ΕΛΜΕ Κ-Ι: Ερωτηματικά για το Πρόγραμμα «ΗΩΣ» που δρομολογείται σε σχολεία με τη χορηγία του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»

Tweet

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ (ΕΛΜΕ-ΚΙ)

[email protected]

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ερωτηματικά για το Πρόγραμμα «ΗΩΣ»

που δρομολογείται σε σχολεία με τη χορηγία του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εκτιμά ότι η «απόσυρση» του κράτους από κρίσιμα για τον άνθρωπο πεδία, που μέχρι σήμερα θεωρούνταν και έπρεπε να είναι κοινωνικά αγαθά, όπως η προστασία

της ψυχικής υγείας, γίνεται σκόπιμα για να ανοίξουν νέοι δρόμοι στην παρέμβαση του κεφαλαίου. Μια σειρά από κρατικές υπηρεσίες και δομές στην ψυχική υγεία, αντί να στηριχθούν με 100% κάλυψη των δράσεών τους από το κράτος και με το απαραίτητο προσωπικό, εξαναγκάζονται ουσιαστικά να εμπλακούν – άμεσα ή έμμεσα - με χορηγούς.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ διατυπώνει πολλά ερωτηματικά σχετικά με την πραγματική στόχευση του προγράμματος «ΗΩΣ» που αυτοπροσδιορίζεται ως «πρόγραμμα για την προαγωγή της ψυχικής υγείας των Παιδιών, Εφήβων και Νέων». Το εν λόγω πρόγραμμα υλοποιείται από το ΚΕντρο ΚΟΙνοτικής ΨΥχιατρικής Νοτιοδυτικής Ελλάδος και την Παιδοψυχιατρική Μονάδα της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Πατρών, με τη χορηγία του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Στις δράσεις του είναι η επιμόρφωση εκπαιδευτικών όσο και η «πρώιμη ανίχνευση και παρέμβαση για τις Διαταραχές Πρόσληψης της Τροφής». Οι μαθητές σχολείων της Κεφαλονιάς καλούνται να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο (eating attributes test – 26).

Γνωρίζουμε καλά ότι τα μονοπώλια στους κλάδους της φαρμακοβιομηχανίας, των τροφίμων και όπου αλλού, όχι μόνο αξιοποιούν σε όφελός τους έρευνες αλλά και τις κατευθύνουν προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Οι μαθητές των σχολείων μας, αρκετοί από τους οποίους στερούνται μιας κανονικής σίτισης, καλούνται να γίνουν πειραματόζωα σε έρευνες με τη χορηγία ιδρυμάτων που ταυτίζονται με τις επιδιώξεις του κεφαλαίου. Καμία εγγύηση προσωπικών δεδομένων και ουσιαστικής επιστημονικής επεξεργασίας δε διασφαλίζεται. Είναι ενδεικτικό ότι σε αίτηση συγκατάθεσης κηδεμόνων, που διακινείται σε σχολεία, αναφέρεται να σημειωθεί το τηλέφωνο επικοινωνίας του κηδεμόνα, προκειμένου «σε περίπτωση που χρειαστεί να επικοινωνήσουμε μαζί σας σχετικά με τα ερευνητικά αποτελέσματα». Αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματα της έρευνας θα καταγράφονται σε βάση δεδομένων, με στοιχεία για κάθε μαθητή που παίρνει μέρος. Για τους λόγους αυτούς καλούμε τους γονείς να αντισταθούν στη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων από τα παιδιά τους. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να διεκδικήσουν την προστασία της ψυχικής υγείας των μαθητών, μαζί και την επιμόρφωση, ως αποκλειστική ευθύνη του κράτους, ως δικαίωμα, το οποίο δεν επιδέχεται σπόνσορες και χορηγίες.

Αργοστόλι 16/01/2014

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας

Γεωργόπουλος Διονύσης

Γαλιατσάτος Νικόλας

Tags: ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς ΙθάκηςΣταύρος Νιάρχος Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα