Εγκρίθηκε ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες - Προειδοποίηση Σκουρλέτη σε ΑΝΤ1 και Πρώτο Θέμα

Στον μηχανισμό έκτακτης ενίσχυσης της ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance - ELA) υπάγονται πλέον οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, καθώς, η Ευρωπαϊκή Κεντρικη Τράπεζα έκανε δεκτό το αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδας.
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι το πράσινο φως

δόθηκε για δύο εβδομάδες και θα επανεξεταστεί στην επόμενη συνεδρίαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά ζητούσε σε πρώτη φάση πρόσβαση σε κεφάλαια ύψους έως 10 δισ. ευρώ, με την προοπτική να μπορεί να φτάσει τα 40 δισ. ευρώ, με σκοπό να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε ρευστότητα αλλά και να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την ανατίμηση του ελβετικού φράγκου.
Η απόφαση της ΕΚΤ ελήφθη λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, στο οποίο η Ελλάδα μπορεί να συμμετάσχει με έως και 15 δισ. ευρώ.

Η έκτακτη ενίσχυση της ρευστότητας παρέχεται με ευθύνη της ενδιαφερόμενης Εθνικής Κεντρικής Τράπεζας κι αυτό σημαίνει ότι αναλαμβάνει το κόστος και τους κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν.

Εκροές «μαμούθ» 1,8 δισ.ευρώ την Τετάρτη

Αρνητικό ρεκόρ στις εκροές καταθέσεων καταγράφηκε χθες Τετάρτη. Υπάρχει η εκτίμηση ότι η εκροή από το σύστημα ήταν της τάξης των 1,8 δισ. ευρώ. Οι τραπεζίτες υπολόγιζαν εκροές περίπου 4,5 δισ. ευρώ στη διάρκεια όλης της προεκλογικής εβδομάδας και το ποσό αυτό φαίνεται πιθανόν να τραβήχτηκε από τις καταθέσεις τη Δευτέρα, την Τρίτη και χθες Τετάρτη.

Προειδοποίηση Σκουρλέτη σε ΑΝΤ1 και Πρώτο Θέμα

Μια προειδοποίηση απέστειλε μέσω twitter την Τετάρτη το βράδυ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, προς τον ΑΝΤ1 και το Πρώτο Θέμα για τις τρομοκρατικές τους ειδήσεις αναφορικά με τις τράπεζες.

Tags: ΣκουρλέτηςΕγκρίθηκε ο ELA για τις ελληνικές τράπεζεςμηχανισμός έκτακτης ενίσχυσης της ρευστότηταςΕυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Keywords
Τυχαία Θέματα