ή Παιδεία ή Πενία…του Κωνσταντίνου Γεωργόπουλου

Tweet

ή Παιδεία ή Πενία…του Γεωργόπουλου Κων/νου

Στις μέρες μας η βαθιά οικονομική κρίση, οι περικοπές μισθών και συντάξεων, οι ελάχιστοι διορισμοί σε αντίθεση με τα κενά χιλιάδων ωρών στην εκπαίδευση, το εξαιρετικά ανασφαλές εργασιακό, συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό τοπίο που διαμορφώνεται, προοιωνίζουν δυσμενέστερες συνθήκες άσκησης του εκπαιδευτικού έργου. Τον τελευταίο καιρό γίναμε μάρτυρες μιας άνευ προηγούμενου επίθεσης της κυβέρνησης προς την εκπαιδευτική κοινότητα, μιας επίθεσης που ως στόχο έχει να εναντιώσει

την κοινή γνώμη και να δημιουργήσει τα κατάλληλα προσχώματα για να χτυπηθεί πολύ πιο εύκολα ο κλάδος των εκπαιδευτικών. Άλλωστε η τακτική της υποτελούς μνημονιακής κυβέρνησης είναι πια γνωστή. Πρώτα απομονώνει κοινωνικά έναν κλάδο, έπειτα τον διασύρει μέσω ΜΜΕ και τέλος περνάει τις μνημονιακές πολιτικές της.

Όμως ας μην ξεχνάμε πως μιλάμε για το μέλλον των παιδιών μας και ας θυμηθούμε για λίγο το πολυσυζητημένο μεν, αλλά παράδειγμα προς μίμηση δε της Φινλανδίας, της οποίας οι μαθητές σε όλους τους μαθητικούς διαγωνισμούς φιγουράρουν πάντοτε στις πρώτες θέσεις. Σε επιστημονικά δημοσιεύματα στα οποία επιχειρείται η ερμηνεία της διάκρισης των Φιλανδών μαθητών, αποδεικνύεται οτι σημαντικότερος παράγοντας που συνέβαλε στην επιτυχία αυτή είναι η προσφορά του εκπαιδευτικού έργου. Και αυτό επειδή, στην Φινλανδία σε αντιδιαστολή με την χώρα μας:

• Οι εκπαιδευτικοί εργάζονται σε εξαιρετικές συνθήκες υλικοτεχνικής υποδομής

• παρέχονται κίνητρα από την πολιτεία για να έχουν υψηλό επίπεδο μετεκπαίδευσης

• Έχουν κοινωνικά επιδόματα και μισθούς αξιοπρεπείς και όχι εξαθλίωσης που τους επιτρέπουν να αφιερωθούν στο εκπαιδευτικό τους έργο απερίσπαστοι.

• Απολαμβάνουν κοινωνικής καταξίωσης όπως οι ιατροί ή οι πανεπιστημιακοί, σε αντίθεση με την κοινωνική απαξίωση και τον διασυρμό που υφίστανται στην χώρα μας.

Προβάλλεται η άποψη λοιπόν , ότι οι θετικές συνθήκες εργασίας συμβάλλουν στην προσέλκυση ικανών και καταρτισμένων επιστημόνων στην εκπαίδευση, σε αντιδιαστολή βεβαίως στην χώρα μας οι επιστήμονες μεταναστεύουν.

Προϋπόθεση λοιπόν για την αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης αποτελούν οι συνθήκες εργασίας, η κοινωνική θέση των εκπαιδευτικών, η σωστή αξιολόγησή τους με παιδαγωγικά και όχι με τα μνημονιακά κριτήρια που καθώς και η συνεχής μετεκπαίδευση τους. Κίνητρα, παροχές και υποστήριξη είναι απαραίτητο να εξασφαλίζονται σε πολλές περιπτώσεις όπως είναι οι τοποθετήσεις σε απομονωμένες, δυσπρόσιτες ή ιδιαίτερα υποβαθμισμένες περιοχές. Πώς να αντιμετωπιστούν φαινόμενα ρατσισμού, βίας, ή ναρκωτικών χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση ή την κατάλληλη υποστήριξη από ειδικευμένους επιστήμονες.

Πως είναι δυνατόν νεοδιόριστος στην επαρχία να ζήσει με 620 ευρώ έχοντας να πληρώσει ενοίκιο, έξοδα διαβίωσης και μετακίνησης και ταυτόχρονα να πρέπει να αφοσιώνεται άριστα στα επαγγελματικά του καθήκοντα.

Η αποτελεσματικότερη εκπαίδευση των παιδιών μας μπορεί να επιτευχθεί με την μείωση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις και όχι με την αύξηση που επέβαλε το υπουργείο Παιδείας, με διορισμό βοηθητικού προσωπικού στα σχολεία όπως ο υπάλληλος για την γραμματειακή υποστήριξη, ή ο ψυχολόγος βοηθητικό προσωπικό που υπάρχει στις σχολικές μονάδες των περισσοτέρων χωρών της ευρωπαϊκής ένωσης.

Υλικοτεχνική υποδομή χρηματοδοτούμενη από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας που να εξασφαλίζει την υψηλού επιπέδου μάθηση και όχι τέτοιο που να εξυπηρετεί μόνο την τσέπη του υπουργείου.

Ας πούμε λοιπόν ένα βροντερό ΟΧΙ στην ενίσχυση των ελαστικών σχέσεων εργασίας με εκπαιδευτικούς μειωμένου ωραρίου και μερικής απασχόλησης, όχι στην υπερφόρτωση των σχολικών τάξεων με στοιβαγμένα παιδιά, όχι στην ανεπάρκεια της υλικοτεχνικής υποδομής, όχι σε εξαθλιωμένους οικονομικά και απαξιωμένους κοινωνικά εκπαιδευτικούς, όχι στις περικοπές των δημοσίων δαπανών για την παιδεία.

Όταν τέθηκε το αίτημα της μείωσης των δημοσίων δαπανών για την παιδεία στον Μπαράκ Ομπάμα αυτός εύστοχα υποστήριξε:

«το να κάνεις περικοπές στην παιδεία εν μέσω κρίσης, είναι σαν να θέλεις να ελαφρύνεις το βάρος ενός αεροπλάνου που πέφτει και εσύ αποφασίζεις τελικά να ρίξεις την μόνη μηχανή που δουλεύει».

Γεωργόπουλος Κων/νος

Ιδ.Εκπαιδευτικός

Φυσικός Msc, Phd cant.

Πολιτευτής Περ.Αττικής

Μέλος τομέα Παιδείας

Ανεξάρτητοι Έλληνες

Tags: ΦινλανδίαΚωνσταντίνος Γεωργόπουλος Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα