ΕΛΜΕ Ροδόπης: Ψήφισμα για το PSI+ και πρόταση για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα των μικροομολογιούχων

Ε.Λ.Μ.Ε. ΡΟΔΟΠΗΣ
Θ. Σοφούλη 6 Τ.Κ. 69100
Email: [email protected]
Ιστοσελίδα: elmerodopis.blogspot.com
Αριθ. Πρωτ.: 54
Κομοτηνή: 11/11/2014

ΤΟ PSI+ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΛΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΜΙΚΡΟΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΩΝ

Πέρασαν ήδη τρία χρόνια περίπου από την ημερομηνία που η Κυβέρνηση Παπαδήμου προξένησε, με την εφαρμογή του PSI+,

την επιλεκτική και σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή χιλιάδων Ελλήνων Πολιτών, Φυσικών Προσώπων, που είχαν τοποθετήσει τις αποταμιεύσεις τους σε Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου, πειθόμενοι από τις πανηγυρικές διαβεβαιώσεις της Ελληνικής Πολιτείας και των αρμόδιων φορέων της για την βέβαιη, αδιαμφισβήτητη και ασφαλή εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και των Ομολόγων που αυτό εκδίδει για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους, καθώς και από τις παροτρύνσεις και τις επανειλημμένες προσκλήσεις του Υπουργείου Οικονομικών και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (Ο.Δ.ΔΗ.Χ), προς το Αποταμιευτικό Κοινό – Φυσικά Πρόσωπα. Η ένταξή τους στο PSI+ τους κατέστησε σε δυσχερέστερη θέση σε σχέση με τους λοιπούς Έλληνες γιατί ενώ όλοι οι Έλληνες εισέφεραν με μειώσεις μισθών, φορολογία, απολύσεις κ.λ.π., εκείνοι είναι οι μόνοι οι οποίοι απώλεσαν και τις αποταμιεύσεις τους γιατί απλά και μόνο εμπιστεύθηκαν τους νόμους και τους κανόνες που η ίδια η χώρα τους είχε θέσει.

Το PSI+ του Μαρτίου 2012 για το δημόσιο χρέος, με το οποίο η Ελλάδα «κούρεψε» κυρίως τον εαυτό της, μεταξύ των άλλων καταστροφικών οικονομικών αποτελεσμάτων, που προκάλεσε σε ασφαλιστικά ταμεία, ΑΕΙ, ΤΕΙ, νοσοκομεία και τράπεζες (που είναι και οι μόνες, στις οποίες αποκαταστάθηκε η ζημία με την ανακεφαλαιοποίηση τους με χρήματα του ελληνικού λαού), οδήγησε σε οικονομική καταστροφή επίσης 15.000 φυσικά πρόσωπα και τις οικογένειές τους. Οι περισσότεροι ανάμεσα τους ήταν μικροομολογιούχοι, που είχαν εμπιστευτεί τις οικονομίες μιας ζωής στο Ελληνικό Κράτος, τοποθετώντας τις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα.
Οι ομολογιούχοι υποχρεώθηκαν να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους παρά την διαφωνία τους και, κυρίως, παρά τις ρητές διαβεβαιώσεις του τότε Υπουργού Οικονομικών και νυν Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης ότι δεν θα συμπεριληφθούν στη συγκεκριμένη διαδικασία. Ο εμπαιγμός που υπέστησαν, συνεχίσθηκε και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 2012, με πρωταγωνιστές τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο, οι οποίοι υποσχέθηκαν πλήρη αποκατάσταση και αποζημίωση των απωλειών, που υπέστησαν τα φυσικά πρόσωπα. Ωστόσο, η πραγματικότητα απέδειξε ότι οι ιδιώτες-κάτοχοι κρατικών τίτλων αποτέλεσαν επίσης έναν ακόμη κρίκο στην μακρά αλυσίδα των “θυμάτων” προεκλογικών υποσχέσεων και παροχών, που ξεχνιούνται την επόμενη των εκλογών.
Ως αποτέλεσμα, σήμερα οι ομολογιούχοι, με εξανεμισμένες τις οικονομίες τους, οι περισσότεροι μεγάλης ηλικίας και σε απελπιστική οικονομική κατάσταση, βρέθηκαν να πληρώνουν την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο ίδιο το κράτος, αλλά και στις, χωρίς αντίκρισμα, υποσχέσεις τόσο των εκπροσώπων του όσο και των κορυφαίων εκπροσώπων του, πάλαι ποτέ, δικομματισμού. Τα Φυσικά Πρόσωπα–Αποταμιευτές Ο.Ε.Δ., δεν είναι Θεσμικοί Επενδυτές, Τράπεζες, Επενδυτικά ή Κερδοσκοπικά Κεφάλαια, Αμοιβαία Κεφάλαια, Διαχειριστές Χαρτοφυλακίων ή Ασφαλιστικοί Φορείς και Οργανισμοί, δηλαδή δεν είναι και δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να εκληφθούν ως επενδυτές.
Αντιθέτως, τα φυσικά αυτά πρόσωπα είναι ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΤΕΣ, Πολίτες της καθημερινότητας, μεταξύ των οποίων πολλοί συνταξιούχοι και μετανάστες που εμπιστεύονται τις αποταμιεύσεις, τις καταθέσεις και το εφάπαξ των γηρατειών τους (στο μέχρι το PSI+ φερόμενο) ως «μοναδικό ασφαλές αποταμιευτικό καταφύγιο» των Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.
Οι Πολίτες αυτοί, μετά την ανήθικη πράξη της εξαπάτησης και καταλήστευσής τους από την Ελληνική Πολιτεία, ζημιώθηκαν ανεπανόρθωτα αφού, σήμερα, μετά το PSI+ και εξ’ αιτίας αυτού, αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμη και στις στοιχειώδεις ατομικές, οικογενειακές, φορολογικές, ασφαλιστικές και τραπεζικές τους υποχρεώσεις ενώ, ταυτόχρονα, εξ’ αιτίας όλων των ανωτέρω πραγματικών περιστατικών, η υγεία πολλών εξ’ αυτών έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημία και ανήκεστο βλάβη και, το τραγικότερο όλων, έχουν χαθεί ακόμα και ανθρώπινες ζωές.
Επειδή, με βάση το συνδυασμό και τη σύνθεση των προτάσεων για την επίλυση του μείζονος αυτού κοινωνικού ζητήματος, αποδεικνύεται πέρα πάσης αμφιβολίας :
• Ότι, τα Φυσικά Πρόσωπα-Αποταμιευτές Ο.Ε.Δ, δεν διαθέτουν το προνόμιο των τραπεζών να ανακεφαλαιοποιούνται με χρέωση των φορολογουμένων, ούτε των θεσμικών επενδυτών, που με τη διασπορά των επενδύσεων τους επιτυγχάνουν την ελαχιστοποίηση του επενδυτικού κινδύνου των χαρτοφυλακίων τους.
• Ότι, στα Φυσικά Πρόσωπα-Αποταμιευτές Ο.Ε.Δ, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της Ελληνικής Πολιτείας, δεν παρέχεται ακόμη μέχρι σήμερα η νομοθετική δυνατότητα και η αντίστοιχη φορολογική διευκόλυνση να συμψηφίσουν τις ζημιές που υπέστησαν από το PSI+ με μελλοντικές φορολογικές τους υποχρεώσεις, όπως αντίστοιχα παρέχεται στα νομικά πρόσωπα, με τη δυνατότητα που τους χορηγήθηκε από την Ελληνική Πολιτεία να συμψηφίσουν τις ζημιές που υπέστησαν από το PSI+, με τις μελλοντικές φορολογικές τους υποχρεώσεις από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων.

Επειδή κατά τα ανωτέρω, τα Φυσικά Πρόσωπα-Αποταμιευτές Ο.Ε.Δ δεν είναι και δεν μπορούν να εκληφθούν ως επενδυτές αλλά, αντιθέτως, είναι αποταμιευτές.

Απαιτούμε να τύχουν από την Ελληνική Πολιτεία νομοθετικής μεταχείρισης ανάλογης και αντίστοιχης με αυτή της πρότασης του κόμματος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. η οποία είναι η μόνη οδός προς την αντικειμενική αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου Κοινωνικού Προβλήματος.

Για το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Ροδόπης

Ο Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας

Ν.Δαπέργολας Μ.Σουλιώτη

Tags: ΕΛΜΕ ΡοδόπηςPSIΜικροομολογιούχοιψήφισμα Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα