Διορισμοί που δεν καλύπτουν τις ανάγκες

Tweet

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη μείωση του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ - οι έκτακτοι αποτελούν την πλειοψηφία των διδασκόντων - κατά 90% (!) οδηγώντας σε απόλυτη αδυναμία τη λειτουργία των ιδρυμάτων, ο υπουργός Παιδείας πανηγυρίζει για το διορισμό... 53 μελών Εκπαιδευτικού Προσωπικού στα ΤΕΙ και την ΑΣΠΑΙΤΕ.

Ενώ για τα πανεπιστήμια, που μετρούν κι εκείνα τραγικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό προβλέπεται ο διορισμός 402 μελών Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού.

Τα ψίχουλα διορισμών σε συνδυασμό με τις περικοπές σηματοδοτούν κυρίως για τα ΤΕΙτην ουσιαστική αδυναμία διδασκαλίας των μισών και πλέον μαθημάτων και εργαστηρίων. Να σημειωθεί ότι σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας και παροχής εκπαιδευτικού έργου προβλέπεται και για τα πανεπιστήμια, καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζει αντίστοιχες περικοπές κι εκεί για τους συμβασιούχους.

Κι ενώ τα Ιδρύματα οδηγούνται σε απόλυτο αδιέξοδο, δίνοντας ισχυρό χτύπημα σε χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που προέρχονται από τις εργατικές λαϊκές οικογένειες, ο υπουργός Παιδείας ισχυρίζεται ότι οι συνολικά 455 διορισμοί «θα δώσουν ισχυρή ώθηση στα Ιδρύματα», και σε μια ωμή προσπάθεια εμπαιγμού κάνει λόγο για εξασφάλιση του «απαραίτητου αριθμού διδασκόντων (...) σ' ένα περιβάλλον ασφάλειας από το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό, μέχρι τα ΑΕΙ και τις δομές Διά Βίου Μάθησης». Το ερώτημα είναι: ασφάλεια για ποιον; Για την κυβέρνηση, η οποία με το πόδι στο γκάζι διαμορφώνει το πανεπιστήμιο - επιχείρηση, υλοποιώντας την πολιτική της ΕΕ. Συνδέει την ανώτατη εκπαίδευση με προγράμματα και επιχειρηματίες, περικόπτει κονδύλια για εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες με υποτροφίες που θα προσφέρουν χορηγοί έναντι ανταλλάγματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κυρ. Μητσοτάκης να κάνει λόγο για «το μεγάλο έργο της διοικητικής μεταρρύθμισης, που δεν αφορά μόνο στη μείωση του δημοσίου τομέα, αλλά εμπεριέχει μια κεντρική στρατηγική προσλήψεων». Η αντιστοιχία γνωστή: Εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις και μερικές δεκάδες προσλήψεις.

Γιατί οι προσλήψεις είναι αδύνατο να καλύψουν έστω και στο ελάχιστο τις πραγματικές ανάγκες που υπαγορεύουν την άμεση προκήρυξη νέων θέσεων μόνιμης, σταθερής και αποκλειστικής απασχόλησης εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού, για την επαρκή ακαδημαϊκή λειτουργία των ιδρυμάτων.

ΤΥΠΟΣ: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Tags: Υπουργείο Παιδείαςδιορισμοί Tweet Share on

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα