ΑΣΓΜΕ: «Να μπούμε μπροστά για την υπεράσπιση των παιδιών μας»

p1 {font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;font-size:12px;margin-left:8px;margin-right:8px;margin-top:4px;margin-bottom:4px;text-align:justify;} ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ«Να μπούμε μπροστά για την υπεράσπιση των παιδιών μας»

Ανακοίνωση με αφορμή την έναρξη της νέας χρονιάς

«Οργάνωση και αλληλεγγύη παντού» είναι το μήνυμα της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς που ξεκινά σήμερα με τους χειρότερους όρους.

Η ανακοίνωση της ΑΣΓΜΕ

έχει ως εξής:

«Στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς όλα δείχνουν ότι τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα από πέρυσι.

Ενα χρόνο μετά την εφαρμογή του πολυδιαφημισμένου \"νέου\" σχολείου, λείπουν όλα όσα είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει στοιχειωδώς ένα σχολείο: εκπαιδευτικοί, καθαρίστριες, αίθουσες και σχολεία, αναλώσιμα και θέρμανση, σίτιση, οι συντηρήσεις και οι επισκευές έχουν μπει στο ψυγείο του Καλλικράτη που παρέδωσε στους δήμους τα σχολικά κτίρια για \"αξιοποίηση\", εποπτικά μέσα και βιβλία, ασφαλή και επαρκή μεταφορά.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 156.000 μόνιμοι εκπαιδευτικοί και προβλέπονται 14.000 αναπληρωτές (έναντι 22.000 πέρυσι). Οι ωρομίσθιοι και οι εκπαιδευτικοί με ΕΣΠΑ έρχονται πολύ αργότερα στα σχολεία. Συνολικά μέσα στα σχολεία υπάρχουν 9 είδη ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Οι συμβασιούχες καθαρίστριες καλούνται με 250 ευρώ να καθαρίσουν καθημερινά 18 (!) αίθουσες, ενώ οι μόνιμες πέρασαν στην ευθύνη των δήμων. Κάθε συνταξιοδότηση μόνιμης μπορεί να αντικατασταθεί μόνο από συμβασιούχο. Το 30,2% των σχολείων μετρά περισσότερα από 51 χρόνια ζωής! Το 10% πριν από 41 με 50 χρόνια, το 15,1% πριν από 40 χρόνια, το 21,3% πριν από 30 και μόνο το 20,9% χτίστηκε την τελευταία 20ετία. Το 48,5% αφορά δημοτικά σχολεία! Ο τελευταίος ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΟΣ έλεγχος έγινε το 2009 και αφορούσε μόνο το 1/3 των σχολείων που χτίστηκαν προ του 1960. Το 2012 δεν στάλθηκαν καθόλου χρήματα για επισκευές στα σχολεία!! Το 2011 διατέθηκαν για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων περίπου 100 εκατ. ευρώ, σε 4 δόσεις (-40% από το 2010). Το 2012 έχει διατεθεί 1 δόση μόνο, το Φεβρουάριο, 20 εκατ. ευρώ, κουτσουρεμένη κατά 33% από την αντίστοιχη του 2011. Από το 2010 - 2012 προβλέπεται μείωση 120%. Θα δοθούν 31 ευρώ ανά μαθητή. 200.000 μαθητές σε όλη τη χώρα δεν γνωρίζουν με τι τρόπο θα πηγαίνουν σχολείο.

Με αφορμή την κρίση, προωθούν τη λογική της αυτοσυντήρησης (βλ. αυτο-αξιολόγηση) της σχολικής μονάδας, όπου αν ο δήμος ή ο γονιός δεν μπορεί να το συντηρήσει ή να προσελκύσει χορηγούς, θα κλείνει ή θα υποβαθμίζεται. Οι συγχωνεύσεις σχολείων ξεκίνησαν από πέρυσι και τα κατηγοριοποιημένα σχολεία είναι προ των πυλών. Ο εκπαιδευτικός θα καλείται να ζήσει με 600 ευρώ και θα γυρίζει από σχολείο σε σχολείο, για να συμπληρώσει ωράριο, χωρίς να μπορεί να θυμηθεί ούτε το όνομα των μαθητών του. Οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όπου αναμένονται και προπτυχιακά δίδακτρα, δείχνουν το δρόμο που θέλουν να μας οδηγήσουν

Keywords
Τυχαία Θέματα