Απόφαση του διδακτικού προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ

Tweet

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ Ε.Κ.Π.Α.

Αθήνα, 3 Ιουνίου 2014

ΑΠΟΦΑΣΗ

Η Γ.Σ. του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. συνήλθε εκτάκτως την Τρίτη 3 Ιουνίου 2014 και συζήτησε διεξοδικά τα σοβαρότατα θέματα που απασχολούν τη Σχολή και το Ε.Κ.Π.Α. γενικότερα.

Η Γ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα τα

εξής:

– Καταγγέλλει προς πάσα κατεύθυνση τη συνέχιση της εκκρεμότητας όσον αφορά τις κοσμητορικές εκλογές στη Φιλοσοφική Σχολή. Εδώ και καιρό η Σχολή μας, η μεγαλύτερη του Πανεπιστημίου μας και της χώρας σε αριθμό Τμημάτων και φοιτητών, εξακολουθεί να μην έχει διοίκηση εκλεγμένη από τα μέλη Δ.Ε.Π., σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη, φορτωμένη με πλήθος προβλημάτων που απαιτούν άμεσους και μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς για την εξεύρεση λύσεων. Αποτελεί εξόφθαλμη αντίφαση το γεγονός ότι η Καθηγήτρια Ελένη Καραμαλέγκου, ενώ έχει απορριφθεί ως υποψήφια από το Σ.Ι. του Ε.Κ.Π.Α., ασκεί με ιδιαίτερη επιτυχία, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα τα καθήκοντα Κοσμήτορος που της έχουν ανατεθεί. Έχει πλέον περίτρανα αποδειχτεί μετά τη δημοσίευση της γνωμοδότησης 83/2014 του Γ’ Τμήματος του Ν.Σ.Κ. ότι η απόρριψη από το Συμβούλιο Ιδρύματος της υποψηφιότητας της κυρίας Καραμαλέγκου εκτός από ακαδημαϊκά και δεοντολογικά απαράδεκτη είναι και νομικά άκυρη, συνεπώς η εκλογική διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί κανονικά. Είναι επιτακτική ανάγκη να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να επανέλθει η ηρεμία στο εσωτερικό της Σχολής, καθώς μάλιστα πλησιάζουν οι πρυτανικές εκλογές, οι οποίες πρέπει να διεξαχθούν χωρίς τέτοιες εκκρεμότητες και σκιές.

Η Γ.Σ. του Συλλόγου καλεί τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Καθηγητή Κ. Αρβανιτόπουλο, και τον Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α., Καθηγητή Θ. Πελεγρίνη, να αναλάβουν τις ευθύνες που απορρέουν από τη θέση τους, ώστε το συντομότερο δυνατό – και οπωσδήποτε πριν την ολοκλήρωση της υποβολής υποψηφιοτήτων για τις πρυτανικές εκλογές (18-06-2014) – να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής με μοναδική υποψήφια την Καθηγήτρια Ελένη Καραμαλέγκου, καθώς η διαδικασία αυτή είναι απολύτως σύννομη σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 του ν. 4009/2011 «Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων» (Α’ 195) όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4076/2012 «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και άλλες διατάξεις» (Α’ 159), όπως οι ρυθμίσεις αυτές ερμηνεύτηκαν με την υπ’ αριθμ. 83/2014 Γνωμοδότηση του Γ’ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Σε αντίθετη περίπτωση η Γ.Σ. του Συλλόγου δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, προκειμένου να σταματήσει αυτός ο εμπαιγμός απέναντι στη Σχολή και τα μέλη της. Επίσης, δηλώνει έτοιμη να επανεξετάσει τη στάση της στη διαδικασία εκλογής πρύτανη, αν δεν διεξαχθούν προηγουμένως οι εκλογές στο εσωτερικό της Σχολής.

– Διαμαρτύρεται για τον τρόπο και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για τη σύνταξη και έγκριση του Προσχεδίου Οργανισμού του Ε.Κ.Π.Α. Θεωρεί ότι ένα κείμενο τόσο σημαντικό για τη φύση και τη λειτουργία του Πανεπιστημίου μας πρέπει να συνδιαμορφωθεί από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας ύστερα από ενδελεχή μελέτη και διάλογο και οπωσδήποτε όχι υπό καθεστώς πίεσης και εκβιασμού. Για το λόγο αυτό η Γ.Σ. του Συλλόγου καλεί τον Πρύτανη και τους Προέδρους των Τμημάτων να κοινοποιήσουν – στην τρέχουσα μορφή του – το κείμενο του Προσχεδίου στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας για διαβούλευση, προκειμένου αυτό να συζητηθεί στις Συνελεύσεις των Τμημάτων και να γίνουν προτάσεις με στόχο τη δημιουργία ενός Οργανισμού, ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες ενός σύγχρονου, δημόσιου και δημοκρατικού Πανεπιστημίου. Σε διαφορετική περίπτωση καλεί τα μέλη της Συγκλήτου να μην ψηφίσουν την έγκριση ενός Προσχεδίου για το οποίο η ακαδημαϊκή κοινότητα δεν έχει λάβει ακόμη επισήμως γνώση.

– Διαμαρτύρεται εντονότατα για την απαράδεκτη και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Σχολή όσον αφορά την καθαριότητα και την υγιεινή. Τα μαθήματα διεξάγονται μέσα σε αδιανόητες συνθήκες οι οποίες μπορεί να θέσουν σε σοβαρότατο κίνδυνο την υγεία όλων όσοι κινούνται και εργάζονται στο κτήριο. Η Γ.Σ. καλεί τις πρυτανικές αρχές του Ε.Κ.Π.Α. να συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να εξευρεθεί άμεση λύση στο πρόβλημα. Παράλληλα εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της προς το προσωπικό που εργάστηκε για την καθαριότητα της Φιλοσοφικής Σχολής στη διεκδίκηση του αυτονόητου, την καταβολή των δεδουλευμένων. Η Γ.Σ. καταδικάζει το καθεστώς των εργολαβιών που λυμαίνονται τα ελληνικά πανεπιστήμια και επισημαίνει ότι αυτές οι ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες είναι και ακριβότερες και ανεπαρκέστερες των αντίστοιχων δημοσίων, ενώ παράλληλα οι εργαζόμενοι σε αυτές γίνονται αντικείμενα στυγνής εκμετάλλευσης. Η Γ.Σ. εξουσιοδοτεί το Δ.Σ., εάν η έλλειψη καθαριότητας στη Σχολή υπερβεί τα όρια ανοχής και αντοχής διδασκόντων, φοιτητών και εργαζομένων, να καλέσει τα μέλη του Συλλόγου σε διήμερη αποχή από το εκπαιδευτικό τους έργο.

Tags: ΕΚΠΑ Tweet

View the discussion thread.

Keywords
Τυχαία Θέματα