...Δικάζεται επειδή ζήτησε από τα ΜΑΤ να κάνουν ησυχία

Tweet

Με διαδηλώσεις και φεστιβάλ απαντούν στην αυξημένη αστυνομοκρατία οι κάτοικοι της περιοχής

Αύριο στην Ευελπίδων συνεχίζεται η δίκη του ζευγαριού που συνελήφθη, μετά από εισβολή στο διαμέρισμά του, επειδή... παραπονέθηκε για τον θόρυβο της κλούβας των ΜΑΤ που βρίσκεται ακριβώς κάτω από

το διαμέρισμά τους στη Χαριλάου Τρικούπη, δίπλα από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Οι κατηγορίες που βαραίνουν τον Διονύση Ρήγα, 56 χρόνων, και τη συνταξιούχο γυναίκα του είναι αντίσταση και εξύβριση κατά της αρχής. Ωστόσο, όπως περιγράφουν στην "Α" το βράδυ της 12ης Σεπτεμβρίου, αυτό είναι η συνέχιση ενός θεάτρου παραλόγου που ξεκίνησε από μια ευγενική παράκληση για ησυχία, καθώς, πώς να το κάνουμε, "κάποιοι ακόμα δουλεύουν κι έχουν δικαίωμα να κοιμηθούν για να μπορέσουν ν' αντέξουν τη δύσκολη μέρα".

Ωστόσο, όταν ζήτησαν από τη διμοιρία να κλείσει τη μηχανή της κλούβας και το air condition, "άλλωστε οι προηγούμενες διμοιρίες στις δικές τους βάρδιες την είχαν κλειστή", οι άνδρες των ΜΑΤ απάντησαν με βρισιές και ξύλο. O ένας από αυτούς, όπως καταγγέλλει ο Δ. Ρήγας, ήταν πιωμένος:

"Με προκαλούσε συνεχώς. Μου είπε 'αν έχεις αρχ..., έλα κάτω' εννοώντας να κατέβω από το μπαλκόνι μου στον δρόμο. Και κατέβηκα στην εξώπορτα της πολυκατοικίας. Αυτός πήρε φόρα για να με χτυπήσει, αλλά τον συγκράτησαν οι συνάδελφοί του. Όταν έφτασε στο μισό μέτρο από μένα μου ήρθε η μυρωδιά του ποτού". Ο αστυνομικός συνέχισε να ωρύεται, ενώ την ίδια συμπεριφορά είχε ο οδηγός της κλούβας. "Τον προσκάλεσα σπίτι για έναν καφέ ώστε να καταλάβει τον θόρυβο. Του είπα πως αν έκανα λάθος θα ζητούσα δημοσίως συγνώμη. Και μου απάντησε: 'άντε βρε παλιομαλάκα'".

Ενώ έχουν προηγηθεί όλα αυτά, ο Δ. Ρήγας είπε στη γυναίκα του, που βρισκόταν στο πλάι της εισόδου της πολυκατοικίας, να πάνε πίσω σπίτι τους γιατί "οι άνθρωποι είναι τούβλα". "Η μοναδική μου... βρισιά", λέει. Ήταν όμως αρκετή, όπως φαίνεται, για να εισβάλουν λίγα λεπτά αργότερα στο σπίτι του, τη στιγμή που ανέβαινε τις σκάλες για το διαμέρισμά του στον πρώτο, 8 με 10 άνδρες των ΜΑΤ και να τον αρπάξουν κυριολεκτικά για να τον βάλουν στο περιπολικό. "Με τραβούσαν και κάποιος με χτύπαγε με το γόνατο στην μέση. Εν τω μεταξύ, ενώ το τμήμα είναι δίπλα (Καλλιδρομίου) και εγώ έλεγα ότι θα μπω μόνος μου, συνέχισαν να με τραβάνε και να με σπρώχνουν". Σαν να μην έφταναν όλα τα υπόλοιπα, του έβαλαν και χειροπέδες.

Καθ' όλη τη διάρκεια της σύλληψης ο Δ. Ρήγας αγνοούσε τον λόγο που του φόρεσαν χειροπέδες. Τον έμαθε όταν έξω από το τμήμα ήρθε η γυναίκα του κρατώντας κάποια ρούχα να του δώσει να φορέσει, μιας κι οι άνθρωποι ήταν από τον ύπνο όταν συνέβη το περιστατικό. Τη συνέλαβαν για αντίσταση και εξύβριση κατά της αρχής, επειδή τόλμησε να πει ότι θα κάνει μήνυση στους αστυνομικούς. Για τις ίδιες κατηγορίες έπιασαν και τον άντρα της.

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που διμοιρία των ΜΑΤ ενοχλεί τη γειτονιά και την οικογένεια του Δ. Ρήγα. "Οι κόρες μου αναγκάστηκαν ν' αλλάξουν σπίτι. Δεν μπορούσαν να διαβάσουν για το Πανεπιστήμιο, αλλά δεν μπορούσαν και να περνούν από μπροστά για να 'ρθουν σπίτι. Τους την έπεφταν, τους έκαναν σεξιστικά σχόλια", λέει.

Η επίσημη θέση της αστυνομίας είναι ότι λειτουργεί με γνώμονα την προστασία των κατοίκων. "Κάνουμε προληπτική αστυνόμευση για ν' αποφευχθεί η ένταση". Στην πραγματικότητα όμως η ένταση πηγάζει από τις ενέργειες των ίδιων των αστυνομικών. Το ζευγάρι της Χαριλάου Τρίκουπη ήθελε απλώς να κοιμηθεί. Αντ' αυτού πέρασε μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία, η οποία συνεχίζεται αύριο.

"Η αστυνομία επιτίθεται στους κατοίκους κι αφήνει τις μαφίες"

Ζώντας από το 1962 στην περιοχή ο Δ. Ρήγας έχει βιώσει τα Εξάρχεια σε διάφορες φάσεις. "Από το 2004 δεν μπορείς να μιλήσεις. Η κατάσταση έχει ξεφύγει", λέει αναφερόμενος στην αυξημένη αστυνομοκρατία. Το πανό της Λαϊκής Συνέλευσης Εξαρχείων στη Θεμιστοκλέους στο ύψος του "ΒΟΞ", είναι ενδεικτικό της αντίληψης των κατοίκων για τον ρόλο της αστυνομίας: "Έξω η αστυνομική κατοχή από τη γειτονιά".

Ο Θανάσης Αλεξάνδρου, επίσης χρόνια κάτοικος των Εξαρχείων, που συμμετέχει στο τοπικό δίκτυο αλληλεγγύης και στη Λαϊκή Συνέλευση, εξηγεί το γιατί: "Από την 1η Σεπτεμβρίου, από τη μέρα που ο κόσμος γύρισε από τις διακοπές, για τρία συνεχόμενα Σάββατα, το βράδυ που έρχεται δηλαδή ο κόσμος, είχαμε, με αφορμή κάποιους καμένους κάδους, επελάσεις της αστυνομίας. Όλα αυτά για να τρομοκρατηθούν οι νέοι θαμώνες και συνολικά ο κόσμος με βαθύτερο στόχο την απαξίωση της περιοχής και την αλλαγή φυσιογνωμίας της". Εξάλλου, "οι ΔΕΛΤΑδες, που δεν έχουν πρόβλημα να περάσουν από τον πεζόδρομο της Θεμιστοκλέους, την ίδια ώρα, δεν κάνουν απολύτως τίποτα με τους εμπόρους ναρκωτικών".

Στόχος των κατοίκων είναι η περιοχή να παραμείνει ζωντανή. Γι' αυτό από τη μία ζητούν "να μη στηρίζουν τους εμπόρους ναρκωτικών. Λέμε 'ναι' στη διακίνηση ιδεών, όχι ουσιών. Να μην αγοράζουν τίποτα από αυτούς" και από την άλλη ετοιμάζουν σειρά δράσεων και εκδηλώσεων, τις οποίες έχουμε δει να πραγματοποιούνται κατ' επανάληψη, με θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες ή παζάρια ρούχων στο πάρκο Ναυαρίνου, τη Θεμιστοκλέους και την Τζαβέλλα. "Δε πα' να μας χτυπάν", τραγουδούσε ο Άσιμος, το ίδιο λένε και οι κάτοικοι τώρα, αποφασισμένοι τα Εξάρχεια να συνεχίσουν την ιστορική τους πορεία.

Πηγή: ΑΥΓΗ

Tags: εξάρχειαΚώστας Παπαντωνίου Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα