Άρθρο του Βαρουφάκη για το επεισόδιο μεταξύ Γλέζου και Κωνσταντοπούλου

«Η Χάνα Αρέντ, πολύ σωστά, είχε πει ότι ακόμα και ένας μόνο γερμανός να είχε δολοφονηθεί στο Άουσβιτς λόγω της αντίστασής του στους ναζί (και είχαν δολοφονηθεί πολλοί), οι γερμανοί δεν φέρουν, ως λαός, συλλογική ευθύνη για τον ναζισμό. Από τότε που ξέσπαγε η παγκόσμια οικονομική κρίση, το 2008, κάποιοι ανησυχούσαμε μεγαλοφώνως ότι, δεδομένης της σαθρής δόμησης της ευρωζώνης, πολύ σύντομα η κρίση θα έστρεφε τον έναν περήφανο λαό εναντίον άλλων περήφανων λαών στην ήπειρό μας – μέγιστη νίκη της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού και, βέβαια, της ιδεολογίας του εθνικοσοσιαλισμού» αναφέρει αρχικά ο Γιάνης

Βαρουφάκης και συμπληρώνει:

«Όταν, τον Γενάρη του 2015, ο ελληνικός λαός εξέλεξε μια κυβέρνηση στην οποία έδωσε την εντολή να αποτινάξει τον ζυγό της χρεοδουλοπαροικίας, η εντολή εκείνη δεν ήταν αντι-γερμανική. Ήταν εντολή εναντίον των δυνάμεων εκείνων, ιδίως του τραπεζικού τομέα (της Πτωχοτραπεζοκρατίας, όπως ονομάζω το μετά το 2008 καπιταλιστικό καθεστώς), που αρχικά μεγιστοποίησαν την εκμετάλλευση των γερμανών εργαζόμενων πτωχών και έτσι δημιουργούσαν τις συνθήκες για την καταστροφή των ονείρων, της αξιοπρέπειας και της ελπίδας της πλειοψηφίας των ελλήνων, των ισπανών, των ιταλών. Αλίμονο αν οι ίδιες δυνάμεις κατάφερναν να στρέψουν τους έλληνες εργαζόμενους, τους έλληνες προοδευτικούς εναντίον των γερμανών συντρόφων τους».

«Ένα χρόνο αργότερα, μετά τον στραγγαλισμό της Ελληνικής Άνοιξης από το Βαθύ Κατεστημένο της Ευρώπης και την ελληνική ολιγαρχία, ιδρύσαμε το DiEM25 στο Βερολίνο. Δεκάδες χιλιάδες τα μέλη μας στην Γερμανία, με τους οποίους από τότε βαδίζουμε μαζί, χέρι-χέρι, δίπλα-δίπλα, καθημερινά αγωνιζόμενοι εναντίον τόσο του Βαθέως Κατεστημένου όσο και εναντίον του εθνικισμού, δεξιού και «αριστερού».

Με αυτές τις σκέψεις κατά νου, δεν μπορούμε παρά να χαιρόμαστε βαθειά κι εμείς, παρά τις διαφωνίες μας με την κυβέρνηση που εκπροσωπεί στην χώρα μας, που ο γερμανός πρέσβυς πήγε στο Δίστομο να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των δολοφονημένων από τους ναζί. Δεν μπορούμε παρά να χαιρετίσουμε την στάση του Μανώλη Γλέζου στο Δίστομο και να στηλιτεύσουμε την προσπάθεια αναγωγής του νέου απελευθερωτικού αγώνα των ελλήνων, των πορτογάλων, των ιταλών αλλά, ναι, και των γερμανών συντρόφων μας σε μέτωπο εναντίον της Γερμανίας και του γερμανικού λαού.

Όπως συνηθίζουμε να λέμε στο DiEM25, ο «αριστερός» εθνικισμός είναι η χειρότερη αντίδραση τόσο στον εθνικοσοσιαλισμό όσο και στην τρόικα» καταλήγει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Γιάνης ΒαρουφάκηςΓερμανίαδίστομοΜανώλης ΓλέζοςΖωή Κωνσταντοπούλου
Keywords
Τυχαία Θέματα