Φώτης Κουβέλης: Διαφημίζει το κόμμα του ως χρήσιμη εφεδρεία για τους αστούς

Tweet

Σκόπιμη αοριστία περιβάλλει την απάντηση του Φ. Κουβέλη στο αν υπάρχει ενδεχόμενο να επιστρέψει η ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, καθώς σχετικές προτάσεις ήδη διατυπώνονται. Σε συνέντευξή του στη «Real News», απορρίπτει την επιστροφή στη δοσμένη κυβέρνηση, χωρίς βεβαίως να αποκλείει τη συμμετοχή σε μια άλλη στο άμεσο μέλλον, κάτι που άλλωστε η ΔΗΜΑΡ

θέτει ως στόχο. Ο Φ. Κουβελης προσθέτει με νόημα ότι η σχετική συζήτηση (για τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση) «υπενθυμίζει έμμεσα ότι ο ρόλος της ήταν σημαντικός και όχι μόνο αριθμητικός στην κυβέρνηση συνεργασίας».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επικρίνει τους έως πρότινος κυβερνητικούς της συνεταίρους, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ότι δεν πρόκειται να προωθήσουν «προοδευτικές πολιτικές» για την αντιμετώπιση της κρίσης, θεωρώντας ότι σήμερα στο κέντρο της πολιτικής πρέπει να τοποθετηθεί η «ανάταξη της κοινωνικής συνοχής», καθώς αντιλαμβάνεται τη χειραγώγηση του λαού και την υποταγή του σε στόχους που θέτουν οι αστοί ως αναγκαία συνθήκη για να δρασκελίσουν αυτοί την κρίση. Στο ίδιο πλαίσιο και αναφερόμενος στο ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών ο Φ. Κουβέλης τονίζει «η πολιτική σταθερότητα συνδέεται με την κοινωνική σταθερότητα».

Στην ερώτηση αν προτίθεται να συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ, ο Φ. Κουβέλης, εμμέσως πλην σαφώς, δίνει καταφατική απάντηση, λέγοντας μεταξύ άλλων «επιδιώκουμε την προώθηση ευρύτερων συμπαρατάξεων σε πεδία όπως η προώθηση εκσυγχρονισμών και εξυγιαντικών μεταρρυθμίσεων, έχουμε ταχθεί υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας και θεωρούμε ότι για να είναι βιώσιμες πρέπει να υπάρχει δεσμευτική προγραμματική συμφωνία και συμφωνημένο πλαίσιο κανόνων συλλογικής λειτουργίας, που θα αποτρέπει το μονοκομματικό επικαθορισμό». Ο Φ. Κουβέλης αναφέρεται και στην προώθηση της «πολιτικής συμπαράταξης του προοδευτικού τρίτου πόλου», του οχήματος που θα οδηγήσει τη ΔΗΜΑΡ να διαπραγματευτεί από καλύτερη θέση τη στήριξη και συμμετοχή της στην αστική διακυβέρνηση, όπως και ο ίδιος παραδέχεται όταν λέει: «Γι' αυτό κρίσιμο ζήτημα της επόμενης εκλογικής μάχης θα είναι το μέγεθος της επιρροής του προοδευτικού πόλου. Η ΔΗΜΑΡ και οι σύμμαχοί της διεκδικούν να έχουν αυξημένες δυνατότητες επηρεασμού της εφαρμοζόμενης πολιτικής».

Υπέρ των «ευρύτερων συναινέσεων» τάσσεται και σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση του χρέους «ώστε να ενισχυθεί η διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας με στόχο μια νέα συμφωνία με τους εταίρους που θα καταστήσει το χρέος βιώσιμο» και απτή τη δυνατότητα του αστικού κράτους να ενισχύει τους καπιταλιστές για να ανακάμψει η κερδοφορία τους.

Με τη σειρά του ρίχνει νερό στο μύλο του αποπροσανατολισμού του λαού παινεύοντας την πρωτοβουλία του Ευρωκοινοβουλίου να συστήσει επιτροπή για να ελεγχθούν τα πεπραγμένα στις χώρες με μνημόνιο. Πρωτοβουλία, που εκτός από στάχτη στα μάτια των λαών και απόπειρα εξωραϊσμού του ρόλου της ΕΕ, είναι ενταγμένη στις ενδοϊμπεριαλιστικές και ενδοαστικές αντιθέσεις που καλά κρατούν γύρω απ' το ποιας χώρας η αστική τάξη θα αποσπάσει μεγαλύτερο κομμάτι της κλεμμένης απ' τους λαούς λείας. Αλλωστε ο Φ. Κουβέλης παραδέχεται ότι τελικώς τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει για το λαό, όταν δηλώνει ότι και δίχως τρόικα η πολιτική που θα εφαρμόζεται θα είναι η ίδια με αυτή που τον γονατίζει: «Αναδεικνύεται εκ των πραγμάτων η ανάγκη της συντεταγμένης απεμπλοκής από την τρόικα, ώστε η ελληνική κυβέρνηση με πολιτική αυτονομία να υλοποιεί μέτρα για την επίτευξη των στόχων που έχουν συμφωνηθεί, τα δε θεσμικά όργανα της ΕΕ να παρακολουθούν την επίτευξη των στόχων».

Αναδημοσίευση από το Ριζοσπάστη, 8/1/2014

Tags: Φώτης Κουβέλης Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα