Δελτίο τύπου της σύσκεψης συντονισμού Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ Αττικής

Ανακοινώσεις

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

της σύσκεψης συντονισμού

Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. και ΕΛΜΕ Αττικής

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24/1/2013, στα γραφεία της ΔΟΕ, ύστερα από κάλεσμα συλλόγων Π.Ε. και ΕΛΜΕ σύσκεψη συντονισμού με θέμα την οργάνωση κοινών δράσεων απέναντι στο νέο γύρο επίθεσης στα δικαιώματα και τις ανάγκες της εργαζόμενης πλειοψηφίας, των ανέργων, των νέων, του

λαού, απέναντι στην επίθεση που δέχεται η δημόσια εκπαίδευση και οι εκπαιδευτικοί.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από τους συλλόγους Π.Ε. Α’ Αθήνας, «Αθηνά», Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Άνω Λιοσίων – Ζεφειρίου – Φυλής, «ο Αριστοτέλης», Δυτικής Αττικής, Κερατσινίου – Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης», Κορυδαλλού- Αγ. Βαρβάρας, Νίκαιας-Πειραιά, Παρθενώνας, Ν. Σμύρνης, Πειραιά «η Πρόοδος», και τις ΕΛΜΕ Α’ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, Ε΄ Αθήνας, ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας και ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής.

Από τη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε την ημέρα όπου ανακοινώθηκε η επίταξη των απεργών στα ΜΜΜ, εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση καταγγελία κατά της κυβέρνησης και αλληλεγγύης και υπεράσπισης του αγώνα των εργαζομένων στα ΜΜΜ.

Στη συζήτηση κατατέθηκαν οι παρακάτω εκτιμήσεις στην περίοδο:

· για τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ

που σε αγαστή συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ συνεχίζουν το σχέδιο κοινωνικής λεηλασίας για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης σε όφελος του κεφαλαίου. Κεντρική τους στρατηγική επιλογή, για να λιπανθεί καλά και να ξαναδουλέψει η καπιταλιστική- κρατική μηχανή, είναι η πλήρης εξαθλίωση και η κοινωνική-πολιτική υποταγή των εργαζομένων προς όφελος των τραπεζών, των μεγάλων επιχειρήσεων και της ολιγαρχίας του πλούτου.

Στόχος τους είναι η αποπληρωμή χρυσοπληρωμένων δανείων, η καταβαράθρωση του κόστους εργασίας, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου για την αντιμετώπιση της κρίσης προς όφελός τους και η αναδιανομή του πλούτου σε βάρος της εργαζόμενης πλειοψηφίας

· για τα επίδικα στα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών

Οι διαθεσιμότητες στο δημόσιο ξεκίνησαν, το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης ανακοινώνει ακόμα 25.000 μέσα στους επόμενους μήνες, το υπουργείο παιδείας ανακοίνωσε το σχέδιο Π.Δ. για την αξιολόγηση, σε όλο το δημόσιο και στην εκπαίδευση, υπάλληλοι οδηγούνται σε αναγκαστική αργία με τις εκτρωματικές ρυθμίσεις του νέου μνημονίου όπου ο υπάλληλος γίνεται όμηρος κάθε απειλής, ακόμα και η πιο παράλογη μήνυση οδηγεί στην αποπομπή του, καθιστώντας τον όμηρο!!!

Η αξιολόγηση ως όχημα για τις απολύσεις, η αύξηση του ωραρίου, η κατάργηση του αμετάθετου, οι μηδενικοί διορισμοί, ολοκληρώνουν το τοπίο της επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η οικονομική καταβύθιση με τους νέους εκπαιδευτικούς να αμείβονται με 660 ευρώ ενώ η φοροεπιδρομή σαρώνει τον πενιχρό μισθό του ενιαίου φτωχολογίου.

· για τις εξελίξεις στην εκπαίδευση

Η εκπαίδευση γίνεται ακραία ταξική ενώ η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με την επιχείρηση διάλυσης και εμπορευματικοποίησής της, με την οικοδόμηση του φτηνού κι αυταρχικού σχολείου της αγοράς, τις κατηγοριοποιήσεις των σχολείων με τους πολλαπλούς τύπους.

Το ρολόι γυρίζει δεκαετίες πίσω όταν οι μαθητές και οι φοιτητές πλήρωναν για την εκπαίδευση τους ή καλύτερα σταματούσαν το σχολείο γιατί δεν είχαν να πληρώσουν!!!

Την επόμενη σχολική χρονιά, με βάση τις δηλώσεις Αρβανιτόπουλου και τον προϋπολογισμό του 2013, καταργείται η δωρεάν παροχή σχολικών βιβλίων!

Οι συγχωνεύσεις των σχολείων και η οικονομική ασφυξία των σχολικών επιτροπών οδηγούν σε πρωτοφανείς καταστάσεις.

· για το ολοκληρωτικό καθεστώς της σύγχρονης χούντας

Τη στιγμή που η κυρίαρχη πολιτική βυθίζει την κοινωνία και τον τόπο στην απόγνωση, το πιο αυταρχικό, ολοκληρωτικό καθεστώς-κράτος επιβάλλει τη σιδερένια μπότα του με την απαγόρευση/ποινικοποίηση των απεργιών, με την επίταξη των απεργών στα ΜΜΜ και την εισβολή των ΜΑΤ στο αμαξοστάσιο του ΜΕΤΡΟ, την κρατική καταστολή, τα χημικά, τις συλλήψεις, τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, τα ΜΑΤ και τους ΔΙΑΣ, τους φασίστες και τη συμμορία της Χρυσής Αυγής. Επιλέγει τη στρατηγική της έντασης, με κρατική τρομοκρατία και βία, με στοχοποίηση συλλογικοτήτων, αγωνιστών και κοινωνικών, πολιτικών χώρων. Κάθε πράξη αντίστασης, εργατικής, κοινωνικής διαμαρτυρίας και σύγκρουσης την χαρακτηρίζει ως εστία «ανομίας» και την ποινικοποιεί.

Πρόκειται για μια σύγχρονη χούντα που σε αγαστή συνεργασία με τα αργυρώνητα ΜΜΕ στήνει σενάρια διαχείρισης, ελέγχου και αντιμετώπισης της κοινωνικής διαμαρτυρίας, συκοφαντεί, παραπλανά ποινικοποιεί τους εργατικούς αγώνες και παράλληλα αναπροσαρμόζει την πολιτική τακτική της σε πολιτικό-οικονομικό-επικοινωνιακό-κατασταλτικό επίπεδο, προκειμένου να αποτρέψει ή να τσακίσει μια γενικευμένη λαϊκή εξέγερση του κόσμου της εργασίας.

για το εκπαιδευτικό κι εργατικό κίνημα:

· την ανάγκη ενίσχυσης των συλλογικών διαδικασιών των σωματείων, οργάνωσης αγώνων με σχέδιο, αποφασιστικότητα και διάρκεια για την αναχαίτιση της επίθεσης και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων και την κριτική σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και ΔΟΕ-ΟΛΜΕ ότι δεν ανταποκρίνονται στο ρόλο τους, συναινούν στην κυρίαρχη πολιτική, αναλώνονται σε σκόρπιες αναποτελεσματικές 24ώρες, σπέρνοντας την απογοήτευση, δεν πρωτοστατούν και δεν οργανώνουν την πάλη των εργαζομένων για την ανατροπή της πολιτικής συγκυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ.

Οι σύλλογοι Π.Ε. και οι ΕΛΜΕ με βάση τις αποφάσεις των Γ.Σ. τους θα καταθέσουν συνολικά κείμενα με τις πολιτικές εκτιμήσεις τους και τις θέσεις τους οι οποίες θα αποσταλούν σε όλους τους συλλόγους Π.Ε. και τις ΕΛΜΕ

Συγκεκριμένα στη σύσκεψη κατατέθηκαν οι παρακάτω προτάσεις – αποφάσεις Συλλλόγων Π.Ε./ΕΛΜΕ για το σχέδιο δράσης:

- Να προετοιμάσουμε μια κεντρική αναμέτρηση διαρκείας με την πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ με παλλαϊκό ξεσηκωμό - εξέγερση και την εκδήλωση γενικής/διακλαδικής πολιτικής απεργίας, καταλήψεων και συλλαλητηρίων.

- Να αποφασίσουν οι Γ.Σ. απεργιακό αγώνα διάρκειας ( η συγκεκριμένη μορφή θα καθοριστεί) που θα επιβεβαιώνεται η συνέχισή του μέσα από γενικές συνελεύσεις

-Να δημιουργηθεί ένα μαχητικό μέτωπο εργαζομένων που θα ζει και θα αναπνέει δικτυωμένο στις Γ.Σ των σωματείων και των γειτονιών, στις πλατείες και στις λαϊκές Συνελεύσεις, στα δίκτυα αλληλεγγύης και στα κινήματα αντίστασης και πολιτικής ανυπακοής, που θα χτίζεται στην ανάγκη ενός πανεργατικού- παλλαϊκού ξεσηκωμού και εξέγερσης και την εκδήλωση γενικής πολιτικής απεργίας διάρκειας ή διακλαδικών απεργιών διάρκειας, καταλήψεων δημόσιων οργανισμών, κρατικών κτιρίων και υπηρεσιών, εκπαιδευτικών υπηρεσιών αλλά και σχολείων -που να γίνουν κέντρα αγώνα, αντιπληροφόρησης, αντιμαθημάτων και δράσης και κοινών συνελεύσεων με γονείς- και άλλων μορφών αγώνα, με μαχητικά συλλαλητήρια σύγκρουσης και αντίστασης, μέχρι την ανατροπή και τη νίκη.

- Το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, κλιμάκωση της τοπικής δράσης στους δήμους στη βάση των οξυμένων προβλημάτων (συγχωνεύσεις σχολείων, υποχρηματοδότηση των σχολείων, 30αρια τμήματα, αυθαίρετες μετακινήσεις κλπ), με γονείς – μαθητές και κινηματικές παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Διευθύνσεις και στην Περιφέρεια.

- Σάββατο 23/2, πανεκπαιδευτικό-πανελλαδικό συλλαλητήριο για την αντιδραστική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση σε όλα τα επίπεδα

- Συμμετοχή στην κινητοποίηση των αναπληρωτών στις 30/1 στο υπουργείο παιδείας για τα ζητήματα της αδιοριστίας και της εγκυκλίου για τις άδειες

- Ανάδειξη του ζητήματος της κατάργησης του δωρεάν βιβλίου σε κοινές συσκέψεις/εκδηλώσεις με τους φορείς των γονέων

- Ανάδειξη του ζητήματος της φτωχοποίησης των μαθητών και συντονισμός των πρωτοβουλιών αλληλεγγύης με παράσταση στο Βρεφοκομείο Αθηνών και διεκδίκηση σισσιτίων για τους μαθητές με βάση τις προτάσεις των συλλόγων διδασκόντων.

- Συμμετοχή στη διαδήλωση στις 9 Φεβρουαρίου ενάντια στο άνοιγμα των γραφείων της Χρυσής Αυγής στους Αμπελόκηπους. Διερεύνηση δυνατοτήτων για την υλοποίηση μεγάλης αντιφασιστικής εκδήλωσης συλλόγων-ΕΛΜΕ

- Μαζική συμμετοχή των συναδέλφων στην ολομέλεια προέδρων της ΔΟΕ στις 4/2

Νέα σύσκεψη συντονισμού

Κυριακή 3/2/2013

Με βάση τις παραπάνω προτάσεις καλούνται οι σύλλογοι και οι ΕΛΜΕ να τοποθετηθούν σ’ αυτές, να συνεισφέρουν με άλλες και να συμμετέχουν στη νέα σύσκεψη συλλόγων και ΕΛΜΕ την Κυριακή 3/2/2013

Tags: ΠΕΔΕΟΛΜΕΔΟΕσύλλογοιΕΛΜΕ
Keywords
ελμε, ελμε, υπουργείο παιδείας, χρυση αυγη, συγχωνεύσεις σχολείων, δοε, αθηνα, πειραιας, επιταξη, μμμ, ΔΝΤ, τραπεζες, μνημονιο, σχολεια, ματ, μετρο, συλληψεις, διασ, μμε, απεργια, συμμετοχή, διαδηλωσεις, νέα, κινηση στους δρομους, ΓΣΕΕ, σταση εργασιας, ΑΔΕΔΥ, απεργια μμμ, απεργια μετρο, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, απεργια μμε, απολυσεις στο δημοσιο, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, απεργια γσεε, απεργια αδεδυ, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, ανοιγμα σχολειων, αξιολογηση, κοινωνια, δοε, δωρεαν, θεμα, μμε, ολμε, ομηρος, υπουργείο παιδείας, χουντα, αγωνες, αυξηση, αιγαλεω, βρισκεται, γινεται, γονεις, γραφεια, διασ, δημοσιο, δηλωσεις, δικτυα, ευρω, εκπαιδευση, εστια, ιδια, ματ, μηνες, μορφη, μηνυση, νικη, οφελος, οχημα, πεμπτη, ρυθμισεις, ρολοι, ρολο, σαββατο, συζητηση, συμμετοχή, συλλογοι, σχεδιο, σχολειο, υλοποιηση, χημικα, δικαιωματα, υπουργειο, εισβολη, κειμενα, κυριακη, θεσεις, ξεπουλημα
Τυχαία Θέματα