Ενρίκ Ντουράν: «Ο Ρομπέν των τραπεζών» έσπασε τη σιωπή του

Tweet

Επιμελεια: AlfaVita.gr

Ο άντρας που ονομάστηκε «Ρομπέν των τραπεζών», παίρνοντας πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ σε δάνεια χωρίς την παραμικρή διάθεση να τα αποπληρώσει, έσπασε τη σιωπή του.

«Τι θα μπορούσε να είναι καλύτερο από το να ληστεύεις αυτούς μας ληστεύουν και να διανέμεις τα χρήματα ανάμεσα στις ομάδες που καταγγέλουν αυτή την κατάσταση και οικοδομούν εναλλακτικές λύσεις;» είπε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian.

Κρύβεται

για 14 μήνες, επικοινωνώντας όμως με τους υποστηρικτές τους στο μέσω ίντερνετ.

«Είμαι περήφανος για αυτή την ενέργεια», ισχυρίστηκε από άγνωστη τοποθεσία. Τα χρήματα, είπε, δημιούργησαν ευκαιρίες. «Δημιούργησαν ένα κίνημα που μας επέτρεψε να προωθηθεί η κατασκευή εναλλακτικών λύσεων [στον καπιταλισμό]. Και μας επέτρεψε να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό δίκτυο που συγκεντρώνει αυτές πρωτοβουλίες».

Οι ενέργειές του, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, «βρίσκονταν στην πρωτοπορία μιας παγκόσμιας δημόσιας συζήτησης για την οικονομική κρίση. Το αντικαπιταλιστικό κίνημα προωθήθηκε στο προσκήνιο ακριβώς τη στιγμή που πολλοί Ισπανοί αναζητούσαν εναλλακτικές σε ένα σύστημα που είχε καταστρέψει τη ζωή τους».

Από το 2006 μέχρι το 2008, ο Duran πήρε 68 εμπορικά και προσωπικά δάνεια από 39 τράπεζες στην Ισπανία και έδωσε τα χρήματα σε ακτιβισμούς, όπως η χρηματοδότηση αντικαπιταλιστικών συνδιασκέψεων και καμερών για ένα εναλλακτικό τηλεοπτικό κανάλι.

Το 2009 συνελήφθη στην Ισπανία, κατηγορούμενος από 6 τράπεζες για μη αποπληρωμή οφειλών. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο πρώην προπονητής πινκ – πονκ, είχε καταφέρει να αποσπάσει ένα σημαντικό ποσό σε δάνεια, στο όνομα μιας ψεύτικης εταιρίας τηλεοπτικής παραγωγής. «Κατάφερα να πάρω πολλά. 492.000 ευρώ για να είμαι ακριβής».

Αφού προφυλακίστηκε για δύο μήνες αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ το Φεβρουάριο του 2013 ώστε να προετοιμαστεί για τη δίκη. Αφού καταδικάστηκε, αποφάσισε να διαφύγει παρά να αντιμετωπίσει 8 χρόνια φυλακής πίσω από τα κάγκελα.

«Για μένα δεν έχουν καμία νομιμοποίηση αυτή η Δικαιοσύνη και αυτό το δικαστικό σύστημα που βασίζεται στην εξουσία της κυβέρνησης. Γιατί δεν αναγνωρίζω αυτή την εξουσία»,ανέφερε.

Στην ιστοσελίδα του έγραψε τον Φεβρουάριο: «Ζω επί 365 μέρες στην παρανομία... Κάθε μέρα που περνά νομιμοποιεί όλο και περισσότερο τις ενέργειες που ήδη έκανα και εκείνες που σχεδιάζω να κάνω στο μέλλον».

Tags: Ενρίκ Ντουράν. τράπεζεςακτιβισμόςαντικαπιταλισμός Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα