Χιλιάδες άστεγοι καταλαμβάνουν γη. Μια ιστορία εκτός Μουντιάλ

Tweet

Το φαινόμενο των αστέγων, ζήτημα παγκόσμιο. Ποιοι όμως μπορούν να το λύσουν; Πολλοί ανατρέχουν στην «λύση» της ανάθεσης. Περιμένουν κάποια κυβέρνηση να μεριμνήσει για κάτι που εκείνη προκάλεσε; Μάλλον δεν θα έχει και τόσο μεγάλα αποτελέσματα. Η άλλη λύση θα ήταν να το δούνε οι ίδιοι, να βρούνε τρόπους να επιζήσουν, γιατί πλέον δεν έχουν να χάσουν τίποτα, εξάλλου ούτε το σπίτι τους έχουν πια. Χιλιάδες οικογένειες χωρίς στέγη κάνουν κατάληψη στην Νέα

Παλαιστίνη του Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Ποια είναι η Νέα Παλαιστίνη;

Είναι η περιοχή που κατέλαβαν 7.000 οικογένειες που ξεπέρασαν τον εαυτό τους γιατί δεν άντεξαν άλλο τις συνθήκες διαβίωσης. Δεν είναι ικανοί πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς το κράτος, δεν μπορούν να πληρώνουν ενοίκια και τα κονδύλια της κοινωνικής πρόνοια είναι μηδενικά.

Απέναντι στην κρατική αδιαφορία για την κατάσταση που έχουν προέλθει εκείνοι προσπαθούν να επιβεβαιώσουν ότι ακόμα υπάρχουν, δημιουργώντας μια κοινότητα αλληλεγγύης μέσα στην ίδια τους την πόλη με καταλύματα που ίδιοι δημιούργησαν.

Μια μητέρα δηλώνει στο BBC ότι το ενοίκιο του σπιτιού της διπλασιάστηκε τα πέντε τελευταία χρόνια και παραδέχεται ότι η Νέα Παλαιστίνη αποτελεί λύση στα υψηλά νοίκια και τους χαμηλούς μισθούς που τους κατέστησαν άστεγους.

Η πολιτεία έρχεται σε όλα αυτό να απαντήσει ότι δεν μπορεί να καλύψει την ανάγκη της στέγης για όλους αυτούς. Και εύκολα αναρωτιέται κάποιος πως ήταν δυνατόν να δημιουργήσει την ανάγκη για στέγη σε όλους αυτούς;!

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στη Βραζιλία ζούν περίπου 1,8 εκατομμύρια άστεγοι. Τα στοιχεία αυτά έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στο Εθνικό Κέντρο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων της Βραζιλίας που μιλάει για «κοινωνική εκκαθάριση». Ενόψει και του Μουντιάλ η Κυβέρνηση βρήκε τη μαγική λύση να μαζέψει όλους τους αστέγους από τους δρόμους, αλλά δεν μπήκε στο κόπο να σκεφτεί με ποιον τρόπο θα μεριμνήσει για να λύσει το πρόβλημά τους. Σκέφτηκαν οι ίδιοι όμως!

Tags: Βραζιλία Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα