Η ιστορία ενός "άγριου" παιδιού που ποτέ δεν θα μάθει να επικοινωνεί

Tweet

Από τον Victor, ένα αγόρι που βρέθηκε γυμνό στην έρημο της Γαλλίας το 1800, την Oxana Malaya, μια κοπέλα από την Ουκρανία που είχε μεγαλώσει με άγρια σκυλιά, έτρωγε ωμό κρέας και έτρεχε στα τέσσερα, μέχρι την πιο γνωστή περίπτωση όλων ...την "Genie" (Τζίνι)

Οι περιπτώσεις αυτών των παιδιών που έχουν χάσει μια πολύ σημαντική περίοδο στην ζωή τους όπου μαθαίνουν να μιλάνε , ποτέ δεν θα μπορέσουν να επικοινωνήσουν όπως συνηθισμένοι άνθρωποι

Ο Eric

Lenneberg γλωσσολόγος και νευρολόγος, σε έρευνα του από το 1960 υποστήριζε ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να μάθεις μια γλώσσα εκτός από από την προφορική και οπτική επαφή

Ας μάθουμε όμως την τραγική ιστορία της Genie.

Η Genie έζησε τα πρώτα της 10 χρόνια αλυσοδεμένη σε αυτό το κρεβάτι. Όταν ένας κοινωνικός λειτουργός την "ανακάλυψε", σε ηλικία 13 ετών, η Genie φορούσε ακόμα πάνες.

Η Susan Curtiss, μία απόφοιτος γλωσσολογίας του πανεπιστημίου UCLA της έδωσε το όνομα Genie (Τζίνι).

"Η Genie είχε ένα παράξενο βάδισμα. Έφτυνε και δάγκωνε τον εαυτό της. Δεν μιλούσε και δεν έκανε κανένα θόρυβο. Όπως όμως γνωρίζουμε οι γονείς της την χτυπούσαν επειδή όπως έλεγαν "έκανε θόρυβο" είπε η Curtiss.

O εμπειρογνώμονας Jay Shurley είπε πως η Genie ήτα η πιο ανησυχητική περίπτωση απομόνωσης ανηλίκου που είχε δει.

Η μητέρα της Genie, μια σχεδόν τυφλή, ηλικιωμένη γυναίκα, υποστήριξε πως ήταν θύμα και κατηγόρησε τον άντρα της. Όταν η Genie ήταν μωρό, ο πατέρας της αποφάσισε πως ήταν καθυστερημένη και την κράτησε σε απομόνωση.

Λίγο μετά, αφότου οι αρχές ανακάλυψαν την Genie, ο πατέρας της αυτοκτόνησε. Στο γράμμα που άφησε πριν πυροβολήσει τον εαυτό του, έγραψε: "Ο κόσμος ποτέ δεν θα καταλάβει"

Στα πρώτα διαγνωστικά τεστ που έκαναν οι ερευνητές καθώς η Genie κοιμόταν, φάνηκε ότι κάτι δεν πάει καλά με τα κύματα του εγκεφάλου. Κάποιοι ερευνητές όπως η Shirley υπέθεσαν ότι κατά τη γέννησή της η Genie είχε υποστεί κάποια εγκεφαλική βλάβη. Άλλοι, ωστόσο, όπως η Curtiss, αρνήθηκε αυτή την υπόθεση. Κατά τη διάρκεια των τεστ ο εγκέφαλος της Genie έδειξε βελτίωση.

Ο James Kent ένας άλλος ερευνητής είπε πως η κατάστασή της θα βελτιωνόταν αν άρχιζε να αναπτύσσει ουσιαστικές σχέσεις με τους ανθρώπους. Κάθε μέρα άρχισε να της πηγαίνει πρωινό και το βράδυ τη νανούριζε με μια ιστορία και ένα φιλί.

Αρχικά, η Genie δεν ανταποκρινόταν στις προσπάθειες του. Κάποια μέρα όμως το κορίτσι τράβηξε το χέρι του Κέντ όταν σηκώθηκε να φύγει.

Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας που είχε το κορίτσι με την καθηγήτρια Jean Butler, είπε η Jean στην Genie: You (δέσε το παπούτσι σου) και θα ενημερώσουμε τον Γιατρό Kent για το τι κατάφερες.H Genie επανέλαβε την λέξη "γιατρός". Ήξερε πάνω από 100 λέξεις. Το ερώτημα που έμπαινε ήταν αν γίνεται να ανακάμψει πλήρως.

Η Genie και τα πρώτα της γενέθλια (14) στο Νοσοκομείο του Los Angelew αφότου βρέθηκε.

Σταδιακά κατά τη διάρκεια της "θεραπείας" της, η δειλή φύση της Genie άλλαξε. Το μικρό κορίτσι γέμισε περιέργεια για τον κόσμο γύρω της.

"Είχε έναν τρόπο σύνδεσης με τους ανθρώπους χωρίς να μπορεί να πει κάτι" έλεγε ο David Rigler, ο άνθρωπος που θα μπορούσε να είναι ενδεχομένως ο θετός γονιός της

Ο Rigler θυμάται μια περίπτωση όπου χωρίς να ειπωθεί κάτι ένα μικρό αγόρι δίνει στην Genie το ολοκαίνουργιο του παιχνίδι (ένα μικρό αυτοκίνητο). Οι δύο τους είχαν περάσει απλά ο ένας τον άλλον στον δρόμο.

Τελικά η Genie πήγε να ζήσει με την Butler. Η ομάδα αποκατάστασης σκέφτηκε ότι ένα σταθερό σπίτι θα την βοηθούσε περισσότερο.

Η Genie ανέπτυξε ένα πάθος να κρατάει πράγματα, ειδικά τα ποτήρια και δοχεία.

Η Butler σιγά σιγά άρχισε να περιορίζει την επαφή των μελών της ομάδας με την Genie. H Curtiss σκέφτηκε οτι μπορεί η Butler μπορεί να την χρησιμοποιούσε για να γίνει διάσημη...

Τελικά η Genie "πήγε" στο σπίτι του Davide Rigler, του επικεφαλή ψυχολόγου της Ομάδας.

Η γυναίκα του Rigler έγινε η νέα δασκάλα της Genie.

H γυναίκα του Rigler έμαθε στη μικρή πως να εκφράζει την οργή της προς τα έξω πως να ουρλιάζει και μετά όμως να διαχειρίζεται την έντασή της και όλα αυτά αν σκεφτείτε ότι η Genie συνήθιζε να ξεριζώνει τα μαλλιά της και να γδέρνει το πρόσωπό της.

Τελικά η Genie μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάποιες λέξεις για να εκφράσει υποτυπωδώς κάποια συναισθήματα. Η δασκάλα της λέει πως το κορίτσι κουνάει το δάχτυλό της όταν είναι πολύ αναστατωμένη ενώ κουνάει απλά το χέρι της όταν δεν τρέχει κάτι σημαντικό.

Η Marylin άρχισε να της μιλά με έντονο τρόπο θυμίζοντάς της την μητέρα της.Αυτή η προσπάθεια σταδιακά ξύπνησε τις μνήμες του κοριτσιού, το οποίο άρχισε να χρησιμοποιεί με πρωτόλυο τρόπο τη γλώσσα και να εξηγεί διάφορα πράγματα - Τρομερό επίτευγμα.

Η διαδικασία αποκατάστασης της Genie συνέχισε. Θα μπορούσε να αρχίσει το διάβασμα και να μπει στο νηπιαγωγείο. Η ομάδα της άρχισε να σκέφτεται την ελπίδα ότι θα μπορούσε να ανακάμψει πλήρως

Ο Rigler άρχισε να της διδάσκει νοηματική γλώσσα. Σκέφτηκε πως ήταν λάθος να εστιάζει κάποιος αποκλειστικά στη φωνητική γλώσσα.

Παρά τη συγκλονιστική πρόοδο της Genie, η ίδια δεν καταφέρνει να επικοινωνήσει με πλήρη τρόπο. Όταν θα της ζητηθεί να δημιουργήσει ένα ερώτημα λέει το εξής: "Τι κόκκινο μπλε είναι μέσα;" Το κορίτσι μπορεί να γνώριζε πως να χρησιμοποιεί καθημερινές λέξεις αλλά δεν μπορούσε να τις οργανώσει με έναν σωστό τρόπο.

Δυστυχώς το εθνικό ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας ανακαλεί τη χρηματοδότηση για την έρευνα και την θεραπεία της Genie το φθινόπωρο του 1974.

Η Genie γύρισε πίσω στην μητέρα της η οποία είχε απαλλαχθεί όλων των κατηγοριών. Σύντομα όμως η μητέρα της βρήκε τη φροντίδα της κόρης της πολύ δύσκολη.

Σήμερα δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο τι συνέβηκε στην Genie. Η Curtiss είπε πως την ψάχνει 20 χρόνια τώρα. Ενας άνθρωπος ο οποίος επιθυμούσε να μείνει ανώνυμός ανέφερε πως προσέλαβε έναν ντετέκτιβ να βρει την Genie. Την βρήκανε σε μια ιδιωτική κλινική για ανθρώπους με διανοητική καθυστέρηση.

Επιμέλεια: ΚΛΕΙΩ ΙΩΑΝΝΟΥ

Πληροφορίες από businessInsider

Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα