Εκπαιδευτικό σεμινάριο: Η αναπαράσταση της Χούντας έξω από τη Νομική

Μια εικόνα που όσοι έχουν συμμετάσχει αρκετές φορές σε κινητοποιήσεις τα προηγούμενα χρόνια, σίγουρα θα έχουν δει. Οι φοιτητές να βρίσκονται απειλητικά περικυκλωμένοι από δεκάδες άντρες των ΜΑΤ, μέχρι τη στιγμή που ξεκινάει το άγριο ξύλο και η ρίψη δακρυγόνων, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο.

Η επιλογή όμως, τέσσερις μέρες πριν από τον εορτασμό της εξέγερσης του πολυτεχνείου, να μετατραπεί η Νομική σχολή και η ΑΣΟΕΕ σε φρούριο που θα φυλάγεται από τις δυνάμεις

των ΜΑΤ, μόνο ως μια ζωντανή απεικόνιση της εποχής της χούντας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Ο Φορτσακικός τσαμπουκάς έφτασε στο αποκορύφωμά του στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους έδωσαν μικρή σημασία στον αυταρχικό μετασχηματισμό της ηγεσίας του ΕΚΠΑ.

Κλούβες των ΜΑΤ ανοιγμένα κεφάλια και εκατοντάδες αστυνομικοί, συμβολίζουν την μεταδημοκρατική συνθήκη που βιώνει η σύγχρονη Ελλάδα βάζοντας στο στόχαστρο το πιο πληττόμενο κομμάτι της. Τη νεολαία. Η προσπάθεια διαγραφής των αγώνων της είναι κάτι που επιχειρείται εδώ και χρόνια, με επαναλαμβανόμενες ήττες για τις κυβερνήσεις που επέλεξαν να την καναλιζάρουν σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Η νεολαία που μεταναστεύει, δουλεύει με Voucher, περιπλανιέται για χρόνια μέσα στην ανεργία - με ποσοστά που ξεπερνούν κατά πολύ το μέσο όρο- θα μπορούσε να γίνει ο καταλύτης μια εξέγερσης, ικανής να έχει τη στήριξη όλων όσων πλήττονται από την καταστροφική αυτή πολιτική.

Ο φόβος τους μετατρέπεται σε προκαταβολική τιμωρία, για όσους σκεφτούν να αντιδράσουν.

Η αλήθεια είναι όμως, οτι το πληγωμένο θηρίο είναι και το πιο επικίνδυνο. Η φυγή που επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση με την καταστολή και το πλεόνασμα αυταρχισμού είναι το μοναδικό όπλο στη φαρέτρα ενός πολιτικού κύκλου, που προεξοφλεί η ίδια, οτι θα κλείσει.

Το κίνημα της νεολαίας από την άλλη, με τις μαθητικές καταλήψεις, τους φοιτητές και τους ανέργους πρέπει να ανοίξει ένα καινούργιο για την επανακατάκτηση των χαμένων και την διεκδίκηση όσων δεν έχουν κατακτήθηκαν ποτέ.

Το παρακάτω βίντεο είναι ένα μικρό δείγμα του ιστορικού σεμιναρίου που έγινε με την ευγενική χορηγία του πρύτανη του ΕΚΠΑ, με θέμα την αναπαράσταση της περιόδου της Χούντας.

Υπό αυτή την έννοια αυτό που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, ίσως είναι απλά ένα σεμινάριο για την ιστορική περίοδο του ΄40.

Tags: Κλειώ ΙωάννουΦορτσάκηςΝομική Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα