Εξιτήρια από ...ράντζο στο Αττικόν! Εικόνες σοκ στην εφημερία (Φωτο)

Tweet

Γράφει: Έλενα Μπρέγιαννη στο healthreport.gr

Μπορεί ο Άδωνις Γεωργιάδης να υποστηρίζει ότι τα ράντζα έχουν μειωθεί στο ΕΣΥ και ειδικά στο Νοσοκομείο Αττικόν όπου οι εργαζόμενοι είναι σε κινητοποιήσεις, τα πάντα βαίνουν καλώς, η αλήθεια όμως απέχει πολύ...
Μεγάλη Τρίτη ημέρα εφημερίας στο Αττικόν.

Στο νοσοκομείο που θεωρείται η ναυαρχίδα του ΕΣΥ, επικρατεί το χάος. Συνωστισμός στα επείγοντα, ράντζα σχεδόν σε όλες τις κλινικές, ασθενείς να περιμένουν με τις ώρες στα φορεία και οι συγγενείς σε απόγνωση....
Εικόνες που για τους ασθενείς είναι πια οικείες αλλά για τον αρμόδιο υπουργό Υγείας απλά δεν ...υπάρχουν...

Αναμονή 5 ώρες και βάλε...

Η έννοια του επείγοντος στο Νοσοκομείο Αττικόν έχει καταστρατηγηθεί προ πολλού. Οι ασθενείς βιώνουν τα πάθη του Ιησού Χριστού μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα καθώς για να εξετασθούν από κάποιον γιατρό στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών πρέπει να περιμένουν 4 και 5 ώρες.

Όσοι έχουν σοβαρό πρόβλημα τοποθετούνται βιαστικά από τους λιγοστούς εργαζόμενους πάνω σε φορεία μέχρι να έρθει η σειρά τους.

Και πόσοι εργαζόμενοι να εξυπηρετήσουν όταν σε ώρες εφημερίας υπάρχουν μόλις 2 τραυματιοφορείς για ένα νοσοκομείο χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατη καταγραφή για το πόσα χιλιόμετρα διανύουν οι τραυματιοφορείς σε μια εφημερία, βρέθηκε ότι ο καθένας ξεπερνά τα 15 χλμ ανά 8ωρο.

Οι συγγενείς περιμένουν στωικά και οπλισμένοι με υπομονή ώστε να έρθει η σειρά των δικών τους ανθρώπων. Τα φορεία στριμώχνονται το ένα δίπλα στο άλλο και οι γιατροί προσπαθούν με την ψυχή στο στόμα να εξυπηρετήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους...


Οι εικόνες θυμίζουν αυτές του Ευαγγελισμού που είχαν κάνει πρόσφατα το γύρο της χώρας μέσα από τα ΜΜΕ και τον διαδίκτυο και είχαν κάνει τον Άδωνι Γεωργιάδη για άλλη μια φορά να αμφισβητήσει ακόμη και τα οφθαλμοφανή…
Στον Αττικόν τα πράγματα φυσικά δεν είναι καλύτερα. Η ταλαιπωρία είναι απαραίτητο …αξεσουάρ για όποιον περάσει την πύλη του άλλοτε στολιδιού του ΕΣΥ.

Οι ασθενείς και οι συγγενείς τους στοιβάζονται από τα ράντζα, στα φορεία και στις καρέκλες που υπάρχουν στους διαδρόμους.
«Τα επείγοντα περιστατικά είναι κόλαση σε κάθε εφημερία» λέει βιαστικά ένας εργαζόμενος που δεν έχει χρόνο ούτε για να ανασάνει.
Οι συνθήκες δεν είναι διαφορετικές στις κλινικές…

Εξιτήριο από ράντζο

Στο Αττικόν υπάρχουν ασθενείς που εισάγονται για σοβαρό πρόβλημα υγείας, δε βρίσκουν ποτέ κρεβάτι άδειο για να νοσηλευθούν και καταλήγουν στο ράντζο. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα δεν πρόκειται καν για ράντζο αλλά για φορείο χωρίς καν στρώμα και μαξιλάρι.
Και το χειρότερο: δε μετακινούνται σε δωμάτιο λίγες ημέρες μετά. Παραμένουν ακόμη και 2 εβδομάδες στο διάδρομο προσπαθώντας να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους ενώ στο τέλος παίρνουν και εξιτήριο από το..διάδρομο!

Και σε όλη αυτόν τον Γολγοθά έχουν να αναζητούν και νοσηλευτές για να τους εξυπηρετήσουν και να τους δώσουν μια σταγόνα βοήθειας στο ..διάδρομο του πόνου. Αλλά και αυτοί που να βρεθούν. Σύμφωνα με το Σωματείο των Εργαζομένων σε περίπου 50 ασθενείς που αντιστοιχούν σε κάθε κλινική (35 σε δωμάτια και 15 στο διάδρομο) υπάρχουν μόλις δύο νοσηλεύτριες ανά βάρδια.

Η ανάσα του …τρόμου

Το πιο τραγικό που αντικρίζει όμως κανείς στους γεμάτους ράντζα διαδρόμους των κλινικών του «Αττικόν» είναι οι διασωληνωμένοι που δανείζονται οξυγόνο από τα δωμάτια.
Ενδεικτική είναι η εικόνα που παρουσιάζει το Healthreport.gr και δείχνει το καλώδιο που συνδέει το οξυγόνο από το δωμάτιο με μηχάνημα ασθενούς που βρίσκεται σε ράντζο.

«Αν κατά λάθος περάσει κανείς και αποσυνδέσει το καλώδιο καταλαβαίνετε τι θα συμβεί στον ασθενή που είναι στο διάδρομο» λένε εκπρόσωποι του σωματείου των εργαζομένων.

Σκονισμένα μηχανήματα-εξετάσεις σε κοινή θέα

Ακόμη και ο πιο διακριτικός περαστικός στους διαδρόμους του νοσοκομείου μπορεί να δει ολοκαίνουρια μηχανήματα να παραμένουν ανενεργά και να σκονίζονται.
Συντήρηση δε γίνεται με συνέπεια να μην αξιοποιούνται, και οι ασθενείς να οδηγούνται με το γνωστό τρόπο στα κοντινά ιδιωτικά κέντρα.


Χαρακτηριστικό είναι ότι από τους τρεις αξονικούς λειτουργεί μόνο ο ένας εδώ και τρεις μήνες στο τμήμα των επειγόντων περιστατικών. Οι κλινικές δανείζονται το μηχάνημα όταν είναι ελεύθερο αλλά κατά τα άλλα το ΕΣΥ κάνει τους ιδιώτες της γειτονιάς να θησαυρίζουν.
Αντίστοιχα και ο μαγνητικός που έπαψε να λειτουργεί εδώ και λίγες εβδομάδες δεδομένου ότι δε συντηρήθηκε ποτέ.

Και το χειρότερο όλων: στο διάδρομο χωρίς κανέναν έλεγχο βρίσκονται οι ιατρικές εξετάσεις των ασθενών στο έλεος κάθε περαστικού ή κακόβουλου.


Η εικόνα στο Αττικόν βέβαια όσα και να αποτυπώσει κανείς γραπτώς δεν μπορεί να περιγράψει τελικά την όλη πραγματικότητα καθώς αυτό που δεν καταγράφεται ποτέ είναι η απόγνωση και τα συναισθήματα όσων έχουν να αντιμετωπίσουν την ασθένειά τους αλλά και το κράτος και τους αρμόδιους υπουργούς που δε δείχνουν έλεος ούτε στους πάσχοντες…

Έλενα Μπρέγιαννη
Ιατρική Συντάκτρια

Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα