Φοροδιαφυγή μαμούθ από το "ΙΕΚ Δομή" - Έστηναν εταιρείες βιτρίνες, ξέπλεναν μαύρο χρήμα

Tweet

Γνωστό Ιδιωτικο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτησης που δραστηριοποιείεται για πάνω από 20 χρόνια στον τομέα της ωμεταδευτεροβάθμιας ιδιωτικής εκπαίδευσης, κατηγουρούνται για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, απάτη σε κακουργηματικό βαθμό, πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ("ξέπλυμα μαύρου χρήματος).

Πρόκειται όπως αναφέρει το δημοσίευμα του koutipandoras.gr για τα ΙΕΚ ΔΟΜΗ.

Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 14 φυσικά πρόσωπα (από 35 έως 97 ετών) τα οποία σχετίζονται με τον συγκεκριμένο όμιλο, είτε από την θέση του ιδιοκτήτη είτε από άλλες θέσεις.

Οφειλές ύψους 6.000.000 ευρώ προς το ΙΚΑ και τουλάχιστον 100.000 ευρώ προς το Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης (ΤΣΠΕΑΘ).

Όπως αναφέρουν οι πολύμηνες αστυνομικές έρευνες, οι ιδιοικτήτες της επιχείρησηςίδρυαν με νομιμοφανείς τρόπους εταιρείες στις οποίες τοποθετούσαν ως διαχειριστές «αχυρανθρώπους», οι οποίοι μάλιστα –στις περισσότερες περιπτώσεις- ήταν υπέργηρα.

Αποκλειστικός σκοπός των εταιρειών αυτών ήταν η διαφημιστική προβολή και η «ενοικίαση» διοικητικού και διδακτικού προσωπικού στις εταιρείες του Ομίλου. Με αυτή την πρακτική το εκπαιδευτήριο απαλλασσόταν από την υποχρέωση καταβολής αφενός ασφαλιστικών εισφορών για το σύνολο του προσωπικού και αφετέρου του αγγελιόσημου για τις διαφημίσεις του Ομίλου.

Στο πλαίσιο της έρευνας, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας πραγματοποίησε έλεγχο στους χώρους του Ομίλου, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος εγγράφων, που σχετίζονται με την υπόθεση, ενώ πραγματοποιήθηκε άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου και για τα 14 εμπλεκόμενα φυσικά πρόσωπα, για τη χρονική περίοδο από το έτος 1999 έως και το 2012.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα ο όμιλος "ΙΕΚ Δομή" φέρεται να εμπλέκεται σε φοροδιαφυγή μαμούθ, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ (!).

Από την ανάλυση και επεξεργασία των διαθέσιμων τραπεζικών και φορολογικών δεδομένων, προέκυψε αναντιστοιχία μεταξύ των δηλωθέντων εισοδημάτων και των καταθέσεων στους τηρούμενους τραπεζικούς λογαριασμούς, για την πλειοψηφία των παραπάνω προσώπων. Πιο αναλυτικά διαπιστώθηκε ότι οι τραπεζικές καταθέσεις, που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους, υπερβαίνουν το σύνολο των δηλωθέντων εισοδημάτων τους.

Η αναντιστοιχία αυτή, όπως προέκυψε, υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 19.800.000 ευρώ. Τα δεδομένα και οι διαπιστώσεις της έρευνας αποτυπώνονται αναλυτικά σε σχετική «Έκθεση Παράθεσης Οικονομικών Στοιχείων», που συντάχθηκε από εξειδικευμένους Αξιωματικούς (ειδικών καθηκόντων) της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, καθώς προκύπτει ότι τα εμπλεκόμενα πρόσωπα απέκρυψαν σημαντικά εισοδήματα, διαπράττοντας εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Για τα αποτελέσματα και τα δεδομένα της έρευνας ενημερώνονται και οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου και την επιβολή των ανάλογων προστίμων που προβλέπονται στη σχετική νομοθεσία.

Tags: ΙΕΚ Δομή Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα