Γαλλία: Ανοιχτά νεοφιλελεύθερη η νέα κυβέρνηση - Ο Εμανουέλ Μακρόν νέος υπουργός Οικονομικών

Tweet

Η νέα γαλλική κυβέρνηση φέρει το στίγμα του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, κάνοντας φανερή την νεοφιλελεύθερη στροφή Ολάντ υπέρ της πολιτικής Μέρκελ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος διατελούσε μέχρι τον Ιούνιο σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης σε θέματα Οικονομίας, ανέλαβε το υπουργείο Οικονομίας.

Ο 37χρονος Μακρόν, πρώην τραπεζίτης, θεωρείται προσωπικότητα φιλικά προσκείμενη
στις επιχειρήσεις -στο παρελθόν είχε χαρακτηριστεί ως το «αυτί» των γάλλων επιχειρηματιών στο Μέγαρο των Ηλυσίων.Ο Μακρόν δεν είναι μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και θεωρείται ότι η τοποθέτησή του έχει ως στόχο να καθησυχάσει τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο. Από το νέο, 16μελές κυβερνητικό σχήμα, μετά τον ανασχηματισμό με αφορμή τις διαφωνίες που εκφράζονταν για την πολιτική λιτότητας που ακολουθούσε το Παρίσι, εκτός του Μοντεμπούρ έχει απομακρυνθεί και ο Μπενουά Αμόν, ο υπουργός Παιδείας και Έρευνας που ανήκει στην «αριστερή πτέρυγα» του Κόμματος και είχε στηρίξει τον Μοντεμπούρ στην κριτική που άσκησε στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στον τομέα της οικονομίας.Πολλοί από τους κορυφαίους υπουργούς και στενούς συνεργάτες του Ολάντ διατηρούν τις θέσεις τους και στο νέο σχήμα, όπως ο υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστιάν Τομπιρά και η πρώην σύντροφος του Γάλλου προέδρου, η υπουργός Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ.Με την απομάκρυνση των εκπροσώπων της αριστερής πτέρυγας από την κυβέρνηση ο Ολάντ ρισκάρει και την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία: οι Σοσιαλιστές και οι σύμμαχοί τους του Ριζοσπαστικού κόμματος έχουν σήμερα 307 έδρες στην Εθνοσυνέλευση όπου η απόλυτη πλειοψηφία είναι 289. Πηγή: ΑΜΠΕTags: Γαλλίανέο κυβερνητικό σχήμα. ΟλάντΕμανουέλ Μακρόν Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα