Εκπληκτικές εικόνες από την σημερινή έκλειψη ηλίου

Μέσα σε ένα 24ωρο, θα σημειωθούν τρία μεγάλα αστρονομικά φαινόμενα! Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, 20 Μαρτίου, μέχρι το Σάββατο 21 Μαρτίου έχουμε: έκλειψη Ηλίου, σούπερ Σελήνη αλλά και την εαρινή ισημερία, δηλαδή την επίσημη "πρεμιέρα" της άνοιξης.
Αρχικά, την Παρασκευή θα σημειωθεί μερική έκλειψη Ηλίου, ορατή και από την Ελλάδα.

Στις 00.45 ώρα Ελλάδας (της 21ης Μαρτίου), θα σημειωθεί η εαρινή ισημερία που αποτελεί και τυπικά τη στιγμή που ξεκινά η άνοιξη για το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη.

Εκείνο το ίδιο βράδυ, της 20ης προς την 21η Μαρτίου, η Σελήνη θα διαγκωνιστεί με τον Ήλιο για μια θέση στο ουράνιο στερέωμα: η Σελήνη φτάνει στο λεγόμενο περίγειο, δηλαδή την πιο κοντινή της θέση στη Γη. Λόγω της Νέας Σελήνης το φαινόμενο δεν θα είναι ορατό, απλώς θα μπλοκάρει σχεδόν τον μισό Ήλιο και αυτό ουσιαστικά θα προκαλέσει την μερική έκλειψη.

Η έκλειψη στην Αθήνα άρχισε σήμερα στις 10:40΄ το πρωί, έφτασε στη μέγιστη φάση της στις 11:44 και ολοκληρώθηκε στις 12:50΄. Στην Ελλάδα στη μερική φάση θα καλυφτεί μέχρι και το 40% περίπου του ηλιακού δίσκου. Στην Αθήνα θα καλυφτεί το 31,4%, στη Φλώρινα το 40,7%, ενώ στο Ηράκλειο της Κρήτης το 23,6%.

Συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στο Carrefour και κέρδισε 200 ευρώ

Tags: Έκλειψη Ηλίου
Keywords
Τυχαία Θέματα