ΕΛΜΕ Πάρου - Αντιπάρου: Διαμαρτυρία για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της Πληροφορικής στη Β/θμια Επαγγελματική και Τεχνική Εκπαίδευση

Tweet

ΕΛΜΕ ΠΑΡΟΥ – ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ ΕΠΑΛ Πάρου, ΤΚ844 [email protected] Α.Π. : 9Πάρος, 03/12/2013Προς: Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Κυκλάδων

Διαμαρτυρία για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση της Πληροφορικής στη Β/θμια Επαγγελματική και Τεχνική Εκπαίδευση

Η πρωτοφανής προχειρότητα με την οποία το Υπουργείο Παιδείας προσεγγίζει την

οργάνωση και τον τρόπο διδασκαλίας των μαθημάτων της Β/θμιας Εκπαίδευσης και ειδικότερα της Τεχνικής είναι πλέον πασίδηλη. Καθημερινά, εκπαιδευτικοί και μαθητές ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις αντιφάσεις και τους παραλογισμούς που προκύπτουν από την προσπάθεια να εφαρμοστεί το πρόγραμμα του Νέου Λυκείου, ένας σχεδιασμός που μπορεί να χαρακτηριστεί επιεικώς «γονατογράφημα».

Το μάθημα Εφαρμογές Πληροφορικής της Α΄ τάξης του ΕΠΑΛ, το οποίο ανήκει στα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού, χαρακτηρίζεται από τις «Οδηγίες διδασκαλίας για το σχολ. έτος 2012-13» (Αρ. Πρωτ. 17971/Γ2) ως θεωρητικό, παρότι, όπως ορίζεται, «διδάσκεται στο εργαστήριο Πληροφορικής» και για την αξιολόγησή του διευκρινίζεται ότι «Η εξέταση του μαθήματος περιλαμβάνει … τρία (3) θέματα ασκήσεων-προβλημάτων τα οποία αναπτύσσονται στους υπολογιστές του εργαστηρίου».

Με ποια κριτήρια, λοιπόν, ένα μάθημα χαρακτηρίζεται ως θεωρητικό από τη στιγμή που διδάσκεται στο εργαστήριο και πρέπει να εξεταστεί με τρία εργαστηριακά θέματα; Με ποια λογική ένα μάθημα, χαρακτηρισμένο ως θεωρητικό αξιολογείται ως εργαστηριακό;

Εάν ερμηνεύσουμε αυτή την οφθαλμοφανή αντιφατικότητα ως εσφαλμένη διδακτική προσέγγιση τότε αναδεικνύεται, για μία ακόμη φορά, ο χαοτικός και ανερμάτιστος χαρακτήρας του «μεταρρυθμιστικού» τους σχεδιασμού. Επειδή όμως, όπως αποδεικνύεται καθημερινά, κάθε ασάφεια τείνει να ερμηνεύεται στην κατεύθυνση των μνημονιακών δεσμεύσεων, δικαιούμαστε να αναρωτηθούμε:

· Μήπως αυτή η δισημία στο χαρακτηρισμό του μαθήματος συνδέεται με πρόθεση για κατάργηση της συνδιδασκαλίας και άρα με την απώλεια διδακτικών ωρών από τους συναδέλφους που διδάσκουν την Πληροφορική στα ΕΠΑΛ; Το ενδεχόμενο αυτό θα συνεπάγεται, πέρα από τη σαφή υποβάθμιση του διδακτικού έργου, την κατασκευή νέων τεχνητών «υπεραριθμιών», με άμεσο αποτέλεσμα την εργασιακή επισφάλεια των συναδέλφων.

Ας απαντήσει επιτέλους το Υπουργείο σε ποια νομολογία και σε ποια διδακτική προσέγγιση βασίστηκε η εισαγωγή του μαθήματος αυτού.

Πάρος, 03/12/2013

Για το Δ.Σ.

Tags: ΕΛΜΕ Πάρου - Αντιπάρου Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα