ΔΗΠΑΚ ΑΕΙ: Σχέδιο Αθηνά. Συνέχεια της πολιτικής αποσάρθρωσης και ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης

Tweet Κατηγορία: Ανακοινώσεις

 

Σχέδιο ΑΘΗΝΑ
Συνέχεια της πολιτικής αποσάθρωσης και ιδιωτικοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, ο λαός και η νεολαία της χώρας μας δικαιούνται να απολαμβάνουν σύγχρονη Ανώτατη Εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, με δημοκρατική λειτουργία, αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν. Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, απαιτείται η αναδιαμόρφωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης έτσι ώστε να στηρίζει την εξέλιξη

του συνόλου των επιστημών και την ανάπτυξη της τεχνολογίας, την ανάπτυξη επιστημονικού δυναμικού ικανού να συμβάλει στην αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και τη συνεχή βελτίωση του υλικού και του  πνευματικού επιπέδου του λαού μας.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, οι επιχειρούμενες εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις υπηρετούν σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, τη διακηρυγμένη στρατηγική επιλογή της ΕΕ για μετατροπή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε πεδίο επιχειρηματικού ανταγωνισμού με στόχο την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Επιταχύνουν την αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων και μείωση των μισθολογικών απολαβών του Διδακτικού/Ερευνητικού προσωπικού. Οικοδομούν μια αγορά φθηνής μισθωτής επιστημονικής εργασίας για τις κάθε είδους, δημόσιες και ιδιωτικές, εκπαιδευτικές επιχειρήσεις που αναπτύσσονται. Προωθούν την αντίληψη ότι το μεγάλο κεφάλαιο και η κερδοφορία του, η επιχειρηματικότητα γενικώς, αποτελούν νομοτελειακά την κινητήρια δύναμη καθορισμού του προσανατολισμού, της δομής και του περιεχομένου των σπουδών και της έρευνας.

Τα παραπλανητικά λόγια για «εξορθολογισμό» της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης, για «εξοικονόμηση πόρων», «χωροταξική αναδιάρθρωση», με δήθεν «ακαδημαϊκά κριτήρια», δεν μπορούν να κρύψουν ότι το σχέδιο ΑΘΗΝΑ, όπως και παλαιότερα ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» για την Ανώτατη Εκπαίδευση, εντάσσεται στο γενικότερο πλάνο της άρχουσας τάξης να μειώσει ακόμα παραπέρα τη δημόσια δαπάνη για την Ανώτατη Εκπαίδευση και ταυτόχρονα να διαμορφώσει εκπαιδευτικά ιδρύματα που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου σε συνθήκες οικονομικής κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος. Αποτελεί τη συνέχεια των πολιτικών «διεύρυνσης» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της προηγούμενης δεκαετίας, που «επιχορηγήθηκαν» από την ΕΕ μέσω των περίφημων ΕΠΕΑΕΚ. Πολιτικών που εφάρμοσαν τα κυβερνητικά κόμματα με την συμβολή πρυτανικών αρχών και τη στήριξη των φιλοκυβερνητικών συνδικαλιστικών παρατάξεων, στρώνοντας το δρόμο για την αποσύνδεση πτυχίου – επιστημονικού αντικειμένου, αλλά και την ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και στοχεύοντας σταθερά στην παραγωγή φθηνού και μερικώς καταρτισμένου επιστημονικού δυναμικού.

Η οικονομική ασφυξία που επιβάλλεται στο σύνολο της δημόσιας εκπαίδευσης σε συνδυασμό με την πλήρη απελευθέρωση λειτουργίας ιδιωτικών κολεγίων καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι το προωθούμενο σχέδιο ΑΘΗΝΑ όχι μόνο δεν έρχεται να διορθώσει τις «

Keywords
Τυχαία Θέματα