Επιτροπή αγώνα 39ου Λυκείου Αθηνών: Για τις μαθητικές καταλήψεις‏

Σήμερα στις 15-10-14 μετά από ψηφοφορία αποφασίστηκε το 39ου Λύκειο-Γυμνάσιο να τεθεί υπό κατάληψη των μαθητών.

Οι λόγοι που οι μαθητές προβαίνουν στην συγκεκριμένη μορφή αγώνα είναι οι εξής :

Αρχικά το κυριότερο πρόβλημα που ταλανίζει τον μαθητή που εισέρχεται από το γυμνάσιο στο λύκειο είναι το νέο σύστημα εξέτασης και αξιολόγησης των μαθητών. Το νέο σύστημα έχει καθαρά τεχνοκρατικό και χρησιμοθηρικό χαρακτήρα στηρίζεται στην στείρα αποστήθιση και τη βαθμοθηρία.

Αντιθέτως δεν έχει καμία διάθεση

να διαμορφώσει ολοκληρωμένες, ελεύθερες και ανεξάρτητες προσωπικότητες, με ολόπλευρες γνώσεις, με οξυμένο νου, πνεύμα και κρίση. Στο νέο σύστημα συμπεριλαμβάνεται και η περίφημη τράπεζα θεμάτων από την οποία κληρώνονται τα θέματα για τις εξετάσεις των μαθητών για την προαγωγή τους στην επόμενη τάξη χωρίς βέβαια να ενδιαφέρει το υπουργείο αν ο καθηγητής έχει προλάβει να βγάλει την ύλη και αν τα παιδιά είναι σε θέση να απαντήσουν σε τόσο ειδικευμένα θέματα. Άρα οι καθηγητές χάνουν κάθε δικαίωμα να διαχειρίζονται την υλη και την διεξαγωγή του μαθήματος. Απότοκο του όποιου είναι οι μαθητές να στρέφονται προς την παραπαιδεία επιβαρύνοντας τις οικογένειες τους, που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις νέες απαιτήσεις. Η παιδεία συνταγματικά έχει οριστεί ως δημόσια και δωρεάν για όλους τους μαθητές εκτός από αυτούς που ανήκουν στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, οι οποίοι δεν έχουν την ευχέρεια να προετοιμαστούν κατάλληλα για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με αποτέλεσμα να αποκλείονται και να εντείνονται οι ανισότητες.

Η έλλειψη καθηγητών είναι ένας ακόμα παράγοντας που στηρίζει την παραπαιδεία. Το υπουργείο παιδείας όχι μόνο δεν προσλαμβάνει καθηγητές αλλά με συμβάσεις και κάθε είδους απειλές τους κρατούν στην εκπαίδευση για οχτώ μήνες και μετά τους απολύουν, με αποτέλεσμα να μένουν άνεργοι ενώ η πλειοψηφία των δημοσίων σχολείων έχει σοβαρές ελλείψεις πάνω σε αυτόν τον τομέα.

Επίσης οι συνθήκες υγιεινής που επικρατούν στο σχολείο είναι άθλιες. Τα καζανάκια δεν λειτουργούν, δεν υπάρχει σαπούνι, χαρτί υγείας και οι κατσαρίδες στο χώρο του σχολειού ανενόχλητες. Όσο για το κυλικείο το όποιο δεν τηρεί κανέναν κανόνα υγιεινής, τα προϊόντα είναι χαμηλής ποιότητας και πολλές φορές τα φαγητά που πουλά είναι δυο με τριών ημερών, παρόλ’ αυτά οι τιμές βρίσκονται σε μια συνεχή αύξηση.

Ακόμη παρατηρούνται φασιστικές-ρατσιστικές συμπεριφορές καθηγητών του Γυμνασίου απέναντι σε μετανάστες μαθητές.

Τέλος θα θέλαμε να τονίσουμε ότι χρειαζόμαστε την στήριξη όλων, μαθητών , καθηγητών και γονιών γιατί τα νέα μετρά έχουν σοβαρό αντίκτυπο στο μέλλον των μαθητών αλλά και των καθηγητών. Ζητάμε την κατάργηση του νόμου για το νέο Λύκειο (4186/2013), της βάσης του 10 και της Τράπεζας θεμάτων. Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία και έκτακτη επιχορήγηση για τα έξοδα του σχολείου

Η επιτροπή αγώνα 39ου Λυκείου Αθηνών

Κοινός αγώνας μαθητών- καθηγητών με σκοπό ένα σχολείο πραγματικά ελεύθερο, με δημοκρατική και παιδαγωγική λειτουργία για όλους.

Tags: επιτροπή αγώναμαθητικές καταλήψεις Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα