Επιτροπές αγώνα εργαζομένων ΕΚΠΑ: Η «ελαστικότητα» της αστικής νομιμότητας…

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΚΠΑ

Η «ελαστικότητα» της αστικής νομιμότητας…

Αθήνα, 3/11/2014

Τα όσα εκτυλίχτηκαν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τις τελευταίες εβδομάδες είναι πραγματικά ανεκδιήγητα. Κλειδωμένοι εργαζόμενοι μέσα στο Κεντρικό Κτήριο, παραταγμένες διμοιρίες των ΜΑΤ έξω από αυτό και ένας Πρύτανης που γυρνάει από κανάλι σε κανάλι, προκειμένου να τρομοκρατήσει τους φοιτητές και τους εργαζόμενους που αγωνίζονται ενάντια στην αναδιάρθρωση-ιδιωτικοποίηση

της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσω της συρρίκνωσης και της υποχρηματοδότησής της και στην καταστρατήγηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Το κρεσέντο του αυταρχισμού των πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ συνεχίστηκε και το Σάββατο 1/11/2014, την ημέρα που συνεδρίασε η Σύγκλητος για δεύτερη φορά και αφού είχε διακοπεί από τον Πρύτανη η προηγούμενη συνεδρίαση της Πέμπτης 30/11/2014. Η εικόνα των δυνάμεων καταστολής έξω από το Κεντρικό Κτήριο έχει γίνει πλέον μόνιμο καθεστώς. Όπως επίσης και η παρουσία των τηλεοπτικών καναλιών. Η είσοδος στο κτήριο γινόταν με λίστα «προσκεκλημένων» την οποία έλεγχε «πορτιέρης». Η εκπρόσωπος των εργαζομένων αν και αρχικά εισήλθε στο κτήριο για να παραστεί στη συνεδρίαση της Συγκλήτου, όταν χρειάστηκε να βγει για λίγη ώρα εκτός κτηρίου, δεν της επετράπη ξανά η είσοδος κατ’ εντολή των πρυτανικών αρχών και της επεστράφησαν τα προσωπικά της αντικείμενα μέσα από τα κάγκελα!!!

Λίγο αργότερα και αφού ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Συγκλήτου, ο κ. Φορτσάκης θέλοντας να δείξει τα διαπιστευτήρια του στο αφεντικό του, δηλαδή στον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, δήλωσε στα ΜΜΕ ότι επιτέλους «επικράτησε ο νόμος», αφού πέτυχε να συνεδριάσει η Σύγκλητος «σε καθεστώς απόλυτης ηρεμίας». Ποιος νόμος όμως τελικά επικράτησε και πόσο νόμιμη ήταν η σύνθεση της Συγκλήτου του Σαββάτου 1/11/2014, όταν σε αυτήν συμμετείχαν αφενός μέλη ΔΕΠ των οποίων η εκλογή ως Κοσμήτορες ακόμη εκκρεμεί, αφετέρου ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου, του οποίου η παρουσία δεν προβλέπεται από το Νόμο; (Πράξη 7η του Πρύτανη της 9/10/2014 με ΑΔΑ: 7ΖΞΔ46ΨΖ2Ν-ΑΧ4). Για να μην αναφέρουμε ότι τρεις συγκλητικοί δεν συμμετείχαν στην συνεδρίαση, αρνούμενοι να περάσουν τη γραμμή των ΜΑΤ και των σεκιουριτάδων προκειμένου να εισέλθουν στην αίθουσα. Η αστική νομιμότητα μπορεί φυσικά να γίνεται λάστιχο όταν ο συσχετισμός δυνάμεων το επιτρέπει και τα συμφέροντα του κεφαλαίου και του πολιτικού του προσωπικού το επιβάλλουν.

Φυσικά, ο κ. Φορτσάκης δεν έδειξε την ίδια συμμόρφωση προς τη νομιμότητα σχετικά με τα όσα καταγράφηκαν στο Πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας, για το θέμα της ασφάλειας των εργαζομένων, που κλειδώθηκαν παράνομα από τον ίδιο μέσα στο Κεντρικό Κτήριο.

Προφανώς, οι πρυτανικές αρχές για να υπηρετήσουν την πολιτική της ακραίας μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης, των διαγραφών των φοιτητών, της επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά και σύντομα στα προπτυχιακά , των διαθεσιμοτήτων - απολύσεων του διοικητικού προσωπικού και της περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της Παιδείας, επιχειρούν να κάνουν επίδειξη ισχύος και προσπαθούν να επιβάλλουν το «Νόμο και την Τάξη». Ο κ. Φορτσάκης έχει μάλιστα το θράσος να μιλάει για «παράνομη παρακράτησή του» στην αίθουσα της Συγκλήτου κατά τη συνεδρίαση της 30/10/2014, όταν ο ίδιος παρακρατούσε παράνομα εργαζόμενους μέσα στο Κεντρικό Κτήριο κατά τη διάρκεια του Λοκ Αουτ της Πρυτανείας!! Ενοχλείται από την «παράτυπη» παρουσία φοιτητών και εργαζομένων μέσα στη Σύγκλητο, αλλά δεν τον ενοχλεί η παρουσία των τηλεοπτικών καναλιών, τα οποία μετέδιδαν ζωντανά την συνεδρίαση ως άλλο «ριάλιτι». Γιατί δεν διώξατε τα κανάλια κ. Φορτσάκη; Μήπως επειδή τα είχατε φωνάξει ο ίδιος για να σκηνοθετήσετε μία προπαγανδίστικη παράσταση και να αξιοποιήσετε την ένταση που δημιουργήθηκε για να φέρετε τα ΜΑΤ;

Εκτός όλων των άλλων, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ ψεύδεται συνεχώς και ασυστόλως. Στην ανακοίνωση της Πρυτανείας της 1/11/2014, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «Αυτή την φορά θεωρήθηκε σκόπιμη η διακριτική αστυνομική επιτήρηση του περιβάλλοντος χώρου του Πανεπιστημίου ώστε να αποφευχθεί επανάληψη της γνωστής απαράδεκτης κατάστασης». Η πραγματικότητα είναι ότι υπήρχαν δεκάδες διμοιρίες ΥΜΕΤ, ΥΑΤ και Δέλτα έξω από το Κεντρικό Κτήριο και περιμετρικά αυτού.

Μιας και ο κ. Φορτσάκης, κατέχει πολλές παράλληλες θέσεις όπως Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου (του μορφώματος) της ΝΕΡΙΤ, Νομικός Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ειδικού Ταμείου Οργάνωσης Συναυλιών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Πρόεδρος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Δημοσίων Εσόδων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, Πρόεδρος της Ένωσης Δικαίου της Ενέργειας, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φορολογικού Δικαίου και Δημοσιονομικών Μελετών, Μέλος (εξωκοινοβουλευτικό) της Επιτροπής Ελέγχου «Πόθεν Έσχες» υπουργών και βουλευτών της Βουλής των Ελλήνων, κλπ , ας πάει εκεί να ασκήσει τον αυταρχισμό του. Στα πανεπιστήμια θα μας βρίσκει απέναντι του. Για εμάς, τόσο ο ίδιος όσο και τα Συμβούλια Ιδρύματος, αποτελούν την μειοψηφία, ακριβώς γιατί αμφότεροι εκλέχθηκαν βάσει των νόμων - εκτρωμάτων Διαμαντοπούλου - Αρβανιτόπουλου, μέσω μιας εκλογικής διαδικασίας, η οποία απέκλεισε a priori το μεγαλύτερο μέρος της πανεπιστημιακής κοινότητας, δηλαδή τους φοιτητές και τους εργαζόμενους.

Οι πρυτανικές αρχές προωθούν το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο των ΜΑΤ, της καταστολής και των επώνυμων εδρών. Εμείς αγωνιζόμαστε για τον αυτοκαθορισμό και την ικανοποίηση των αναγκών μας, μέσα κι έξω από το πανεπιστήμιο.

Οι επαναλαμβανόμενες ανακοινώσεις της Πρυτανείας σχετικά με τα όσα έχουν διαδραματιστεί τις τελευταίες εβδομάδες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, είναι δηλωτικές του φόβου και του πανικού στον οποίο έχουν περιέλθει, καθώς προσπαθούν εντέχνως να δημιουργήσουν ένα κλίμα ανάκτησης του ελέγχου, τον οποίο προφανώς δεν έχουν. Μόνο μια φοβισμένη διοίκηση απέναντι στους αγώνες των φοιτητών και των εργαζομένων έχει ανάγκη την αστυνομία να την «προστατεύσει».

Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση, ότι απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια καταστολής του αγώνα μας για ανατροπή της λεηλασίας της ζωής και της εργασίας μας, θα υψώσουμε τείχος που θα πέσει να τους πλακώσει.

ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΟΥΝ, ΜΑΣ ΕΞΟΡΓΙΖΟΥΝ.

Επιτροπές Αγώνα Εργαζομένων ΕΚΠΑ

Tags: διοικητικοίΕΚΠΑΕπιτροπές αγώνα εργαζομένων ΕΚΠΑ Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα