Ε΄ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης: Όλα τα προσφυγόπουλα στην πρωινή ζώνη του σχολείου

Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
προξένου Κορομηλά 51
[email protected]

Όλα τα προσφυγόπουλα στην πρωινή ζώνη του σχολείου

Πρόσκληση συνάντησης μελών Δ.Σ. ΕΛΜΕ, Συλλόγων Πρωτοβάθμιας,
Γονέων και Φοιτητών τη Δευτέρα 25/9, στις 7.00 μ.μ. στην ΕΔΟΘ για να συζητήσουμε και συντονίσουμε τις δράσεις μας

Τα σχολεία ανοίγουν

και για μια ακόμη χρονιά η πόρτα θα παραμείνει ερμητικά κλειστή για τα χιλιάδες προσφυγόπουλα που ζουν στη χώρα μας. Οι περσινές βαρύγδουπες διακηρύξεις της κυβέρνησης για ένταξη 22.000 προσφυγόπουλων στις σχολικές δομές έχουν καταρρεύσει πλήρως καθώς μόνο ένα μόνο πολύ μικρό ποσοστό παιδιών (7%) συμμετείχαν στις απογευματινές δομές που φτιάχτηκαν (ΔΥΕΠ) πρόχειρα και καθυστερημένα χωρίς καμία ουσιαστική βοήθεια στους εκπαιδευτικούς που δούλευαν εκεί (αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου, μετακινούμενοι από περιοχή σε περιοχή κλπ).

Το Υπουργείο Παιδείας ίδρυσε μια καινούρια εκπαιδευτική δομή παράλληλη με το δημόσιο σχολείο, αλλά στην ουσία έξω απ’ αυτό. Τα παιδιά που την παρακολούθησαν δε μπόρεσαν να ενταχθούν στην κανονικότητα του σχολικού περιβάλλοντος, να αναπτύξουν τη γλωσσική τους ικανότητα και να κοινωνικοποιηθούν καθώς βρίσκονταν σε συνθήκες απομόνωσης. Εκπαιδευτικοί, συνδικαλιστικοί και εκπαιδευτικοί φορείς έχουν επανειλημμένα επισημάνει την ανάγκη τα παιδιά των προσφύγων να εγγραφούν στα πρωινά τμήματα μαζί με όλα τα παιδιά ώστε σε συνθήκες συνεκπαίδευσης και αλληλεπίδρασης, μαζί με όλα τα απαραίτητα μέτρα, να εξασφαλιστεί η πλήρης και ομαλή ένταξή τους στο σχολείο και στην κοινωνία, χωρίς ποτέ το Υπουργείο να προχωρήσει σε μια ουσιαστική συζήτηση για τα θέματα αυτά.

Η καθυστέρηση, η κακή οργάνωση και η ίδια η συγκρότηση των δομών αυτών έδωσε το χρόνο και λείανε το έδαφος ώστε κάθε ρατσιστική και ξενοφοβική φωνή να βγει στην επιφάνεια και να απαιτήσει να μη μπουν τα προσφυγόπουλα έστω και σ’ αυτό το σχολείο. Οι μαχόμενοι εκπαιδευτικοί που μπήκαν μπροστά και διεκδίκησαν το δικαίωμα των παιδιών να μπουν στο ελληνικό σχολείο, το έκαναν, όχι γιατί συμφωνούσαν με τη μορφή της δομής, αλλά γιατί υπεράσπισαν το δικαίωμα των παιδιών να βρίσκονται μέσα στο σχολείο.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της πολιτείας ότι η περσινή χρονιά ήταν προπαρασκευαστική και φέτος οι μαθητές πρόσφυγες θα παρακολουθήσουν τα προγράμματα των σχολείων κανονικά με ότι αυτό συνεπάγεται (μεταφορά στα σχολεία, υποστηρικτικές δομές, μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών κ.α.), όχι μόνο δεν έχει προετοιμάσει τίποτε απ’ αυτά, αλλά έχει εκχωρήσει σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης των προσφύγων σε ΜΚΟ που δεν ελέγχει κανείς, ενώ με πρόσφατη υπουργική απόφαση επαναλαμβάνει τις πρακτικές της περσινής χρονιάς.

Απαιτούμε:

• Την άμεση εγγραφή όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών στην πρωινή ζώνη των δημόσιων σχολείων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
• Δημιουργία τάξεων υποδοχής σε όλα τα σχολεία που φοιτούν προσφυγόπουλα.
• Εγγραφή των παιδιών κάτω των 4 ετών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.
• Ένταξη των παιδιών 15 ως 18 ετών σε ΓΕΛ και ΕΠΑΛ. Δημιουργία τάξεων υποδοχής.
• Διορισμοί και προσλήψεις εκπαιδευτικών για την εκπαίδευση προσφύγων τώρα.
• Δωρεάν μεταφορά των παιδιών από τα camps και όσων διαμένουν σε σπίτια στα σχολεία και ιατρική περίθαλψη.
• Εκπαιδευτικό πρόγραμμα και διδασκαλία της μητρική γλώσσας.
• Στα σχολεία που φοιτούν προσφυγόπουλα όλα τα τμήματα να ανήκουν στη δύναμη του σχολείου και οι συνάδελφοι που διδάσκουν στα προσφυγόπουλα να ενταχθούν στη δύναμη του συλλόγου διδασκόντων.

Για να πραγματοποιηθεί η ένταξη των παιδιών των προσφύγων στα δημόσια σχολεία το Υπουργείο, αν σέβεται τις διεθνείς συνθήκες και το αυτονόητο δικαίωμα των παιδιών στην εκπαίδευση οφείλει :

• Να ενημερώσει όλες τι οικογένειες που διαμένουν στα camps και αυτές που έχουν μεταφερθεί σε σπίτια για το δικαίωμα εγγραφής των παιδιών τους στο σχολείο χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό.
• Να ενισχύσει τα σχολεία με τους απαραίτητους πόρους και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό.

Οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και στα μεγαλύτερα θύματα του πολέμου, τα παιδιά.

• Ζητάμε από το Υπουργείο και τις αρμόδιες Περιφερειακές Διευθύνσεις να μας δώσουν τώρα τα ακριβή στοιχεία με τον αριθμό των παιδιών σχολικής ηλικίας που μεταφέρθηκαν σε σπίτια, που αυτή τη στιγμή είναι κυριολεκτικά «αόρατα», για να εγγραφούν αμέσως στα σχολεία της γειτονιάς τους. Δεν υπάρχουν απόρρητα στοιχεία όταν πρόκειται για την υπεράσπιση αυτονόητων δικαιωμάτων των παιδιών.
• Συγκροτούμε Επιτροπή Αλληλεγγύης και Υπεράσπισης του Δικαιώματος των Προσφυγόπουλων στην Εκπαίδευση για να οργανώσουμε τις δράσεις μας.
• Ορίζουμε συνάντηση μελών ΕΛΜΕ, Συλλόγων Πρωτοβάθμιας, Γονέων και φοιτητών τη Δευτέρα 25/9, στις 7.00 μ.μ. στην ΕΔΟΘ για να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε τις προσεχείς ενέργειές μας.
• Ζητάμε συνάντηση των φορέων με το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης για να απαιτήσουμε την ένταξη όλων των παιδιών στο Δημόσιο Σχολείο.

Οι εκπαιδευτικοί συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για να ανοίξουν τα σύνορα και οι φράχτες της ΕΕ και να εξασφαλιστεί η άμεση μετακίνηση των προσφύγων στις χώρες τελικού προορισμού τους. Για να σταματήσει ο πόλεμος και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που διαλύουν χώρες που διαλύουν χώρες και αφανίζουν λαούς.

Ο Πρόεδρος Ζαγανίδης Χρήστος

Ο Γραμματέας: Δερματάς Αντώνης

Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης
Keywords
Τυχαία Θέματα