Απεργία ναυτεργατών στις 16 Απρίλη

Κοινωνία

Με περιοδείες και συσκέψεις στα καράβια οι δυνάμεις των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων δίνουν τη μάχη για την προετοιμασία των ναυτεργατών να συμμετάσχουν με αποφασιστικότητα στη νέα πανελλαδική προειδοποιητική 24ωρη απεργία την Τρίτη 16 Απρίλη, που έχει προοπτική επέκτασης και κλιμάκωσης, να προετοιμαστούν για την πανεργατική απεργία

της 1ης Μάη. Κορύφωση αυτής της προσπάθειας θα είναι η σύσκεψη που διοργανώνεται στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ τη Δευτέρα στις 10.30 το πρωί στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ. Στη σύσκεψη καλούν ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ (Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών), ΠΕΣ/ΝΑΤ.

Τη μέρα της απεργίας θα γίνει συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη, ενώ στις 5.30 το πρωί έχει προγραμματιστεί προσυγκέντρωση στο ίδιο μέρος, για την περιφρούρηση της απεργίας στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο αγώνας των ναυτεργατών, συνέχεια του οποίου είναι και η νέα απεργιακή μάχη, είναι υπόθεση όλου του λαού. Και αυτό το έχουν αναδείξει οι εκδηλώσεις συμπαράταξης και αλληλεγγύης που έγιναν την περασμένη βδομάδα σε νησιά. Οι ναυτεργάτες, κουρελιάζοντας το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης, απεργούν διεκδικώντας ανανέωση και υπογραφή ΕΓΣΣΕ και των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Απαιτούν την απόσυρση του νομοσχεδίου του ΥΝΑ, με του οποίου τις διατάξεις προδιαγράφεται η ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης, ΕΕ, για την ενίσχυση της θέσης και της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου, των μονοπωλίων. Το νομοσχέδιο καταργεί τις ΣΣΕ των ναυτεργατών, μειώνει τις οργανικές συνθέσεις των επιβατηγών πλοίων υπονομεύοντας την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα. Εξαρθρώνει το ακτοπλοϊκό δίκτυο, ιδιωτικοποιεί το σύνολο των λιμενικών υποδομών και εγκαταστάσεων της χώρας, υπονομεύει κυριαρχικά δικαιώματα.

Πρόκληση απέναντι στους ναυτεργάτες και τους νησιώτες αποτελεί η προσπάθεια του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, που, στοιχισμένο με την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ και τους εφοπλιστές, επιδιώκει με ανακοίνωσή του να χτυπήσει την απεργία των ναυτεργατών, να την παρουσιάσει σαν συντεχνιακή υπόθεση. «Θα θέλαμε - σημειώνεται - να αναφερθούμε σε ένα συγκεκριμένο θέμα, αυτό της ανάγκης προστασίας του νησιωτικού χώρου από φαινόμενα αποκλεισμού κατά τη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων, ως σχετιζόμενο άμεσα με την εδαφική συνοχή της χώρας»! Οταν με το νομοσχέδιο που προωθείται τα νησιά θα βλέπουν καράβι με το κιάλι. Αξιώνει «προσθήκη στο σχέδιο νόμου, του θέματος της προστασίας των νησιών με πρόβλεψη πλοίου ασφαλείας, προκειμένου να καλύπτονται βασικές ανάγκες τους», όταν αυτή τη στιγμή νησιά των Κυκλάδων, όπως η Φολέγανδρος, είναι ζήτημα αν «πιάσει» καράβι δύο φορές τη βδομάδα.

Ριζοσπάστης, 12/4/2013

Tags: ναυτεργάτεςαπεργίαπλοία
Keywords
Τυχαία Θέματα