Αποφάσεις ΓΣ του Συλλόγου ΠΕ Ρεθύμνης

Tweet

Θέμα 1ο: «ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ 31/3/2014»

Η συνεχιζόμενη νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική που ασκείται τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού λαού. Οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης οδηγούν συνεχώς στην υποβάθμιση και αποδόμηση όλων των κοινωνικών αγαθών (παιδεία, υγεία, πρόνοια) και σταδιακά καταλύουν εργασιακά και κοινωνικά κεκτημένα ετών.

Στο χώρο της εκπαίδευσης βιώσαμε την βίαιη καθίζηση μισθών, τη συρρίκνωση περίπου

75% των κρατικών επιχορηγήσεων των σχολικών επιτροπών, την υπολειτουργία των περισσότερων σχολικών μονάδων από τη μη έγκαιρη πρόσληψη εκπαιδευτικών, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, οι δομές αντισταθμιστικής αγωγής και τα ολοήμερα τμήματα βασίζονται στις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ, αδιαφανείς μετατάξεις εκπαιδευτικών από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμιας, θέσπιση υποχρεωτικών μεταθέσεων, πρώτες απολύσεις στο δημόσιο των συναδέλφων της τεχνικής εκπαίδευσης, στον προϋπολογισμό του κράτους για το 2014 αναφέρεται ότι θα γίνουν 1.676 συγχωνεύσεις σχολείων, θέσπιση του εκτρώματος αξιολόγησης ως νέα δεξαμενή διαθεσιμοτήτων και απολύσεων και φημολογείται νέο θεσμικό πλαίσιο μεταθέσεων από σχολείο σε σχολείο με τις συνέπειες που θα έχει εάν καταργηθούν οι οργανικές μας θέσεις.

Μέσα στον κυκεώνα των αντιεκπαιδευτικών μέτρων, μέτρων που οδηγούν στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης, έρχεται ο υπουργός παιδείας με μια νέα (τρίτη κατά σειρά) εγκύκλιο (υπ. αριθμ. 44375/Γ1/24-3-2014) να "επιστρατεύσει" διευθυντές και εκπαιδευτικούς για την εφαρμογή της αυταξιολόγησης. Η μαζική αντίδραση του εκπαιδευτικού κόσμου στη μη συγκρότηση των ομάδων εργασίας οδήγησε, με όρους πολιτικού φόβου και αποδοχή της ήττας του, το υπουργείο Παιδείας και συγκεκριμένα τον υπουργό παιδείας να υποχρεώσει τους διευθυντές των σχολείων να ορίσουν τις ομάδες εργασία, παρακάμπτοντας τις αποφάσισε των συλλόγων διδασκόντων.Η πρωτοφανής μαζικότητα και αποφασιστικότητα των εκπαιδευτικών να θέσουν εμπόδια στα σχέδια του υπουργείου παιδείας για να προχωρήσει την αυτοαξιολόγηση και την αξιολόγηση, οδηγεί την ηγεσία του υπουργείου παιδείας να δείξει το πραγματικό της πρόσωπο.

Απαντάμε ότι με αυταρχισμό και επιστρατεύσεις δεν γίνεται παιδεία. Αν αυτή είναι η κουλτούρα που θέλει να καλλιεργήσει το υπουργείο παιδείας δεν σημαίνει ότι αυτή θέλει η εκπαιδευτική κοινότητα και η ίδια η κοινωνία.

Η εγκύκλιος αυτή εγείρει μέγιστο ζήτημα αντιδημοκρατικής εκτροπής. Η εκπαίδευση με αυτές τις τακτικές, μπαίνει σε μια νέα εποχή. Η ανάθεση με την εντολή μιας εγκυκλίου, οδηγεί σε πρωτοφανή μονοπάτια την όποια δημοκρατική λειτουργία του σχολείου, ανατρέπει το ρόλο του συλλόγου διδασκόντων. Αποτελεί βαθειά αντιδημοκρατική απόφαση, θυμίζοντας άλλες εποχές, και μεταβάλει άρδην το τοπίο στη διοίκηση της εκπαίδευσης. Θέλουν να εγκαθιδρύσουν ένα αυταρχικό και αντιδημοκρατικό διοικητικό μηχανισμό στα σχολεία μας!

Η οποιαδήποτε προσπάθεια διάσπασης, από το υπουργείο παιδείας, δεν θα βρει αποδέκτες. Με όρους κινήματος και συλλογικότητας συνεχίζουμε τη μάχη μας. Δε θα τους κάνουμε τη χάρη. Η αντίδρασή μας θα είναι συλλογική και καθολική. Η κυβέρνηση μας επιστράτευσε όλους, διευθυντές και εκπαιδευτικούς. Η μάχη αυτή δε θα δοθεί από τον καθένα μόνο του, δε θα δοθεί μόνο από τους διευθυντές ούτε μόνο από τους εκπαιδευτικούς, αλλά από όλους μας. Θα δοθεί και θα κερδηθεί από ένα μαζικό συλλογικό ρεύμα αντίστασης κι αγώνα.

Με βάση τα παραπάνω η Γ.Σ. του συλλόγου μας αποφασίζει να θέσει ως πολιτικό πρόταγμα του συνδικάτου, σε αυτή τη χρονική συγκυρία, την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών και την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης. Καλούμε τη ΔΟΕ σε συνεργασία με τις άλλες Ομοσπονδίες και την ΑΔΕΔΥ να θέσουν το παραπάνω πολιτικό πρόταγμα. Ζητάμε επομένως την παραίτηση της κυβέρνησης, ως κυβέρνηση που δεν έχει την κοινωνική νομιμοποίηση, και την άμεση διενέργεια εκλογών.

Επίσης η Γ.Σ. του Συλλόγου μας αποφάσισε:

1. «Εμμένουμε στις αποφάσεις μας, δεν κάνουμε βήμα πίσω»

α) Οι σύλλογοι διδασκόντων να παραμείνουν στις αποφάσεις τους για μη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις ομάδες εργασίας. Όσες σχολικές μονάδες δεν το έχουν πράξει να προχωρήσουν τις επόμενες μέρες σε συνεδριάσεις και να καταγραφεί στα επίσημα πρακτικά του συλλόγου διδασκόντων η μη συμμετοχή όλων των εκπαιδευτικών στις ομάδες εργασίας.

β) Οι διευθυντές και προϊστάμενοι των δημοτικών και των νηπιαγωγείων, μετά τη μη συγκρότηση από τους συλλόγους διδασκόντων των ομάδων εργασίας, να καταγράψουν στο βιβλίο πράξεων Διευθυντή την αντίθεσή τους σύμφωνα με το πρότυπο πρακτικό που έστειλε η ΔΟΕ.

γ) Συνεννόηση με τις Ενώσεις Γονέων και τους τοπικούς συλλόγους γονέων, ανά σχολική μονάδα, για να βγουν αντίστοιχες αποφάσεις που θα συνοδεύουν τα πρακτικά άρνησης συμμετοχής των εκπαιδευτικών. Να ενημερώσουμε τους γονείς και την κοινωνία και να συστρατευτούν μαζί μας.

2. «Στρατηγική για να μπλοκάρουμε τη διαδικασία στην πράξη»

γ) Εφόσον δεν καταστεί δυνατός ο μη ορισμός των ομάδων εργασίας, οι διευθυντές να ορίσουν όλους τους εκπαιδευτικούς ή την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών σε όλες τις ομάδες εργασίας, ώστε να καταστεί δυσλειτουργική η διαδικασία των συνεδριάσεων και παράλληλα να αξιοποιηθούν οι στάσεις εργασίας, που έχει προκηρύξει η ΔΟΕ, για τον ίδιο λόγο.

δ) Οι Διευθυντές- Προϊστάμενοι καθώς και όλοι οι εκπαιδευτικοί (που είμαστε εν δυνάμει διευθυντές) διαθέτουμε τις παραιτήσεις μας (από θέση διοίκησης) στη διάθεση του σωματείου και της ΔΟΕ εφόσον ζητηθεί.

3. «Τρόπος ουσιαστικής αντίδρασης απέναντι στην αντιεκπαιδευτική λαίλαπα»

ε) Ως ουσιαστική μορφή αντίδρασης ζητάμε από την ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ να εξετάσουν την περίπτωση οργάνωσης μαζί με τους τοπικούς συλλόγους, με χρονοδιάγραμμα έως και τις 31 Μαΐου, τη συλλογή όλων των παραιτήσεων των εκπαιδευτικών, και (αφού εξασφαλιστεί η καθολική συμμετοχή όλων των εκπαιδευτικών) σε συγκεκριμένη ημερομηνία να κατατεθούν από τους τοπικούς συλλόγους στις διευθύνσεις εκπαίδευσης. Όλη αυτή η διαδικασία να γίνει με το αίτημα να αποσυρθεί το συγκεκριμένο πλαίσιο της αξιολόγησης και της αυτοαξιολόγησης από την κυβέρνηση.

4. «Εναλλακτικός τρόπος αντιμετώπισης του ζητήματος των εκθέσεων αξιολόγησης»

στ) Σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτές οι παραιτήσεις μας (ως στρατηγική από τη ΔΟΕ) προτείνουμε τη διαμόρφωση κοινής γενικής έκθεσης αυτοαξιολόγησης, με στόχο να κατατεθεί από όλα τα σχολεία στις 31 Μαΐου, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την μαζική μας αντίδραση στον αυταρχισμό και την επιστράτευση του υπουργείου παιδείας. Ο ευτελισμός των εκπαιδευτικών από τον υπουργό παιδείας πρέπει να απαντηθεί με κάθε τρόπο.

Θέμα 2ο: «Συνάντηση του ΔΣ με τους Διευθυντές και Προισταμένους του νομού μας»

Την Τρίτη 1 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του ΔΣ με τους Διευθυντές και προισταμένους των Δημοτικών σχολείων και Νηπιαγωγείων του Νομού Ρεθύμνου. Σε μια μαζική συνάντηση των Διευθυντών, όπου έγινε γόνιμος διάλογος, αποφασίστηκε η υιοθέτηση των αποφάσεων της γενικής συνέλευσης του συλλόγου μας.

Καλούμε επομένως όλους τους διευθυντές και συναδέλφους σε άμεση υλοποίηση των αποφάσεων του συλλόγου μας, για μαζική και ουσιαστική στάση στην διαδικασία της αυτοαξιολόγησης όπως και σε όλη την Ελλάδα.

Θέμα 3ο: «Ορισμός Τακτικής Γενικής Συνέλευσης»

Για λόγους προγραμματισμού των ημερήσιων εκδρομών των σχολικών μονάδων, καθορίζουμε την ημερομηνία της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας για την Τετάρτη 28 Μαΐου 2014.

Τα θέματα, το μέρος και η ώρα έναρξης της διεξαγωγής της Γενικής Συνέλευσης θα ανακοινωθούν μετά τις διακοπές του Πάσχα που θα έχουν καθοριστεί.

Σας στέλνουμε:

· Την εξειδικευμένη απόφαση της ΔΟΕ σε σχέση με τις ενέργειες των συλλόγων διδασκόντων (σχετικά με την αυτοαξιολόγηση).

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Ο Πρόεδρος O Γεν. Γραμματέας

Γιώργος Τρούλης Γιώργος Σαϊτάκης

Σύλλογος Εκπ/κων Ρέθυμνο 01/04/2014

Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Ρεθύμνης Αριθ. Πρωτ: 56

Καστρινογιαννάκη 43

Τηλ./Fax: 28310-22612 Προς:

http://www.seperet.gr -Όλα τα μέλη του συλλόγου μας

[email protected] -ΔΟΕ

Πληροφορίες: Γιώργος Τρούλης -Σύλλογοι εκπαιδευτικών Π.Ε. της χώρας

Τηλ: 6945802754

Κοινοποίηση:

-Ένωση Γονέων Ρεθύμνου

-ΜΜΕ

Tags: Σύλλογος ΠΕ Ρεθύμνης Tweet

View the discussion thread.

Keywords
απολυσεις στο δημοσιο, συγχωνεύσεις σχολείων, υπουργείο παιδείας, σταση εργασιας, tweet, μεταταξεις, σχολεια, νέα, σημαίνει, δοε, ΑΔΕΔΥ, συμμετοχή, ολμε, μαΐου, συγκεκριμένο, επιστρατευση, ελλαδα, πασχα, γεν, fax, http, tags, view, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, διακοπες ρευματος, δεη διακοπες ρευματος, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, πασχα 2012, θεμα εκθεσης 2012, εκλογες 2014, αξιολογηση, κοινωνια, ημερομήνια, υιοθετηση, βημα, δοε, εργασια, ηγεσια, ολμε, πλαισιο, ρεθυμνο, υγεια, υπουργείο παιδείας, ωρα, αρδην, βιβλιο, γεν, γινει, γινεται, γονεις, δευτεροβαθμια, δημοσιο, διοικηση, δοθει, εγινε, εκπαιδευση, εποχη, εποχες, ερχεται, ετων, ιδια, ιδιο, κυβερνηση, λειτουργια, λογο, μαΐου, μορφη, ρευμα, ρολο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συμμετοχή, συγχωνεύσεις σχολείων, συλλογοι, σχεδια, σχολειο, τριτη, υλοποιηση, υπουργος παιδειας, εφαρμογη, ενωση, υπουργειο, ομαδες, tweet, σημαίνει, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα