Διχάζουν οι παρεμβάσεις στο νόμο για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;} ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ 30/7/2012

Διιστάμενες απόψεις διατυπώνονται από πανεπιστημιακούς για τις αλλαγές-εξπρές, που προωθεί το υπουργείο Παιδείας στο νόμο 4009, ο οποίος ψηφίστηκε πέρυσι με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή

ΤΗΣ ΛΙΝΑΣ ΚΟΪΝΑ

Το «ξήλωμα»

του νόμου Διαμαντοπούλου ή, κατά άλλους, οι «βελτιωτικές παρεμβάσεις» διχάζουν την πανεπιστημιακή κοινότητα, η οποία αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις επίμαχες νομοθετικές ρυθμίσεις. Αύριο, κατά πάσα πιθανότητα, θα προωθηθούν στη Βουλή, με τη μορφή του κατεπείγοντος, οι προτεινόμενες αλλαγές στο νόμο-πλαίσιο, ενώ την Τρίτη συνέρχεται εκτάκτως στο Λαύριο η Σύνοδος των Πρυτάνεων.

Διιστάμενες απόψεις διατυπώνονται από πανεπιστημιακούς για τις αλλαγές-εξπρές, που προωθεί το υπουργείο Παιδείας στο νόμο 4009, ο οποίος ψηφίστηκε πέρυσι με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή. «Ο νόμος είχε μία αρχιτεκτονική. Του αφαιρείς 4-5 τουβλάκια και καταρρέει...», σχολιάζει πανεπιστημιακός, ενώ την ίδια στιγμή συνάδελφός του από άλλο ΑΕΙ τονίζει ότι οι τροποποιήσεις δε θίγουν τον «πυρήνα» του και συμβάλλουν στη διατήρηση της ηρεμίας στην ανώτατη εκπαίδευση.

Η θητεία των πρυτάνεων

Την περασμένη Πέμπτη, στη διάρκεια της συνάντησης των τριών αρχηγών των κομμάτων που συγκυβερνούν, έγινε δεκτή η πρόταση της ΔΗΜΑΡ για την ολοκλήρωση των θητειών των πρυτανικών αρχών των ΑΕΙ με την προϋπόθεση να εφαρμόσουν το νέο νόμο και να διεξαγάγουν τις εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Αν και το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας επρόκειτο να κατατεθεί την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, τελικά άλλαξαν τα σχέδια και θα εισαχθεί αύριο με τη μορφή του κατεπείγοντος. Ηδη ορισμένοι πρυτάνεις έχουν χαρακτηρίσει θετικές τις προτάσεις του υπουργείου, ενώ την Τρίτη θα συνέλθει εκτάκτως η Σύνοδός τους στο Λαύριο, για να πάρει θέση. Ομως και αρκετοί πρόεδροι ΤΕΙ εμφανίζονται, σε γενικές γραμμές, ικανοποιημένοι από τις προτάσεις του υπουργείου, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, την ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα απονομής διδακτορικών διπλωμάτων στα Τεχνολογικά Ιδρύματα.

Οι προτάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα βασικά σημεία των προτάσεων του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου για τις τροποποιήσεις στο πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ έχουν ως εξής:

* Οι πρυτάνεις και οι πρόεδροι των ΤΕΙ έχουν την ευθύνη για τη διεξαγωγή των εκλογών, ενώ σε περίπτωση κωλυσιεργίας θα παραπέμπονται για παράβαση καθήκοντος. Στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, που η θητεία των διοικήσεων λήγει κανονικά στις 31 Αυγούστου, δίνεται τετράμηνη παράταση (μέχρι 31-12-12), προκειμένου να διεξαγάγουν με ευθύνη τους τις εκλογές για την ανάδειξη των νέων Συμβουλίων Διοίκησης

* Οι εκλογές θα διεξάγονται με κάλπες ή επιστολική ψήφο

* Η Σύγκλητος θα έχει την ευθύνη των ακαδημαϊκών θεμάτων, ενώ οι αρμοδιότητες για τα οικονομικά και τ

Keywords
Τυχαία Θέματα