ΕΦΑΠΑΞ, Σ.Τ.Ε, δικαστική διεκδίκηση, κούρεμα ομολόγων ελληνικού Δημοσίου που κατείχαν ασφαλιστικά ταμεία, Πανεπιστήμια κλπ.

Tweet

ΕΦΑΠΑΞ, Σ.Τ.Ε, δικαστική διεκδίκηση, κούρεμα ομολόγων ελληνικού Δημοσίου που κατείχαν ασφαλιστικά ταμεία, Πανεπιστήμια κλπ.

1. Το σωματείο συνταξιούχων εκπαιδευτικών από την πρώτη στιγμή προσπάθησε να προστατεύσει, στο βαθμό που ήταν δυνατόν, όλους τους συνταξιούχους από τη βιομηχανία προσφυγών στα δικαστήρια, για αποφύγουν σπατάλη χρημάτων και χρόνου. Είχε λάβει υπόψη του ότι οι πρώτες περικοπές μισθών και συντάξεων είχαν

κριθεί συνταγματικά νόμιμες από το Σ.Τ.Ε, μετά από προσφυγή του Δικηγορικού συλλόγου Αθηνών και επίσης είχε απορριφθεί και η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο.

2. Σχετικά με το εφάπαξ ακολουθήσαμε την οδό της ένστασης πρώτα προς το ΤΠΔΥ, γνωρίζοντας ότι η απάντηση θα ήταν αρνητική και προτείναμε μετά την αρνητική απάντηση την άσκηση προσφυγής προς το διοικητικό πρωτοδικείο, εντός διμήνου από την απάντηση του ΤΠΔΥ για ακύρωση της πράξης της Διοίκησης, με την οποία μειώθηκε το εφάπαξ. Σκοπός μας ήταν να κερδίσουμε χρόνο μέχρι να εκδικασθεί η υπόθεση στο ΣΤΕ, κατά την πρότυπη δίκη που προβλέπεται από το Σύνταγμα.

3. Η προσφυγή ενώπιον του διοικητικού Πρωτοδικείου μπορεί να κατατεθεί και από τον ίδιο τον προσφεύγοντα, εφόσον συμβουλευτεί κάποιον νομικό με ελάχιστα έξοδα(30€), για να αποφύγει το παράβολο για την αμοιβή δικηγόρου.

4. Επειδή το ΤΠΔΥ καθυστερεί σε κάποιους συναδέλφους την απορριπτική του απάντηση λόγω φόρτου εργασίας, οι συνάδελφοι μπορούν μετά την παρέλευση του τριμήνου να ασκήσουν προσφυγή στο διοικητικό Πρωτοδικείο εντός εξήντα (60) ημερών, μετά δηλ. τη συμπλήρωση 3 μηνών από την κατάθεση της προσφυγής στο ΤΠΔΥ και χωρίς να λάβουν απάντηση.

5. Όσοι δεν έχουν κάνει ένσταση στο ΤΠΔΥ ή έχει παρέλθει η προθεσμία για την προσφυγή στο διοικητικό Πρωτοδικείο, μπορούν εντός διετίας από την πράξη απονομής του εφάπαξ να ασκήσουν αγωγή όχι προσφυγή για το παρακρατηθέν ποσόν προς το ίδιο δικαστήριο. Με το ίδιο παράβολο+ την αμοιβή δικηγόρου. Η αγωγή επιβαρύνεται με 1,1% δικαστικό ένσημο επί του διεκδικούμενου ποσού. Η εκδίκαση όλων των υποθέσεων αυτών θα γίνει μετά από 5- 6έτη για την Αθήνα, αν συνεχιστεί η λειτουργία των δικαστηρίων με τον ίδιο ρυθμό.

6. Όσοι έχουν ακόμη προθεσμία για την άσκηση προσφυγής ή αγωγής, καλό είναι να περιμένουν την απόφαση του ΣΤΕ που συζήτησε για πρώτη φορά τις περικοπές του εφάπαξ τον Δεκέμβριο και παρέπεμψε για οριστική απόφαση το θέμα στην ολομέλειά του (πρότυπη δίκη) στις 27Μαρτίου 2014. Αν η απόφαση είναι απορριπτική, θα σταματήσει και κάθε δικαστική διεκδίκηση. Το Δ.Σ της Π.Ε.ΣΕΚ αντιμετωπίζει με προσοχή και αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συναδέλφους τις δικαστικές προσφυγές γιατί έχει υπόψη του τις δεκάδες χιλιάδες αγωγές συναδέλφων για τα 176€ που μπήκαν στο αρχείο μετά την απορριπτική και αμετάκλητη απόφαση του Σ.Τ.Ε.

7. Σχετικά με την προσφυγή που είχε ασκηθεί στο Σ.Τ.Ε για το κούρεμα(PSI) των ομολόγων ελληνικού Δημοσίου, που έγινε τον Μάρτη του 2012 , η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις υπ' αριθμ. 1116 και 1117/2014 αποφάσεις της, απέρριψε κατά πλειοψηφία όλους τους ισχυρισμούς των περίπου 7.000 ομολογιούχων (φυσικά πρόσωπα, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, ΕΔΟΕΑΠ, φαρμακευτικές εταιρείες, ΤΕΙ Καβάλας, κ.λπ.) οι οποίοι υποστήριζαν ότι με το PSI είχαν απώλεια κεφαλαίου 53,5%.

8. Η Ολομέλεια αναφέρει ότι ο νόμος 4050/2012 για τη διαδικασία «αντικατάστασης των τίτλων εκδόσεως ή εγγυήσεως του ελληνικού Δημοσίου με νέους τίτλους» προβλέφθηκε για λόγους δημοσίου συμφέροντος και με αυτήν την αντικατάσταση μειώθηκε το δημόσιο χρέος, ενώ ο εν λόγω νόμος δε θεσπίστηκε «κατά τρόπο αυθαίρετο από το νομοθέτη, αλλά σύμφωνα με τα διεθνή συναλλακτικά ήθη, όπως αυτά εξελίσσονται». Μάλιστα, σύμφωνα με την απόφαση, οι ομολογιούχοι θα κληθούν να αποπληρώσουν το σύνολο των δικαστικών εξόδων, το οποίο ανέρχεται στα 1.380 ευρώ.

9. Το κούρεμα των ομολόγων αφορά σχεδόν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία έχασαν τότε περίπου 15δις ευρώ. Το ΤΕΑΔΥ με το κούρεμα έχασε πάνω από 1.5 δις ευρώ και σήμερα έχουν το θράσος κυβέρνηση και τρόικα να προτείνουν και άλλη μείωση για τους συνταξιούχους, επειδή τα επικουρικά έχουν έλλειμμα. Για όσους δε γνωρίζουν, η κυβέρνηση τότε υποχρέωσε τα ασφαλιστικά ταμεία να καταθέσουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας, και με πράξη του διοικητή της Τ.Ε έγινε το 80% υποχρεωτικά ομόλογα ελληνικού δημοσίου και μετά ακολούθησε του κούρεμα. Έτσι σήμερα μπορούν, χωρίς να κοστίζει τίποτα, οι δημοσιογράφοι στα πρωινάδικα να εξίστανται που υπάρχουν ακόμη επικουρικά ταμεία.

10. Από 1.4.2014 και το ΤΕΑΔΥ (νυν ΕΤΕΑ: Ενιαίο ταμείο επικουρικής ασφάλισης) θα χορηγεί την επικουρική σύνταξη με βάση την έξοδο από την υπηρεσία και όχι με βάση τη συνταξιοδοτική πράξη. Μεγαλύτερη καθυστέρηση θα υπάρχει για όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση. Στο ΕΤΕΑ έχουν ενταχθεί περίπου 20 επικουρικά ταμεία και το 2013 εμφάνισαν έλλειμμα 400.000.000 ευρώ. Μετά τις εκλογές θα αρχίσουν τα ΜΜΕ να κινδυνολογούν, για να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη για νέες μειώσεις. Για τα χρήματα που κουρεύτηκαν το 2012, για το φαγοπότι με τις μετοχές, δεν πρόκειται να ακουσθεί τίποτα. Οι συνταξιούχοι πρέπει να συνεισφέρουν διαρκώς. Και θα συνεισφέρουν, αν δεν ανατραπεί η πολιτική της τρόικας και του ΔΝΤ.

Για την Π.Ε.Σ.ΕΚ

Ο πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας

Τάσος Σταυρόπουλος Πόπη Μαζοκόπου

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (Π.Ε.Σ.ΕΚ)

http://synaxekpedeftikoi.blogspot.com/,

[email protected]

21.3.2014

Ενημερωτικό σημείωμα

Tags: Πανελλήνια ένωση συνταξιούχων εκπαιδευτικών Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα