Εurogroup μέσα στις στάχτες

Robert Owen analysis

Τίποτα δεν μπορεί να αντιστρέψει το νωχελικό σάλεμα της Ευρωπαϊκής οικονομίας που “βυθίζει” στη στασιμότητα το Ευρωπαϊκό όνειρο και τα κράτη μέλη της. Το αδύναμο λάκτισμα προς την ανάπτυξη καταγράφηκε χθες από τις προβλέψεις της Κομισιόν και επιβεβαιώνεται σήμερα, από τα νέα δεδομένα.

Το κουδουνάκι του κινδύνου χτύπησε από νωρίς σήμερα για τους Βρετανούς, με την τιμή της Λίρας σε σχέση με το δολάριο να σημειώνει ετήσια χαμηλά, και τους επενδυτές

να ξεκαθαρίζουν πως η αξία της θα κυμανθεί σε αυτά τα επίπεδα, για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμη.

Την “τιμητικής της” είχε βέβαια η επιβράδυνση στην Αγγλία, καθώς και ο δείκτης PMI σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit για τον τομέα υπηρεσιών, “χτύπησε” χαμηλά 17μήνου, απεικονίζοντας τον αργό ρυθμός ανάπτυξης της Βρετανικής “μηχανής” που το τελευταίο τρίμηνο του 2014 θα “τρέξει” με 0,5% ανάπτυξη, όπως δηλώνει ο διευθυντής της Markit.

Τα σύννεφα απαισιοδοξίας όμως πυκνώνουν πάνω από την Ευρώπη με τα δεδομένα του δείκτη PMI όσον αφορά την δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα, ναι μεν να κυμαίνονται σε θετικό έδαφος -πάνω από 50 – αρκετά όμως χαμηλά ώστε να παρασύρουν την οικονομία μακρυά από τη στασιμότητα. Κάτι το οποίο φαίνεται οτι σε αυτή τη φάση εντοπίζεται και στις οικονομίες του κέντρου, με την Γαλλία να επηρεάζεται περισσότερο από όλες τις άλλες.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του οικονομικού διευθυντή της Markit, ο οποίος ανέφερε ότι τους επόμενους μήνες η κατάσταση στην ευρωζώνη θα χειροτερέψει.

Λίγο πριν από το κρίσιμο eurogroup που θα κρίνει το μέλλον της μετονομασίας του ελληνικού προγράμματος, τίποτα δε φαίνεται να δικαιώνει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για έξοδος από κάτι. Πολύ περισσότερο, θα λέγαμε ότι μάλλον για είσοδο σε κάτι, προεξοφλούν οι δηλώσεις περί “απίθανης καθαρής εξόδου στις αγορές”, οι αποστροφές Ντάισεμπλουμ για επέκταση του προγράμματος και η σαφέστατη απάντηση του Ντράγκι για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μέσω TLTRO


Tags: Ευρώπηοικονομίαοικονομική ανάλυσηRober Owen Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα