Από τη γη της Ιωνίας στον Πειραιά 1922-2012

Tweet

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Από τη γη της Ιωνίας στον Πειραιά 1922-2012»,

Ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας. Ακμή, ξεριζωμός & εγκατάσταση στην Ελλάδα

Πειραιάς, 4 - 21 Δεκεμβρίου 2012

      Οι θύμησες ενενήντα χρόνια μετά παραμένουν ζωντανές για τους Έλληνες της Ιωνίας. Σε όποιο σημείο

της μητέρας πατρίδας αλλά και του κόσμου  και εάν βρέθηκαν μετά τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές εστίες αποτέλεσαν δύναμη προόδου και ανάπτυξης.

Ενενήντα χρόνια μετά  ο Δήμος Πειραιά σε συνεργασία με το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών διοργανώνει έκθεση αφιερώματος με τίτλο:

Από τη γη της Ιωνίας στον Πειραιά, 1922-2012. Ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας. Ακμή, ξεριζωμός & εγκατάσταση στην Ελλάδα

 

Στόχος μας με αφορμή τα ενενήντα χρόνια από τον ξεριζωμό  να αφήσουμε πίσω   κλαυθμούς, οδυρμούς, συναισθηματικές αντιδράσεις και μιζέρια. Χωρίς να λησμονούμε την Ιστορία μας επιλέξαμε να δώσουμε βάρος στη δημιουργικότητα, στις παραδόσεις, στις Τέχνες, στα Γράμματα και τις γεύσεις όλα εκείνα τα αναγεννησιακά στοιχεία που μπόλιασαν τον Ελληνισμό της μητέρας πατρίδας από την πνευματική δημιουργικότητα των παιδιών  της Ιωνίας

 Όπως είναι γνωστό ένα μεγάλο κομμάτι των ξεριζωμένων από τη γη των πατέρων τους Μικρασιατών έφτασαν στον Πειραιά και αρκετοί από αυτούς παρέμειναν  στην πόλη μας. Την έκαναν  δεύτερη πατρίδα τους. Πέτυχαν και ξεχώρισαν με την δημιουργικότητα και την εργατικότητα τους. Έκαναν την “προσφυγιά” τους όπλο αναγέννησης.

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήσαμε μια έκθεση που τα εγκαίνια της θα γίνουν στις 7 Δεκεμβρίου στις 6 μμ στο νεοκλασικό κτίριο επί των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου 91 & Κανθάρου και θα διαρκέσει μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.

Οι ώρες λειτουργίας της θα είναι από Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-14.00 και 18.00-20.00 και τα Σαββατοκύριακα 10.00-14.00.

 Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες, χάρτες, έγγραφα, ελληνόφωνες και καραμανλίδικες εκδόσεις, καταστατικά και κανονισμούς συλλόγων και σχολείων, χειρόγραφα, μουσική και παρτιτούρες τραγουδιών από την Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη, τον Πόντο, την Καππαδοκία και τις υπόλοιπες Μικρασιατικές επαρχίες.

Επίσης φωτογραφίες από τη Μικρασιατική Εκστρατεία, την Καταστροφή και τον ξεριζωμό του 1922, καθώς και φωτογραφίες, προφορικές μαρτυρίες και βιογραφικά σημειώματα προσφύγων πρώτης γενιάς από την προσφυγική εγκατάσταση στην Ελλάδα με ιδιαίτερη έμφαση στους προσφυγικούς συνοικισμούς του Πειραιά.

Σε χώρο της έκθεσης θα προβάλλονται οι ταινίες:

« Από την Μικρά Ασία, Χαίρε» (Αρχείο ΕΡΤ)

« Δύο φορές ξένος» (Anemon Productions)

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >>

Keywords
Τυχαία Θέματα