Διευκρίνιση του Γ.Βαρουφάκη για τη δήλωση: «Δεν ζητάμε διαγραφή χρέους αλλά την ανταλλαγή του»

Ο Γιάννης Βαρουφάκης δήλωσε στους Financial Times ότι η κυβέρνηση αντί για διαγραφή του χρέους πλέον φέρνει την πρόταση για την αντικατάσταση του χρέους με νέα ομόλογα, δύο τύπων, βάσει της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ένα είδος με ρήτρα ανάπτυξης και ένα είδος χωρίς ημερομηνία λήξης. Ο πρώτος τύπος ομολόγων θα αφορά στην αύξηση του ΑΕΠ και θα αντικαταστήσει τα ευρωπαϊκά

δάνεια από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ο δεύτερος θα αφορά «αέναα» ομόλογα (perpetual bonds) που θα αντικαταστήσουν εκείνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρει πως η πρόταση αυτή θα είναι μια μορφή «έξυπνης μηχανικής χρέους» (smart debt engineering) η οποία επιτρέπει την αποφυγή χρήσης όρων όπως «κούρεμα», οι οποίοι είναι πολιτικά απαράδεκτοι στη Γερμανία και σε άλλους πιστωτές. «Αυτό το οποίο θα πω στους εταίρους μας είναι ότι προετοιμάζουμε έναν συνδυασμό ενός πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος και ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Θα τους πω, "βοηθήστε μας να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας και δώστε μας ένα δημοσιονομικό περιθώριο για να το κάνουμε αυτό, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα συνεχίσουμε να πνιγόμαστε και η Ελλάδα μάλλον θα παραμορφωθεί, παρά θα αναμορφωθεί"»

Λίγο μετά την δημοσιοποίηση των δηλώσεων του Γιάννη Βαρουφάκη, υπήρξε από τον ίδιο Διευκρινιστική δήλωση για το δημοσίευμα καθώς όπως αναφέρει δίνονται εσφαλμένες ερμηνείες στην τοποθέτησή του.

Συγκεκριμένα ο Γιάννης Βαρουφάκης διευκρινίζει:

«Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από την χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε.

Η ουσία, όμως, είναι μια. Το ελληνικό δημόσιο χρέος, θα γίνει βιώσιμο, θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει.

Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών δεν κάνουν πίσω, όσο και αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητα μας».

Tags: Γιάννης ΒαρουφάκηςΓιάνης Βαρουφάκης
Keywords
Τυχαία Θέματα