ΕΣΔΕΠ: Εισαγγελέας και για τις Πτυχιακές Εργασίες;

Tweet

Στην παρακάτω καταγγελία το Εναλλακτικο Σχήμα για το Δημόσιο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο κάνει λόγο για τις προσπάθειες ποινικοποιήσης των δημοκρατικών ελευθεριών στον πανεπιστημιακό χώρο, με τις συνεχείς εισαγγελικές παρεμβάσεις κάθε φορά που κάποιος διαμαρτύρεται ή αντιδρά στην κατάσταση στην εκπαίδευση.

Δείτε την ανακοίνωνση:

Πριν λίγες μέρες, η εισαγγελία Θεσσαλονίκης άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος μελών του διοικητικού συμβουλίου του

συλλόγου διδασκόντων του Α.Π.Θ, με την κατηγορία της «διατάραξης της οικιακής ειρήνης». Αφορμή η παρέμβασή τους σε εκδήλωση για την εκλογή του συμβουλίου διοίκησης. Ποινικοποίηση λοιπόν της έκφρασης γνώμης, και της ελευθερίας του λόγου στον χώρο του πανεπιστημίου.

Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, ο συνάδελφος Κώστας Κάππας τέθηκε με υπουργική απόφαση σε υποχρεωτική αργία, για «λάθος» εισήγηση στο Τμήμα του σε πλήρωση θέσης ΠΔ407. Ο εισαγγελέας πρότεινε την καταδίκη του Κώστα για «παραδειγματισμό για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων» (sic) και ο υπουργός δεν άργησε να την υπογράψει. Ποινικοποίηση λοιπόν και της επιστημονικής άποψης.

Προχθές, έχει σταλεί σχετική εισαγγελική παραγγελία στα πανεπιστήμια που έχουν ενταχθεί στο μέτρο της διαθεσιμότητας. Εάν έως τις 9/10 δεν δοθούν τα ζητούμενα στοιχεία, ο υπουργός απειλεί ότι θα κινηθεί αυτόφωρη διαδικασία κατά των διευθυντών διοικητικών υπηρεσιών των 8 ιδρυμάτων -και ίσως και των πρυτάνεων- για «παράβαση καθήκοντος». (Για την αμέσως προηγούμενη «παρέμβαση» εισαγγελέα στα πανεπιστήμια, και αυτή ύστερα από αίτημα του υπουργού, με αφορμή τις αποφάσεις για συμβολική αναστολή της λειτουργίας των Ιδρυμάτων, αναφερθήκαμε λεπτομερώς στο σχετικό μας κείμενο: «το υπουργείο, τα παπαγαλάκια και οι λαγοί»).

Τι άλλο μένει να ποινικοποιήσουν; Πόσες ακόμη εισαγγελικές παρεμβάσεις για θέματα ΑΕΙ θα προκύψουν; Ως πού θα τους παρακολουθούμε δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα; Για πόσο καιρό ακόμη θα κρύβουμε τα κεφάλια στο χώμα, προσπαθώντας να πείσουμε τον εαυτό μας ότι δεν θα έρθει ποτέ η δική μας σειρά; Για πόσο καιρό ακόμη με λίγη επιστήμη θα ...ξεχνιόμαστε; Υπάρχει άραγε για τους πανεπιστημιακούς, και ακόμη περισσότερο για τους θεσμικούς τους εκπροσώπους, ένα "Φτάνει πια, ως εδώ"; Έχει μείνει λίγη ντροπή για τα "Συμβούλια Ιδρύματος";

Εναλλακτικό Σχήμα για το Δημόσιο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο (ΕΣΔΕΠ)

ΥΓ Κώστα, η συμπαράστασή μας είναι αυτονόητη, αμέριστη, και καθολική. Αν το project τους είναι ένα διαλυμένο πανεπιστήμιο μέσα σε μία υποταγμένη κοινωνία, το δικό μας ήταν, και θα είναι η ακαδημαϊκή ελευθερία μέσα σε μία κοινωνία αλληλεγγύης.

Tags: ΕΣΔΕΠποινικοποίηση αγώνων Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα