Για τη λειτουργία και τις αποφάσεις του ΠΥΣΔΕ Πειραιά, του αιρετού Σάββα Σάββα

Tweet

Ενημερωτικό των αιρετών του ΠΑΜΕ στο ΠΥΣΔΕ Πειραιά (ΑΡ.31- Γενάρης 2014 )

ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΥΣΔΕ

Τα προβλήματα στη λειτουργία του ΠΥΣΔΕ, που επισημάναμε στο ενημερωτικό ΑΡ.30 εξακολουθούν να υπάρχουν. Αποτέλεσμα: βεβιασμένες, λαθεμένες τοποθετήσεις-μετακινήσεις εκπαιδευτικών.

Μέσα από τις ενστάσεις “θεραπεύτηκαν” πολλά λάθη και αδικίες. Για ν’ αποφεύγονται αυτά, αλλά και για λόγους διαφάνειας οι αιρετοί του ΠΑΜΕ επιμένουν να ενημερώνεται και να συμφωνήσει ο συνάδελφος πριν τη μετακίνησή του (π.χ. για συμπλήρωση ωραρίου), ιδίως όταν η μετακίνηση επιβαρύνει εμφανώς τον εκπαιδευτικό (π.χ. από βραδινό σε πρωινό, μεγάλη απόσταση). Επίσης ζητήσαμε πλήρη εικόνα των εκπαιδευτικών με μειωμένο ωράριο, για να υπάρχει διαφάνεια για το ποιος και σε ποιο σχολείο θα συμπληρώσει ωράριο. Θέση μας είναι ότι για τη συμπλήρωση ωραρίου πρέπει να παίρνονται υπ’ όψη, εκτός από τα μόρια, και το υπόλοιπο των ωρών που υπολείπονται από τον εκπαιδευτικό, καθώς και η απόσταση του σχολείου.

Η κατάργηση των λεγόμενων ολιγομελών τμημάτων στο 2ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Δραπετσώνας και στο 6ο ΕΠΑΛ Πειραιά δημιούργησε υπεράριθμους εκπαιδευτικούς και μετακίνησή τους, με απόφαση της πλειοψηφίας του ΠΥΣΔΕ, σε άλλα σχολεία. Οι αιρετοί του ΠΑΜΕ δεν ψηφίσαμε βέβαια ούτε την υπεραριθμία ούτε τη μετακίνησή τους (αυτή τη στάση κρατάμε πάντα, όταν αυτές προκύπτουν από συγχωνεύσεις τμημάτων ή καταργήσεις σχολικών μονάδων).

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΜΕΑΡΧΩΝ - ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΕΠΑΛ

Γενικότερα η πλειοψηφία του ΠΥΣΔΕ στον ορισμό υποδιευθυντών και τομεαρχών σε κενούμενες θέσεις παραβιάζει ακόμα και τα μετρήσιμα κριτήρια του νόμου ν.3848 (συνέντευξη δεν υπάρχει για υποδιευθυντές) και επιλέγει αλά καρτ. Κάθε φορά αλλάζουν τα κριτήρια, πότε προτάσσουν την αρχαιότητα, πότε τα πτυχία – μεταπτυχιακά, πότε τη διοικητική εμπειρία, πότε κάτι άλλο, προκειμένου να ευνοηθεί και να επιλεγεί συγκεκριμένος υποψήφιος.

Εδώ και ένα μήνα μάλιστα η πλειοψηφία του ΠΥΣΔΕ ξεκίνησε μια διαδικασία κατάργησης θέσεων υποδιευθυντών στα ΕΠΑΛ (6 μέχρι τώρα) επικαλούμενη ανύπαρκτο νομικό πλαίσιο. Αυθαίρετα θεωρεί ως αριθμό τμημάτων στα ΕΠΑΛ μόνο τα τμήματα γενικής παιδείας. Για την πλειοψηφία του ΠΥΣΔΕ δεν υπάρχουν τα τμήματα των Τομέων και των Ειδικοτήτων. Είναι όμως γνωστό πως στα ΕΠΑΛ ένας σημαντικός αριθμός μαθητών είναι απόφοιτοι ΓΕΛ, οι οποίοι απαλλάσσονται από τα μαθήματα Γενικής παιδείας, αλλά παρακολουθούν τα μαθήματα των τομέων και αθροίζονται στον όγκο εργασιών του σχολείου.

Θέση μας είναι ότι ο αριθμός των τμημάτων στα ΕΠΑΛ ισούται με το σύνολο των τμημάτων που υπάρχουν (γενικής παιδείας στην Α’ τάξη – τομέων στη Β’ και ειδικοτήτων στη Γ΄) και ότι ανεξάρτητα από τον αριθμό των τμημάτων πρέπει σε κάθε σχολείο να υπάρχει τουλάχιστον ένας υποδιευθυντής.

Τέλος: Οι αιρετοί του ΠΑΜΕ έχουν σαν αρχή να ενημερώνουν έγκαιρα το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ για τα θέματα που συζητούνται και αποφασίζονται στο ΠΥΣΔΕ. Δεν αρκεί όμως η ενημέρωση και η παρέμβαση-ψήφος των αιρετών του ΠΑΜΕ, αλλά χρειάζεται ν’ αποτελούν σε σταθερή βάση υπόθεση της ΕΛΜΕ, με την έννοια να γίνονται μαζικές παραστάσεις-κινητοποιήσεις κάθε φορά που η πλειοψηφία του ΠΥΣΔΕ παίρνει αποφάσεις σε βάρος των εκπαιδευτικών. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να κινούμαστε, γιατί πιστεύουμε ότι απ’ αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η όποια αποτελεσματικότητα της παρέμβασής μας στο ΠΥΣΔΕ.

Σάββας Σάββα – Κώστας Άννινος

(τακτικό και αναπληρωματικό μέλος του ΠΥΣΔΕ Πειραιά,

εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της ΕΣΑΚ-ΔΕΕ που στηρίζει το ΠΑΜΕ)

Tags: ΠΥΣΔΕ ΠειραιάΣάββας ΣάββαΚώστας Αννινοςαιρετός Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα