«Δημόσια Εκπαίδευση»-Στον αστερισμό των χορηγιών

Tweet Κατηγορία: Ανακοινώσεις

  «Δημόσια Εκπαίδευση»-Στον αστερισμό των χορηγιών  

 

2ο Δημοτικό Σχολείο Μελίκης -Ημαθίας

 

Πρόγραμμα δωρεάν σίτισης

«Το Φιλανθρωπικό,Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος χρηματοδοτεί τη σίτιση όλων των μαθητών-τριών του σχολείου μας…To 2oΔημ.Σχολείο Μελίκης θέλει να εκφράσει δημόσια τις ευχαριστίες του….» Απόσπασμα από ευχαριστήριο Δελτίο Τύπου του σχολείου στις τοπικές εφημερίδες.

Σε μια περίοδο που

δημόσια εκπαίδευση,εκπαιδευτικοί και εκπαιδευτικό έργο αποδομούνται,απαξιώνονται διαρκώς,βιώνουν δραματικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς,ζουν στον αστερισμό της υποχρηματοδότησης που οδηγεί τις σχολικές επιτροπές να μη διαθέτουν χρήματα για πετρέλαιο ή τα βασικά λειτουργικά έξοδα, περίοδο κατά την οποία πληθαίνουν τα φαινόμενα μαθητών που υποσιτίζονται και είναι φανερό πως δυσκολεύονται,αυτοί και οι οικογένειές τους,να αντεπεξέλθουν σε βασικές βιοτικές ανάγκες, σε συνθήκες που η «δημόσια» δωρεάν εκπαίδευση βρίσκεται κυριολεκτικά στο απόσπασμα,πληθαίνουν οι ειδήσεις για διαφόρων ειδών χορηγίες και χορηγούς στα σχολεία μας.

Τα παραδείγματα,όπως και το απόσπασμα που παραθέτουμε στην αρχή,πάμπολλα.Πολλοί πασχίζουν να μπουν στα σχολεία μας,πολυεθνικές τύπου Coca-Cola!,οίκοι ανοχής!!,ακόμη και διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί-ΝΑΤΟ!!!,όπως με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι συνέβη στα Χανιά της Κρήτης.

Δεν προξενεί,λοιπόν, καμία έκπληξη η ευχαριστήρια επιστολή του συγκεκριμένου Δημοτικού Σχολείου,που δημοσιεύτηκε στις ημερήσιες τοπικές εφημερίδες για τη συγκεκριμένη χορηγία από πλευράς του ιδρύματος της γνωστής οικογένειας επιχειρηματιών.

Δεν αποτελεί έκπληξη καθώς μέρα τη μέρα,προωθείται με ταχύτητα το «Νέο» σχολείο,το σχολείο της στενής σύνδεσης,της ολοκληρωτικής πρόσδεσης με την αγορά,αυτό που πολύ εύστοχα αποκαλείται και Σχολείο Α.Ε.

Αποτελεί όμως,ασφαλώς,μία πολύ καλή αιτία κι αφορμή για να μελετηθούν,με τρόπο κριτικό,παρόμοια γεγονότα και εξελίξεις στο χώρο της παιδείας και ταυτόχρονα να βγουν και τα απαραίτητα συμπεράσματα από κάθε ενδιαφερόμενο.

Είναι απολύτως βέβαιο ότι κάτω από την πίεση της πολιτικής της υποχρηματοδότησης-ουσιαστικά της πλήρους απαξίωσης και καταστροφής-που εφαρμόζεται στον κοινωνικό χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης,πολλοί θα’ναι αυτοί που θ’αναρωτηθούν · «Τι πειράζει άραγε, αν κάποιο άτομο,ίδρυμα,εταιρεία,Μ.Κ.Ο. ή ακόμη και διεθνής οργανισμός,αποφασίσει να ενισχύσει με κάποιου είδους χορηγία ένα από τα χειμαζόμενα σχολειά μας;»

Είναι βέβαιο , μάλιστα, πως αρκετοί θα είναι εκείνοι που θα δουν,μέσα σ’αυτές τις συνθήκες,θετικά μια τέτοια κίνηση «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης»,είτε γονείς είτε εκπαιδευτικοί που αντιμετωπίζουν την ασχήμια στη δημόσια εκπαίδευση σε καθημερινή βάση.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Αν ξύσουμε τη σκουριά που έχει απλωθεί στο σώμα της εκπαίδευσης και την οξειδώνει κατασ

Keywords
Τυχαία Θέματα