Γιατί απέχω από τη διαδικασία εκλογής Πρύτανη, του Γιώργου Δουράκη

Tweet

ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΧΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΠΡΥΤΑΝΗ

Αγαπητοί συνάδελφοι

Θα παρατηρήσατε ίσως ότι τους τελευταίους μήνες δε συμμετέχω στο Διάλογο. Όχι γιατί δε με εκφράζει. Κάθε άλλο. Εξακολουθεί πάντα να με εκφράζει και μάλιστα με το παραπάνω. Τον θεωρώ σταθερή αξία. Δεν τον αξιολογώ με βάση συγκυριακές αναλύσεις κόστους-οφέλους. Παρότι (πολιτικο)οικονομολόγος, αποφεύγω συνειδητά να homo-economicoλογώ. Προτιμώ να φιλοσοφώ.

Λόγοι υγείας ήταν αυτοί που με ανάγκασαν να αναστείλω τις παρεμβάσεις μου για να κάνω ηλεκτρονική

αποτοξίνωση. Ελπίζω να συνέλθω και να επανέλθω δριμύτερος λίαν συντόμως. Μόνο που θα παρακαλούσα θερμά το διαχειριστή του Διαλόγου αγαπητό σ. Χρήστο Δημάκη να μη σπεύσει να με υποδεχθεί ζητωκραυγάζοντας και σφάζοντας το μόσχο το σιτευτό, όπως το συνηθίζει εσχάτως. Δε θα το αντέξω. Διότι ούτε πρωτότοκος είμαι ούτε απολωλώς!…

Με το μήνυμα αυτό θέλω να σας γνωστοποιήσω ότι δε συμμετέχω στην προβλεπόμενη από το νόμο και ακολουθούμενη διαδικασία εκλογής πρύτανη. Θεωρώ ότι πρόκειται για μια εντελώς αντιδημοκρατική διαδικασία, πραγματική παρωδία εκλογών. Νοιώθω ότι η προεπιλογή των 3 υποψηφίων από το Συμβούλιο ΑΠΘ προσβάλλει βάναυσα τη δημοκρατική ιστορία του Ιδρύματος.

Αλλά και την προσωπικότητά μου. Δεν παραχωρώ σε κανέναν το δικαίωμα να προεπιλέγει υποψηφίους πρυτάνεις πριν από μένα, για μένα. Δεν είμαι νήπιο. Είμαι πανεπιστημιακός δάσκαλος, όπερ σημαίνει ότι έχω κατά τεκμήριο ένα πολύ υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Και, δόξα τω Θεώ, έχω σώας τας φρένας. Άρα είμαι σε θέση να εκτιμήσω τα προσόντα οποιουδήποτε μέλους ΔΕΠ θέλει να θέσει υποψηφιότητα για πρύτανης.

Βέβαια το Συμβούλιο ΑΠΘ είναι υποχρεωμένο να εφαρμόσει το νόμο. Το ελάχιστο όμως που θα περίμενε κανείς απ’ αυτό είναι να απαιτήσει σύσσωμο από τον υπουργό να καταργήσει πάραυτα την κατάπτυστη αυτή διάταξη. Εάν δεν το κάνει είναι συνυπεύθυνο για το αντιδημοκρατικό αυτό ολίσθημα.

Υποψηφιότητα για τη θέση του πρύτανη πρέπει να μπορεί να υποβάλει οποιοδήποτε μόνιμο μέλος ΔΕΠ. Είναι η μόνη λογική τυπική προϋπόθεση που μπορεί να τεθεί. Η εκτίμηση των ουσιαστικών προσόντων είναι αποκλειστική υπόθεση του εκλεκτορικού σώματος.

Δεν έχω τίποτα με τους 3 υποψηφίους πρυτάνεις. Μου φαίνονται καθ’ όλα αξιόλογοι. Υπό φυσιολογικές συνθήκες πιθανόν να ψήφιζα κάποιον απ’ αυτούς. Θα πρέπει όμως να έχουν υπόψη τους ότι με τη διάτρητη αυτή εκλογική διαδικασία όποιος εκλεγεί πρύτανης θα είναι εκ των πραγμάτων οιονεί δοτός. Διότι αν οι εκλογές ήταν πραγματικά δημοκρατικές, χωρίς προεπιλογή, δεν αποκλείεται να έβγαινε κάποιος από τους 2 αποκλεισθέντες...

Δεν έχω επίσης τίποτα με τους συναδέλφους που κατόπιν ωρίμου σκέψεως αποφάσισαν να ψηφίσουν στις εκλογές, παρότι συμμερίζονται τις απόψεις που εκφράζω. Κατανοώ το σκεπτικό τους και σέβομαι τις ανησυχίες τους.

Δεν θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου άκαμπτο. Τον θεωρώ κατά το μάλλον ή ήττον ευέλικτο. Σπανίως θέτω θέμα αρχής. Το αποφεύγω όσο γίνεται. Στην προκειμένη περίπτωση όμως δεν μπορώ με τίποτα να «καταπιώ» αυτό που συμβαίνει. Μου είναι ανθρωπίνως αδύνατον, επειδή με την τραυματική αυτή εμπειρία της προεπιλογής υποψηφίων αισθάνομαι βαθύτατα προσβεβλημένος. Αν αυτό είναι το περιεχόμενο του εκσυγχρονισμού, της μεταρρύθμισης και της αριστείας (συγγνώμη για τη ξύλινη γλώσσα) στην παιδεία, τότε ευχαριστώ, αλλά δεν θα πάρω...

Μσχ

Γιώργος Δουράκης

Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας

Τμήμα Πολιτικών Επιστημών

πηγή: Διάλογος μελών ΔΕΠ - ΑΠΘ

Tags: Γιώργος Δουράκηςεκλογή πρύτανη Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα