ΕΛΜΕ ΚΙ: Σχετικά με την επιμόρφωση ΤΠΕ – Β' επιπέδου

Με αφορμή τις αιτήσεις των εκπαιδευτικών για τη 2η περίοδο επιμόρφωσης Τ.Π.Ε. Β' επιπέδου (Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών για την Αξιοποίηση και Εφαρμογή των Ψηφιακών Τεχνολογιών στην Διδακτική Πράξη) είναι αναγκαίο να διατυπωθούν κάποιοι σοβαροί προβληματισμοί, που αφορούν τόσο τη συγκεκριμένη διαδικασία, όσο και τη γενικότερη πολιτική του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την επιστημονική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι στη φάση αυτή δίνεται "η δυνατότητα συμμετοχής και σε εκπαιδευτικούς που δεν είχαν προηγουμένως πρόσβαση στην επιμόρφωση (πχ.

από νησιωτικές περιοχές, περιοχές με έλλειψη επιμορφωτών)", με την υλοποίηση επιμορφώσεων με σύγχρονες τηλεδιασκέψεις. Ωστόσο ο εκπαιδευτικός που συνδέεται στην πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων βλέπει με έκπληξη ότι τα προγράμματα επιμόρφωσης δεν είναι διαθέσιμα για κάθε περιοχή, καθώς περιορίζονται σε συγκεκριμένα Κέντρα, εντός της εκπαιδευτικής περιφέρειας υπηρέτησης του εκπαιδευτικού. Ενώ, λοιπόν, υπάρχουν διαθέσιμα προγράμματα πανελλαδικά, η Κεφαλονιά μπορεί να δει μόνο τα προγράμματα Κέρκυρας/Λευκάδας, παρότι πρόκειται για προγράμματα τηλεδιασκέψεων και όχι δια ζώσης συνεδρίες. Πολλές μάλιστα ειδικότητες συναδέλφων δεν έχουν καμία δυνατότητα επιμόρφωσης (π.χ. Συστάδα 1- Θεωρητικές Επιστήμες και Καλλιτεχνικά), ενώ και στις υπόλοιπες ειδικότητες οι θέσεις είναι περιορισμένες και αν οι αιτήσεις υπερβούν τις διαθέσιμες θέσεις η επιλογή θα γίνει μέσω κλήρωσης. Μάλιστα τα πανελλαδικά στοιχεία δείχνουν μεγάλη υπερκάλυψη αιτήσεων σε σχέση με τις διαθέσιμες θέσεις (πάνω από 14000 αιτήσεις με 9000 διαθέσιμες θέσεις), άρα το φαινόμενο των κληρώσεων είναι εκτεταμένο.

Με τον τρόπο αυτό ο διαχωρισμός και η απομόνωση των απομακρυσμένων περιοχών οξύνεται, σε βαθμό που να οδηγούμαστε σε εκπαιδευτικούς πολλών ταχυτήτων σε σχέση με την επιμόρφωσή τους και κατά συνέπεια με την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου. Οι ευκαιρίες επιμόρφωσης για τους εκπαιδευτικούς στην Αττική, τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, τις ημιαστικές ηπειρωτικές περιοχές και τις νησιωτικές/απομακρυσμένες περιοχές διαφέρουν σε τέτοιο βαθμό μεταξύ τους που καταστρατηγείται κάθε έννοια ίσων ευκαιριών και ομοιομορφίας του επιπέδου της παρεχόμενης παιδείας.

Ταυτόχρονα παρατηρούμε ότι ανάμεσα στους επίσημους δημόσιους φορείς επιμόρφωσης υπάρχουν και ιδιωτικά ΚΕΚ, θέτοντας σε αμφιβολία την ποιότητα και τον προσανατολισμό της επιμόρφωσης και καθιστώντας φανερό ότι ο σκοπός του όλου εγχειρήματος είναι το κέρδος των φορέων και όχι η ποιοτική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Φυσικά ακόμη αιωρείται και χρονίζει το ερώτημα για το πότε θα διεξαχθεί νέα περίοδος επιμόρφωσης ΤΠΕ Α' επιπέδου με πολλούς συναδέλφους να μην έχουν έτσι τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση για το Β' επίπεδο.

Είναι λοιπόν απόλυτη και επείγουσα ευθύνη του κράτους να καλυφθούν οι ανάγκες επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, ειδικά όταν ο γενικός πληθυσμός των εκπαιδευτικών μεγαλώνει ηλικιακά χρόνο με το χρόνο.

Οι πιο πάνω διαπιστώσεις έρχονται να αναδείξουν τις διαρκείς απαιτήσεις του κλάδου για:

Ποιοτική επιμόρφωση, από κατάλληλους φορείς και δομές του Υπουργείου Παιδείας και όχι από ιδιωτικά κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης.Συστηματική και τακτική επιμόρφωση, με σχεδίαση και στόχευση, χρηματοδοτούμενη από πάγια κονδύλια και όχι από περιστασιακές χρηματοδοτήσεις/ΕΣΠΑ.Επιμόρφωση για όλους τους εκπαιδευτικούς, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, αποκλεισμούς και κληρώσεις.Κάλυψη εξόδων μεταφοράς και διαμονής για τους επιμορφωτές ώστε να διεξάγονται επιμορφώσεις και στις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές.Κάλυψη εξόδων μεταφοράς και διαμονής για συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε συνέδρια επιστημονικών ενώσεων, σεμινάρια και επιμορφώσεις εκτός της περιοχής υπηρέτησής τους.Επαναφορά των εκπαιδευτικών αδειών για μεταπτυχιακές/διδακτορικές σπουδές των εκπαιδευτικών.

Αργοστόλι 5/12/2017

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΜΕΚΙ

Ο Πρόεδρος

Μαντζουράτος Δημήτρης

Η Γενική Γραμματέας

Ποταμιάνου Σοφία

ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς Ιθάκηςεπιμόρφωση Β επιπέδου ΤΠΕεπιμόρφωση ΤΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα