ΔΑΚΕ ΠΕ Πάτρας: Οι θέσεις της για την αξιολόγηση


Δ.Α.Κ.Ε. /Π.Ε. ΠΑΤΡΑΣ Πάτρα, Απρίλιος 2012
ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ 41 - ΠΑΤΡΑ
ΤΗΛ. 6944126532

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ Δ.Α.Κ.Ε. Π.Ε. ΠΑΤΡΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

1. Εισαγωγικά
Το ζήτημα της αξιολόγησης είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα όλες τις κοινωνίες και τα εκπαιδευτικά συστήματα κάθε χώρας. Στο σύγχρονο κόσμο αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο κάθε προσπάθειας εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης της εκπαίδευσης,

εφόσον χωρίς αυτή οι διάφορες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες δεν κρίνονται ως προς τα αποτελέσματά τους, αλλά ως αντικείμενα πολιτικής βούλησης ή και κοινωνικού κόστους. Έτσι όπως αναπτύχθηκαν βέβαια στο παρελθόν τα συστήματα αξιολόγησης και εφαρμόστηκαν σε διάφορες χώρες είχαν στόχο να επιτελέσουν συγκεκριμένες παιδαγωγικές, κοινωνικοπολιτικές και ιδεολογικές λειτουργίες.

2. Έννοια της αξιολόγησης
Αξιολόγηση είναι η διαδικασία αποτίμησης ενός πράγματος ή μιας κατάστασης. Αποτελεί συστατικό στοιχείο οποιασδήποτε ολοκληρωμένης εκπαιδευτικής διαδικασίας (προγραμματισμός - εφαρμογή - αξιολόγηση). Η αξιολόγηση διαφοροποιείται του ελέγχου, ο οποίος επικεντρώνεται αποκλειστικά στη διαπίστωση και στην επαλήθευση του αξιολογικού αντικειμένου.
Με την αξιολόγηση διαπιστώνεται σε ποιο βαθμό εκπληρώνονται οι προγραμματισμένοι στόχοι, καθώς και η αποτελεσματικότητα των διαδικασιών και των μέσων που χρησιμοποιήθηκαν. Η αξιολόγηση πρέπει να λειτουργεί ως εργαλείο ανατροφοδότησης για τη βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος. Σύμφωνα με αυτήν παρέχονται όλα εκείνα τα στοιχεία, που είναι απαραίτητα, προκειμένου να οικοδομηθούν διορθωτικές παρεμβάσεις, αν κριθούν αναγκαίες (π.χ. η τροποποίηση της διδακτικής μεθοδολογίας, η αλλαγή των προγραμμάτων και των βιβλίων, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, η βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής κ.λπ.)
Συνεπώς, η αξιολόγηση πρέπει να είναι μια συνεχής παιδαγωγική διαδικασία με κυρίαρχο το διαγνωστικό, τον ανατροφοδοτικό και τον παρεμβατικό ρόλο. Πρέπει να αποτελεί το ουσιαστικό συμπλήρωμα μιας λογικής διαδικασίας, σύμφωνα με την οποία επιδιώκεται αντιστοιχία μεταξύ επιδιωκόμενων στόχων και αποτελέσματος. Δεν πρέπει να αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά μέσο για τη βελτίωση της εκπαιδευτικής λειτουργίας.
3. Διαπιστώσεις
 Τα τελευταία χρόνια έχει υιοθετηθεί διεθνώς η αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας, δηλαδή η ίδια η σχολική μονάδα αξιολογεί όλες τις παραμέτρους της εκπαιδευτικής διαδικασίας (Α.Π. υλικοτεχνική υποδομή, βιβλία κ.λπ.) θέτοντας η ίδια τους στόχους με άμεση επιδίωξη την ανατροφοδότηση προς όφελος της εκπαιδευτικής λειτουργίας.
 Η αξιολόγηση του έργου των εκπαιδευτικών παρουσιάζει ποικίλες ιδιαιτερότητες σε σχέση με την αξιολόγηση στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.
 Η προωθούμενη αξιολόγηση, συνδεόμενη με τη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη οδηγεί στον έλεγχο και στην τιμωρία.
 Η χρονική στιγμή που επιλέγεται η έναρξη εφαρμογής της είναι η πλέον ακατάλληλη με δεδομ
Keywords
Τυχαία Θέματα