Αποκαλυπτική κατάθεση πρώην στελέχους της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης

Με την κατάθεση του πρώην στελέχους της Χρυσής Αυγής και επιστημονικού συνεργάτη της, δικηγόρου Ηλία Σταύρου, συνεχίστηκε χτες η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Ο μάρτυρας δήλωσε ότι δέχτηκε απειλές από στελέχη της Χρυσής Αυγής (Κουκούτση, Ματθαιόπουλο, τον υπεύθυνο των οικονομικών Βλαχόπουλο, Τολιόπουλο κ.ά.) όταν θέλησε να φύγει το 2013.

Κατέθεσε στο δικαστήριο ότι η ιδεολογία της Χρυσής Αυγής είναι «ξεκάθαρα ο εθνικοσοσιαλισμός», αλλά κρύβεται κάτω από το μανδύα του λαϊκού εθνικισμού για να εξαπατά εκλογικά, και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο «επίσημο κομματικό όργανο της Χρυσής Αυγής τον Ιούνη του 2007, που δείχνει τον Χίτλερ να χαιρετά ναζιστικά και λέει "62 χρόνια μετά", 1945-2007». Τόνισε, μάλιστα, χαρακτηριστικά: «Εμείς ασπαζόμασταν τον εθνικοσοσιαλισμό, όταν χαιρετούσαμε ναζιστικά, τον Αδόλφο Χίτλερ είχαμε στο νου μας, τον Ρούντολφ Ες, τον Γκέρινγκ, τον Χάινριχ (...) όχι μόνο στο δικό μου μυαλό, σε όλους τους χρυσαυγίτες». Οπως είπε, ορκίστηκε χρυσαυγίτης μαζί με άλλους στο Φαλακρό όρος, στην Ημαθία, στη σημαία του Πολεμικού Ναυτικού του Γ' Ράιχ. Πρόσθεσε επίσης ότι η Χρυσή Αυγή έχει «παγανιστικές αντιλήψεις» όπως και οι ναζιστές του Χίτλερ.

Αναφέρθηκε στον αρχηγό της εθνικοσοσιαλιστικής οργάνωσης, Νίκο Μιχαλολιάκο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο αρχηγός είναι η μυστική φωνή του αίματος, το ανώτερο πρόσωπο. Από αυτόν ξεκινούν τα πάντα. Οπως ο Φύρερ παράγει δίκαιο, αντίστοιχα είναι απαραβίαστο το πρόσωπο του αρχηγού. Εχει μεταφυσικές διαστάσεις, οι επιθυμίες του είναι οι επιθυμίες του έθνους. Οπως έλεγε ο Ρούντολφ Ες, η Γερμανία είναι ο Χίτλερ και ο Χίτλερ η Γερμανία. Αυτή η σχέση είναι κομμάτι του εθνικοσοσιαλιστικού τρόπου του κόμματος».

Σε σχέση με τις επιθέσεις της Χρυσής Αυγής, σημείωσε: «Δεν βλέπεις στο πρόσωπο τον εχθρό, αλλά αυτόν που βρίσκεται εκτός φυλής. Δηλαδή, δεν βλέπεις ως εχθρό τον Σταύρου, αλλά τον αναρχικό Σταύρου».

Πρόσθεσε: «Η Χρυσή Αυγή λειτουργεί με δομή και ιεραρχία. Στο πλαίσιο αυτό, ο αρχηγός τοποθετεί τα κατώτερα μέλη και στελέχη, το πολιτικό συμβούλιο κ.ο.κ. Το μέλος του πολιτικού συμβουλίου δεν θα διορίσει με τη σειρά του κάποιον, αν το άτομο αυτό δεν έχει τα χαρακτηριστικά που του έχει ζητήσει ο αρχηγός Ν. Μιχαλολιάκος».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη δολοφονία Π. Φύσσα, ανέφερε ότι «όπως εγώ ήξερα τους αντιεξουσιαστές της πόλης μου (σ.σ. Βέροια), κατά αναλογία αν είχε έντονη αντιφασιστική δράση θα είχε αποτελέσει στόχο για την εκεί Τοπική Οργάνωση». Εκτίμησε ότι «η ηγεσία ήταν ενήμερη και ο αρχηγός», σημειώνοντας πως «αν ο Ρουπακιάς είχε βγει εκτός ορίων, θα είχε διαγραφεί». Μάλιστα, για το πώς δίνονταν οι εντολές ανέφερε ότι στην πόλη του, όταν θέλησαν να κάνουν επίθεση δύο στελέχη, «απομακρύνθηκαν σε άλλο σημείο και μίλησαν στο τηλέφωνο με κάποιον. Με ποιον μίλησαν, τι είπαν, δεν μπορώ να μεταφέρω. Θεωρώ ότι μίλησαν με Αθήνα για να πάρουν άδεια. Μετά από δέκα λεπτά βγήκαν έξω και μας είπαν να πάμε. Φτάσαμε και τότε ένας από τους δύο βασικούς είπε το "Πάμε" και ξεκινήσαμε προς το κατάστημα. Του σπάσαμε το μαγαζί».

Αναφέρθηκε επίσης σε παράνομες δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής όταν ήρθε στην Αθήνα, σπάσιμο πάγκων λαϊκών μεταναστών, επίθεση σε Αιγύπτιους ψαράδες το 2012. «Οταν βρέθηκα στην Αθήνα, η Χρυσή Αυγή είχε αρχίσει να κάνει παράνομες δραστηριότητες, χτύπημα διαδηλωτών στην Πάρο και ακούω στη Βουλή τον Μίχο να λέει: "Τους γ... Τα γαμ... τα μουν..." Εβλεπα ότι η ηγεσία του κόμματος, όχι μόνο δεν καταδίκαζε, αλλά έλεγε υπέροχα!».

Επιπρόσθετα, ο μάρτυρας κατέθεσε μεταξύ άλλων ότι μπορούσαν να προμηθευτούν όπλα ανά πάσα στιγμή, ότι υπήρχε οπτικοακουστικό υλικό που, όπως είπε, «χρησιμοποιείτο ως φακέλωμα των μελών. Ετσι δεν σπάει η ομερτά». Εκανε λόγο για κάμερες - ρολόγια ή κάμερες - στυλό, που είχε δει να έχουν στελέχη της Χρυσής Αυγής π.χ. Κασιδιάρης, Ματθαιόπουλος.

Χρυσή αυγή
Keywords
Τυχαία Θέματα