ΕΛΜΕ Ηλείας: Για συμπτύξεις τμημάτων

Οι μνημονιακές δεσμεύσεις είναι σαφείς. Το δημόσιο σχολείο πρέπει να συρρικνωθεί. Η κυβέρνηση, πιστός υπηρέτης του ΔΝΤ, της ΕΕ, της κεφαλαιοκρατίας, έχει ως μπούσουλα τις εκθέσεις του ΟΟΣΑ για την Παιδεία και προχωρά. Συνεχής υποχρηματοδότηση, καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων, παγιωμένες ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, αύξηση

του ήδη μεγάλου (για ευρωπαϊκά δεδομένα) διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών, έμμεσοι φραγμοί στη συνέχιση των σπουδών, ηθική και οικονομική απαξίωση του εκπαιδευτικού ήταν μερικά παρεπόμενα της κρίσης. Τη σκυτάλη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις πήρε και αυτή των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛμε το κλείσιμο τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, με τη μείωση του ωραρίου στα γυμνάσια, με την υποβάθμιση των εργαστηρίων, με την πίεση για 27άρια τμήματα, με το μη σπάσιμο τμημάτων όταν υπάρχουν πολλά παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες,κα., προσπαθώντας να ολοκληρώσει το παζλ της υπονόμευσης, απαξίωσης και εν τέλει διάλυσης του σχολείου.

Σε όλη την Ελλάδα πιέζονται διευθυντές να συμπτύξουν τμήματα, είτε εντέλλονται γι’ αυτό. Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Θέση του κλάδου είναι ότι οι μαθητές σε κάθε τμήμα δεν πρέπει να υπερβαίνουν τους 20, τους 15 στις κατευθύνσεις, προσανατολισμούς ή τομείς , και στα εργαστήρια για κάθε 10 μαθητές να αντιστοιχεί ένας καθηγητής. Οι θέσεις του κλάδου δεν έχουν προκύψει βολονταριστικά, αλλά έχουν ζυμωθεί ως αποτέλεσμα βιωματικής εμπειρίας και συνεκτίμησης εκατοντάδων ερευνών στους τομείςτης Παιδαγωγικής, της Διδακτικής. Σε αίθουσες και εργαστήρια των 27 – 30 μαθητών δεν μπορείς να έχεις διαφοροποιημένη μάθηση, δεν μπορείς να αφιερώσεις το χρόνο που θα ήθελες στα παιδιά με τις μαθησιακές δυσκολίες, δεν ευνοείται η ομαδοσυνεργατική μέθοδος, δεν μπορούν τα παιδιά στα εργαστήρια να ασκηθούν επαρκώς, δεν μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά αυτά που μπορούμε ως εκπαιδευτικοί.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι τα σχολεία που πλήττονται βάναυσα από αυτά τα μέτρα είναι κυρίως σχολεία περιφερειακά ή σχολεία που βρίσκονται στις λαϊκές γειτονιές της πόλης. Οι κινήσεις του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας με όπλο τη δική του κατανομή (που δεν είναι χωροταξική) και τη σωρεία παράνομων μετεγγραφών που επιτρέπει, εξαφανίζει από το σχολικό χάρτη το γυμνάσιο Μυρτιάς – Σκουροχωρίου (αφήσανε 4 παιδιά στην α’ γυμνασίου από 22), ενώ πλήττει τα γυμνάσια Επιταλίου και Βουνάργου, τα Λύκεια Βουνάργου και Καράτουλα, και μέσα στον αστικό ιστό τα σχολεία στις υποβαθμισμένες συνοικίες της πόλης, το 4ο Γυμνάσιο και το 3ο Λύκειο. Η κρίση λοιπόν και οι επιπτώσεις της στην Παιδεία έχουν και ταξική απόχρωση. Και δεν είναι μόνο ο δήμος Πύργου, αφού και το 2011 στις αρχές των μνημονίων κλείσανε 4 περιφερειακά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση και τον περιφερειακό διευθυντή να πάψουν να βλέπουν τους μαθητές ως νούμερα. Στη σύγχρονη εποχή το να γυρίζουμε πίσω στα πολυπληθή τμήματα άλλων δεκαετιών είναι ήττα. Οι μαθητές δεν είναι αριθμοί κύριε υπουργέ. Δεν μπαίνουν στην προκρούστεια κλίνη των μνημονιακών σας υποχρεώσεων. Η παιδεία είναι συνταγματικό δικαίωμα όλων και οφείλουμε να παρέχουμε στα παιδιά αυτό που δικαιούνται. Εν τέλει, η δουλειά μας δεν έχει να κάνει με νούμερα. Ποτέ δεν είδαμε τους μαθητές μας ως αριθμούς και τα σχολεία ως οικονομικές μονάδες. Η εμπειρία μας στην τάξη, η αγωνία για το παιδαγωγικό αποτέλεσμα είναι αυτή που μας καθοδηγεί καθημερινά στις πράξεις και τις αποφάσεις μας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για καλύτερες συνθήκες μόρφωσης των παιδιών.

Όχι στο στοίβαγμα των παιδιών σε 26άρια και 27άρια τμήματα. Να ικανοποιηθούν άμεσα όλα τα αιτήματα διευθυντών, συλλόγων διδασκόντων και συλλόγων γονέων για αποσυμφόρηση των τμημάτων. Καμμία σύμπτηξη τμήματος. Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων, γονέων και τους διευθυντές των σχολείων να έρχονται άμεσα σε επαφή με την ΕΛΜΕ για να υπάρχει από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος.

ΕΛΜΕ Ηλείαςσυμπτύξεις τμημάτων
Keywords
Τυχαία Θέματα