«Εκρηξη» αστέγων στη Βρετανία

Κοινωνία

Ιλιγγο προκαλούν τα στοιχεία για τις άστεγες οικογένειες στη Βρετανία καθώς, σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της «Guardian», η παράνομη χορήγηση καταλύματος (πέραν του νόμιμου ορίου των έξι εβδομάδων) από τα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια έχει αυξηθεί από το 2010 έως σήμερα κατά 800%!

Σύμφωνα με την ανάλυση των σχετικών στοιχείων που δημοσιεύει στο χθεσινό της φύλλο η έγκυρη βρετανική εφημερίδα, οι τοπικές αρχές ξοδεύουν πλέον κατά μέσο όρο 650 λίρες για να κρατήσουν τους αστέγους μακριά από τους δρόμους. Ειδικότερα, οι Εργατικοί ζήτησαν τα στοιχεία από

325 δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια και έλαβαν απαντήσεις από 242. Απ” αυτά, τα 125 διευκρίνισαν ότι φιλοξενούν άστεγες οικογένειες σε δωμάτια ξενοδοχείων για περισσότερο από το νόμιμο χρονικό όριο των έξι εβδομάδων, από τον Απρίλιο του 2010, δηλαδή σχεδόν τρία χρόνια.

Τα στοιχεία της έρευνας έρχονται να διαψεύσουν κατηγορηματικά τις υπουργικές δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες μόνον ένας μικρός αριθμός δημοτικών συμβουλίων εξακολουθεί να παρέχει πέραν του νόμιμου χρονικού ορίου σε οικογένειες αστέγων στέγη και πρωινό (Bed and Breakfast).

Τι οδήγησε λοιπόν σε έναν τέτοιο εκτροχιασμό την κοινωνική αυτή βοήθεια; Σύμφωνα με τα συμβούλια και τις φιλανθρωπικές οργανώσεις, ο συνδυασμός της περικοπής των κοινωνικών επιδομάτων και η έλλειψη προσιτού οικονομικά καταλύματος ευθύνονται για την αλματώδη αυτή αύξηση. Και βεβαίως δεν μιλάμε για πολυτελή διαμερίσματα, αλλά για μικρά δωμάτια χωρίς καν κουζίνα για μαγείρεμα και ανύπαρκτο χώρο για αποθήκευση ρούχων ή άλλων αντικειμένων.

Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, είτε αυτά βρίσκονται σε σπίτια είτε σε φτηνά ξενοδοχεία, κανονικά θα έπρεπε να αποτελούν λύση έκτακτης ανάγκης, αφού έτσι όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα η κατάσταση είναι εξαιρετικά δαπανηρή για τον Βρετανό φορολογούμενο, αν σκεφτεί κανείς ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η τοπική αυτοδιοίκηση δαπανά περισσότερες από χίλιες λίρες την εβδομάδα για να παράσχει στέγη και μάλιστα σ” ένα φτηνό ξενοδοχείο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της έρευνας αποτελεί ο δήμος του Γουέλινμποροου (διαθέτει συντηρητική πλειοψηφία), ο οποίος δαπάνησε 1.961 λίρες για να στεγάσει για μία εβδομάδα μια οικογένεια. Στην ίδια λογική και ο ελεγχόμενος από τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες δήμος του Ιστλέι, ο οποίος πλήρωσε για τη στέγαση επταμελούς οικογένειας για επτά ημέρες 1.932 λίρες.

Ισως το πλέον ενδεικτικό του προβλήματος παράδειγμα αποτελεί ο δήμος του Ντάρφορντ (με συντηρητική πλειοψηφία), ο οποίος ξεκίνησε να στεγάζει μια πενταμελή οικογένεια για μία εβδομάδα προς 616 λίρες την εβδομάδα. Τελικώς η οικογένεια έμεινε οκτώ μήνες και το ποσό έφτασε τις 21.355 λίρες (!) για τους Βρετανούς φορολογούμενους. Με τις πλέον μετριοπαθείς εκτιμήσεις, το κόστος για τους δήμους ξεπερνά τα 4,5 εκατομμύρια λίρες.

Από τα 125 τοπικά συμβούλια που φρόντισαν για τη στέγαση των οικογενειών, στο 54% πλειοψηφούν οι Συντηρητικοί, στο 35% οι Εργατικοί, ενώ το μείζον πρόβλημα εντοπίζεται στο Λονδίνο όπου δεν υπάρχουν ελεύθερα δωμάτια και οι ιδιοκτήτες ανεβάζουν σε παράλογα ύψη τα ενοίκια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι δήμοι να αναζητούν στέγαση σε ξενοδοχεία, τα οποία είναι σημαντικά ακριβότερα.

Εξαιρετικά γλαφυρή η μητέρα τριών παιδιών που μίλησε στην εφημερίδα, αποκαλύπτοντας ότι μέσα σε 9 εβδομάδες άλλαξε κατάλυμα 4 φορές. «Ζούσαμε σε ένα διαμέρισμα πέντε δωματίων και όταν πλέον δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε το ενοίκιο, καθώς η εταιρεία του άνδρα μου χρεοκόπησε, μας έβαλαν όλους σε ένα δωμάτιο φτηνού ξενοδοχείου. Δεν χωρούσαμε κι έτσι ο μεγάλος μου γιος, που δίνει εξετάσεις, αναγκάστηκε να μείνει σε άλλο σπίτι με τη μητέρα μου. Δεν έχω πού να μαγειρέψω, δεν έχω ψυγείο για να συντηρήσω το γάλα, δεν έχω πλυντήριο για να πλύνω τα ρούχα και χώρο να τα αποθηκεύσω».

Ο σκιώδης υπουργός αρμόδιος για θέματα στέγασης, Τζακ Ντρούμι, ο οποίος και παρήγγειλε την έρευνα, έκανε λόγο για αποτυχία της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ ο αρμόδιος υπουργός, Μαρκ Πρισκ, υποστήριξε ότι τον Δεκέμβριο ζήτησε από τα τοπικά συμβούλια να αναλάβουν δράση για το θέμα προκειμένου να τερματιστεί η «απαράδεκτη» αυτή κατάσταση.

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη - efsyn.gr

Tags: ΒρετανίαΆστεγοιέκρηξη
Keywords
Τυχαία Θέματα